StoryEditorOCM
ŽivotJAKO NEUGODNO

Muči vas loš san? Sindrom koji se javlja u noći problem je mnogih, a pomoći si možete uz pomoć ovih prirodnih metoda

3. rujna 2023. - 18:10

Vjerojatno vam je poznat osjećaj nemirnih nogu koji se obično javlja noću u krevetu. To je vrlo neugodan osjećaj koji nas tjera da neprestano pomičemo noge. Nakon toga slijedi privremeno olakšanje, a zatim se brzo ponovno javlja nemir u nogama, a zatim opet potreba za pokretanjem nogu. Kao rezultat toga, naravno, vrlo je teško zaspati.

Srećom, većina ljudi se s ovakvim problemima susreće samo povremeno, ali za neke su to sasvim česti problemi, koji naravno mogu značajno smanjiti kvalitetu sna. U takvim slučajevima govorimo o sindromu nemirnih nogu koji spada u neurološke bolesti. Nevoljno pomicanje nogu najčešće je posljedica nelagode i nemira, a problem ponekad mogu pratiti grčevi, peckanje, trnci, peckanje i svrbež.

Kod blažih oblika sindroma nemirnih nogu prirodne metode mogu biti vrlo učinkovite.

1. Jedenje melase

Problemi s nemirnim nogama ponekad su povezani s anemijom, odnosno nedostatkom željeza koje je vrlo važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Nedostatak željeza jako otežava transport kisika iz pluća do raznih stanica u tijelu. Jedna od posljedica mogu biti i simptomi koji su karakteristični za sindrom nemirnih nogu. Ako iza problema doista stoji anemija, problemi bi trebali nestati kada se količina željeza u krvi u skladu s tim poveća.

Jedan od načina da osigurate da vaše tijelo dobije dovoljno željeza je da jedete više melase – gustog, viskoznog sirupa koji je nusproizvod proizvodnje bijelog šećera. Iako je nusproizvod, melasa je znatno zdravija od bijelog šećera. Između ostalog, može se pohvaliti da sadrži mnogo željeza. Ne zaboravite da je za apsorpciju željeza tijelu potrebno dovoljno vitamina C. Stoga se melasu preporučuje kombinirati s namirnicama koje sadrže puno ovog vitamina.

image
/Shutterstock

2. Naizmjenično namakanje stopala u toploj i hladnoj vodi

Kupka za stopala koja se temelji na naizmjeničnom namakanju stopala u hladnoj i toploj vodi može pomoći kod grčeva i bolova koji prate sindrom nemirnih nogu. Pospješuje cirkulaciju krvi, a ujedno djeluje i protuupalno. Trebate dvije zdjele. Prvu napunite vrućom, a drugu hladnom vodom. Namačite stopala u vrućoj vodi 3 minute, zatim u hladnoj vodi oko 30 sekundi. Ponovite dva ili tri puta. Preporuča se da stopalima priuštite ovu vrstu kupke svaki dan.

3. Masaža stopala uljem lavande

Jedna od najjednostavnijih metoda prirodnog oslobađanja od sindroma nemirnih nogu je masaža. Malo intenzivnijim (ali ne pregrubim!) pritiskom možete barem smiriti nemirne noge prije spavanja. Učinak će biti još bolji ako koristite ulje za masažu s mirisom lavande, koje je jedan od najboljih prirodnih relaksatora.

4. Pijenje tonika s kininom

Lagano gorak okus tonik duguje sadržaju kinina - tvari koja se dobiva iz stabla kininovca. Kinin može imati pozitivan učinak na živčani sustav. Tvar istovremeno opušta mišiće i poboljšava protok krvi u mišićima. Tako može ublažiti simptome tipične za sindrom nemirnih nogu. Prije spavanja popijte oko 50 mililitara tonika koji pijuckajte dosta polako kako bi kinin imao dovoljno vremena da se upije.

5. Kupka s gorkom soli

Gorka sol sadrži mnogo magnezijevog sulfata koji opušta bolne mišiće i smiruje živce. Topla kupka s gorkom soli neposredno prije spavanja stoga je svakako odlična ideja. Jednostavno napunite kadu toplom vodom i zatim dodajte jednu šalicu gorke soli. Kupka treba trajati oko 30 minuta.

6. Proizvodi koji sadrže kamfor

Kamfor je voštana tvar poznata po svojim učincima ublažavanja bolova. Ujedno se može pohvaliti antispazmodičnim djelovanjem, što znači da smiruje grčeve, te protuupalnim djelovanjem. Ako se borite sa sindromom nemirnih nogu, možete si stoga vrlo uspješno pomoći proizvodima koji sadrže kamfor u obliku masti ili ulja. Nakon samo nekoliko minuta masaže stopala takvim proizvodima, simptomi će biti znatno ublaženi.

7. Iskoristite moć mentola

Mentol, kao najvažniji sastojak paprene metvice – najpoznatiji je po svojoj sposobnosti osvježavanja daha. Međutim, može puno više. Između ostalog, može dati laganu obamrlost, što je vrlo korisno kod sindroma nemirnih nogu. Smanjuje se osjećaj nemira, a mentol može ublažiti i bol. Prvo pomiješajte eterično ulje paprene metvice s baznim uljem po izboru (maslinovo, bademovo, kokosovo i sl.), a zatim smjesu koristite za masažu stopala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:04