StoryEditorOCM
ŽivotIvana Dragičević

Naša novinarka pobijedila zloćudnu bolest: ‘Na vrijeme sam operirana, a onda je došao PTSP...‘

Piše Mozaik SD
30. studenog 2023. - 21:56

Baš kao i u prvoj knjizi, novinarka, TV urednica i spisateljica Ivana Dragičević u svom novom djelu "Nesigurni" bavi se gorućim problemima današnjice, raznim bolestima društva - ali i vlastitom zloćudnom bolešću koja joj je dijagnosticirana za vrijeme korone, piše Gloria.

Iza Ivane je 25 godina karijere - prvi dio provela je na HRT-u kao vanjskopolitička novinarka i autorica nagrađene emisije "Horizonti" (tada je imala još jedno prezime - Veličković), bila je dugogodišnja dopisnica iz Beograda... To su tek crtice u njezinoj zaista impresivnoj karijeri, tijekom koje je postala i majka - danas 17-godišnjeg sina - i toliko se naputovala da danas, kaže, sve manje voli putovanja.

Zato voli gledati serije na streaming servisima pa kad se "zakači" na neku, obično je odgleda u jednom danu. Pisanje joj je i dalje velika strast pa joj pet godina nakon knjige "Nejednaki" u izdanju naklade Ljevak izlaze "Nesigurni".

image

Ivana Dragičević

Dragan Matic/Cropix

Osim o društvenim bolestima, tu je otvoreno progovorila o vlastitoj zdravstvenoj krizi u koju je zapala baš tijekom pandemije. Naime, dok se liječila od korone otkrivena joj je zloćudna bolest pluća, koju je nakon operacije savladala.

- U pandemiji sam dobila koronu, završila sam u bolnici i to mi je, sasvim slučajno, pomoglo da na vrijeme otkrijem zloćudnu bolest. Na vrijeme sam operirana, sada sam OK. I tek nakon te zaista velike operacije, kada sam prvi put sjela sama sa sobom, stigao je PTSP. Shvatila sam da više nisam ista i da moram drugačije misliti i paziti na sebe. Shvatila sam, također, da u fazi oporavka ima jako malo pomoći za oboljele kazala je Ivana i dodala.

- Trideset godina sam pušila, a zadnju cigaretu sam zapalila prije tri godine, večer prije operacije. Ne idem više u zadimljene prostore, malo više hodam i radim vježbe disanja. Iskustvo bolesti me naučilo da uvijek mora biti barem pola sata tog slavnog "vremena za sebe". Spustila sam se za pet kopalja dolje u intenzitetu života, stres je s tim morao nestati i počela sam se mentalno osjećati bolje nego ikada. Svi smo mi doživjeli taj trenutak gdje osjetimo svoju smrtnost i nesigurnost te moramo shvatiti što onda s tim radimo kada dobijemo drugu šansu - rekla je Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 20:40