StoryEditor
Životokusi koje pamtimo

Na slavljima uvijek komentirate okus i pripremu ovog tradicionalnog jela? Doznajte napokon jedan od najispravnijih recepata njegove pripreme

Piše Native studio SD
19. listopada 2020. - 11:49
Tonči Plazibat/Cropix

Uzmite brašno, stavite na dasku, za miješanje, u sredini napravite udubinu, u nju ulijte mlake vode i zamijesite srednje tvrdo tijesto. Podijelite ga u dva dijela i razvaljajte dva okrugla lista promjera 85 cm. Pripremljen nadjev jednakomjerno razastrite po jednom listu i pokrijte ga drugim razvučenim listom.

Višak lista okolo obrubite da nadjev ne proviri. Tako pripremljen soparnik stavite na užaren komin. Pepeo (lug) odmaknite prije stavljanja soparnika, potom ga odozgo pokrijte žeravom i pecite 20 minuta.

Nadjev: Blitvu nasjeckanu na tanke rezance posolite i ostavite pola sata. Potom ocijedite vodu, dodajte 20 dag nasjeckane kapule, popaprite, polijte maslinovim uljem, dobro izmiješajte i razastrite po listu.

Kad se soparnik ispeče, izvadite ga iz komina, dobro premažite maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakom i režite na četvorine. Ovo narodno jelo poslužuju kao poslasticu. Soparnik prave u Poljicima od davnih vremena.

Sastojci:

  • 1,5 kg brašna
  • nadjev:
  • 1,5 kg blitve
  • 2 dl maslinova ulja
  • 20 dag kapule
  • papar i sol
  • češnjak

„Najbolje namirnice za ovo jelo potražite u Vašoj najbližoj Tommy prodavaonici."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 09:08