stdClass Object ( [id] => 1147836 [title] => KAMO ZA BOŽIĆ? Splićani, jeste se sinoć proveli s Alenom Islamovićem? Ovo je veliki adventski vodič kroz događaje i partyje, saznali smo što će se sve događati diljem Dalmacije [alias] => kamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kamo za Božić? Pitanje je na koje većina Dalmatinaca pomisli odmah na obiteljska druženja. Ipak, brojni građani, ali i njihovi gosti to "vezuju" i uz brojna adventska događanja, kojih usprkos zahuktaloj korona-krizi ne fali.

Dakako, sva su podložna promjenama, počevši od Zadra, preko Šibenika i Splita, pa do Dubrovnika, a svi gradovi i općine još uvijek nisu detaljno opisali adventska događanja u svojim mjestima. Ipak, po dosad objavljenim detaljima, donosimo vodič nazvan radno "Kamo za Božić u Dalmaciji". Pustimo priče, pogledajte ga...

SPLIT

Baš kao svuda u kršćanskom svijetu, Božić je poseban i u Split i Dalmaciji, ovaj dio Hrvatske ima mnogo tradicija iz bogate povijesti. Što, dakle, raditi da biste proslavili Božić kao pravi Splićanin?

Svuda po gradskim trgovima bit će zabavno, brojni kafići i restorani pobrinut će se za svakoga tko je došao po svoj dio blagdanskog duha. Samo prošetajte gradom, nećete promašiti gdje god da odete – glazba, piće, hrana, dragi ljudi i ljepota Splita čekaju vas.

---

image
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---


Vjerojatno je najneobičniji splitski običaj - popodnevna ponoćka. Zvuči čudno, ali time je doista objašnjeno ono što se događa na Badnjaka u 16 sati pred stoljećima starom crkvicom Gospe od Betlehema na južnim padinama Marjana.

Uz poneko večernje događanje, i ponoćku, uobičajeni način za slavljenje Božića je kod kuće, s obitelji. A kada se probudite u božićno jutro, podijelite poklone s najdražima i prošetajte se do plaže Bačvice.

Svakako nije loše rekreirati se prije obilnijeg ručka i popiti kavu s pogledom na božićni picigin. Ako ste dovoljno hrabri, pridružite im se. U suprotnom, stavite na glavu sunčane naočale, naručite piće i uživajte.

SINJ

Za najmlađe pripremljeno je mnoštvo raznolikih događanja i već tradicionalni Dječji tjedan pod nazivom "Dani radosti, igre i mira" u organizaciji udruge "Cjelovit život", koji počinje prigodno na blagdan svetoga Nikole te traje do blagdana svete Lucije.

Brojne vrijedne i aktivne udruge iz Sinja i Cetinske krajine pobrinule su se za niz zanimljivih manifestacija i akcija. Sinjani i njihovi gosti tako će moći uživati u koncertima Adastre, Piromana, vokalnog ansambla "Jedinstvo", Ane Malovan, Gradske glazbe i Mješovitog zbora grada Sinja, KUD-ova "Osinium", "Vrilo", ali i u Disku pod zvijezdama, te božićnoj reviji Sinjskih mažoretkinja.

KUD "Cetina" vraća nas duhom u prošlost svojim uprizorenjem Badnje večeri Cetinskog kraja, Sinjski ferali obradovat će pozivom na večer poezije i proze uz glazbu i pole, a Sinjsko pučko kazalište pridonijet će blagdanskom ugođaju prigodnim predstavama.

Humanitarna akcija "Konjička karavana Djeda Božićnjaka" uveselit će brojne mališane u ovo najčarobnije vrijeme.

KNIN

Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina i ove godine organizirali su Advent u Kninu! Čarolija počinje u petak, 3. prosinca otvaranjem Adventa i klizališta na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana.

U parku kod kružnog toka subotom (4., 11. i 18. prosinca) održat će se sada već tradicionalni Božićni sajam na kojem posjetitelji mogu pronaći rukotvorine, ukrase, suvenire i ukusne delicije domaćih OPG-ova i obrtnika.

Sva događanja održat će se na otvorenom uz pridržavanje propisanih epidemioloških uputa, a ulaz na koncerte moguć je isključivo uz predočenje digitalne EU COVID potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Organizatori napominju da je program podložan izmjenama, u skladu s epidemiološkim mjerama.

DOLAC GORNJI

Tradicionalna proslava očekuje posjetitelje Božićnog sela koje je u zaleđu Omiša na svojem imanju u Docu Gornjem otvorio poduzetnik Tihomir Lučić.

---

image
Božićno selo u Docu Gornjem u zaleđu Omiša
Jakov Prkić/Cropix
---

U ovogodišnjem Božićnom selu postavio je više od tri milijuna lampica, osvijetlivši cijelo brdo. S mnogim dodatnim sadržajima, još je jednom Božićno selu u Docu Gornjem učinio dojmljivom atrakcijom.

---

image
Božićno selo na obroncima Mosora
Zvonimir Barišin/Cropix
---

ŠIBENIK

Šibenski božićni sajam Adventura jedno je od omiljenih događanja u Šibeniku. Park Roberta Visianija u središtu grada zauzima poseban blagdanski šarm i postaje glavno okupljalište Šibenika i njegovih gostiju.

U Adventuri možete pronaći bogatu gastronomsku ponudu s posebnim naglaskom na domaće proizvode.

---

image
Šibenik
Nikša Stipaničev/Cropix
---


Osim toga, za vrijeme Adventure u parku Roberta Visianija organiziran je bogat glazbeni program u kojem će nastupati neki od najpoznatijih domaćih izvođača.

Adventura je jedini božićni sajam bez plastičnih proizvoda u Hrvatskoj, što znači da uopće nema plastične ambalaže.

PAG

Paljenjem prve svijeće na velikom adventskom vijencu na glavnom gradskom trgu, ispred crkve Marijina Uznesenja, u nedjelju je u Pagu započela proslava došašća, odnosno razdoblje duhovne pripreme za Božić.

Zapalio ju je župnik don Zdenko Milić, uz pratnju dječjeg crkvenog zbora, a ceremonija je popraćena i prigodnim molitvenim obredom.

– Advent u Pagu predstavlja jedinstvenu proslavu predstojećeg razdoblja do Božića, a mislim kako niti jedan otočni grad neće s toliko različitih aktivnosti i događanja obilježiti advent, kao što će to učiniti Grad Pag. Zato pozivam sve građane, stanovnike otoka, Pažane koji žive u drugim mjestima, zavičajne klubove i prijatelje grada Paga da tijekom prosinca posjete svoj grad i pridruže se slavlju.

Sakralna arhitektura na Pagu koja spada u sam vrh značajnog povijesnog i civilizacijskog nasljeđa u Hrvatskoj – crkva Marijina Uznesenja, benediktinski samostan, crkva svetog Jurja i druga arhitektonska baština, zasigurno će uz ovakav bogati program biti dobar poticaj i turistima da ovogodišnji advent provedu u mjestu za koje možda nisu očekivali da može ponuditi adventsko slavlje u jednom novom ambijentu – istaknuo je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Grad Pag će prvi put dobiti i tzv. žive jaslice koje će na simboličan i topao način oživjeti ugođaj Isusova rođenja. Scenografiju koja je postavljena uz Kneževu palaču čine štalica i domaće životinje, dok će Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire utjeloviti amaterska grupa glumaca "Paška alka" i zbor OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu, među kojima vlada veliko uzbuđenje i ponos uoči nastupa.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Režiju predstave "Biblijske priče rođenja Isusa" potpisuje mlada zagrebačka redateljica Frana Marija Vranković, a izvodit će se svaki petak, subotu i nedjelju nakon večernje mise, točnije u 18 sati.

Djeca će zasigurno uživati u bogatom programu Adventa u Pagu jer uz brojne nastupe, koncerte i druga događanja koja pripremaju obrazovne ustanove i udruge, Grad Pag je pripremio i pravu Kuću Djeda Mraza.

Kuća je smještena u Kneževom dvoru i otvorena svaki petak, subotu i nedjelju od 10 do 12 i od 17 do 19 sati, a djeca mogu pisati pisma Djedu Mrazu, izrađivati nakit, crtati te igrati društvene igre, izrađivati balone i družiti se u bogato opremljenoj igraonici.

Djed Mraz glavom i bradom će u svoju vreću skupljati pisma i crteže, a zadnje nedjelje adventa darivat će slatkišima sve okupljene mališane. Osim toga, u Kneževu dvoru bit će postavljena i manja pozornica na kojoj će djeca vrtićkog i školskog uzrasta izvoditi predstave, a posebna atrakcija bit će stroj za stvaranje umjetnog snijega.

Posjetiteljima će sigurno biti zanimljiv i Božićni sajam na kojem će svoju ponudu tradicijskih obrta predstaviti lokalni obrtnici, dok će pravom zimskom ugođaju pridonijeti kuhano vino i kobasice.

ZADAR

Adventska čarolija se vraća u Zadar! Nakon dvogodišnje pauze šesto izdanje Adventa u Zadru ponovno otvara svoja vrata. Čeka nas obilje dobre zabave, sjajne glazbe, koncerata i blagdanskih delicija.

---

image
Zadar
Luka Gerlanc/Cropix
---

Božićni sajam tradicionalno je započeo paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, u petak, 26. studenoga 2021., i trajat će 36 dana do 1. siječnja 2022. godine. Najljepši božićni poklon je zdravlje.

---

image
Zadar
Luka Gerlanc/Cropix
---


MAKARSKA

Ovogodišnja adventska događanja prilagođena su epidemiološkim mjerama koje su na snazi, a započela su u subotu, 27. studenoga uz DJ Spajića, a posjetitelje Božićnoga grada u Advent 2021. u Makarskoj uveo je popularni Ante Gelo bend.

Sve do 9. siječnja 2022. posjetitelje Božićnoga grada u Makarskoj očekuju nastupi klape "Iskon", klape "Šufit", Guiliana i "Diktatora", tribut večeri posvećene Oliveru Dragojeviću, grupi ABBA, "Bijelom dugmetu"…

Svoj doprinos ovogodišnjem Božićnom gradu dat će i i domaće snage, a svoje nastupe su potvrdili Gradska glazba Makarska, grupa "Adria", klapa "Berulia", Roso bend, Fa Tempet i Big bend Makarska.

---

image
Klapa Iskon je pjevala u makarskom Božićnom gradu
Ivo Ravlić/Cropix
---

Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe koje će posjetiti omiljeni klaun Šarenko i Čarobni animatori, ''Produkcija Z'' koja priprema dvije predstave, a poseban program za najmlađe najavljen je na blagdane sv. Nikole i sv. Luce.

Na zadovoljstvo mnogih, i "malih" i "velikih'' na platou ispred hotela "Osejava" i ove će godine biti klizalište koje će biti otvoreno svakog radnog dana od 10 do 23 sata, a subotom i nedjeljom do 24 sata.

---

image
Makarska
Ivo Ravlić/Cropix
---


Svi najavljeni programi održavat će se sukladno mjerama i odlukama Stožera civilne zaštite koje će biti na snazi u trenutku održavanja programa.

DUBROVNIK

– Ove godine priprema se čitav spektar događanja, osmišljenih na način da se mogu prilagoditi trenutačnim i eventualno nekim novim mjerama.

Od zanimljivijih sadržaja programa možemo istaknuti izvedbu baletne bajke ''Orašar'', u suradnji Kazališta Marina Držića i baletnog odjela Umjetničke škole.

Održat će se i Božićni koncert, za koji su već potvrđeni solisti Valentina Fijačko, Goran Karan i Roko Radovan, uz Dubrovački simfonijski orkestar – otkrivaju iz Grada Dubrovnika kuriozitete nadolazećeg Zimskog festivala koji donosi i neke novine u odnosu na prijašnje festivalske sezone. Dakako, ostaju i neke provjerene konstante.

---

image
Dubrovnik
Božo Radić/Cropix
---

– Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora, koji će prvi put biti zaodjenut pravim blagdanskim ruhom, uz postavljanje božićne jelke. Uz niz predavanja i radionica na blagdanske teme u kulturnim ustanovama grada, najmlađe i ove godine očekuje "Stanica Sjeverni pol" u Luži, "Šarena zima u Uvali", blagdansko ukrašavanje izloga.

Različiti programi pripremaju se i u Lazaretima, poput plesnih predstava u svijetu vilenjaka i ''slatkih'' radionica – kažu suorganizatori.

---

image
Dubrovnik
Božo Radić/Cropix
---

Dodaju kako ni ove godine neće izostati prepoznatljivi zvuci kolende gradskim ulicama kojima će kružiti cabrio ''pop up'' autobus "Libertasa"​. Stradun i ostali dijelovi grada bit će, kako i dolikuje adventu, okićeni blagdanskom rasvjetom i ukrasima.

Za kraj stiže i odgovor na često postavljano pitanje građana koji vole predbožićni đir uz kobasice i druge blagdanske delicije.

– Ova korona je pojela sve, idemo malo zabave napravit. Idemo oživit ovo mrtvilo. Nek se ljudi vesele – kazao je Nikola Nikić, jedan od četvorke koja će na Pilama na svoje dvije kućice ponuditi pozitivan blagdanski miks.

METKOVIĆ

Dio božićnih kućica postavljen je tijekom jutra u Gradskome parku. Kućice će u Gradskome parku biti do 6. siječnja, odnosno za vrijeme trajanja manifestacije "Božić u Neretvi", koja započinje u nedjelju, 5. prosinca.

Kako su istaknuli iz Turističke zajednice grada Metkovića, i ove će se godine tijekom manifestacije održati različiti koncerti, pa će Metkovce i njihove goste zabavljati klapa "Iskon", grupa "Zabranjeno pušenje", grupa "Narona", Branko Medak, glazbeni sastav "Versi"​ i grupa "Preko"’.

TROGIR

Novo izdanje Zimske adventure u Trogiru započinje 3. prosinca koncertom Vanne na glavnom gradskom trgu.

Osim Vanne koja će otvoriti manifestaciju, drugi izvođači koji će zagrijati atmosferu na gradskom trgu su, među ostalima, Gina (10.12., 20.30h), Klapa Iskon (12.12., 20.30h), Eni i Vjeko (17.12., 20.30h), Domenica (23.12., 20h), Magazin (26.12., 21.30h), a Novu godinu Trogirke i Trogirani dočekivat će dva puta – u dnevnom terminu od 11 sati uz Trogirske kante dok će navečer od 22.30 nastupiti Super Cover Band, riječki bend, već dobro poznat i omiljen publici u Radovanovu gradu.

Jutarnji sati rezervirani su za zabavu za najmlađe pa će tako 5. prosinca djecu uveseliti Klaun Šarenko (11.30h), dan kasnije doček Sv. Nikole (11h), 12. prosinca na rasporedu je predstava Festival životinjskog carstva (11.30h), 13. prosinca doček Sv. Lucije (11h)… U sklopu Adventure u Muzeju Grada Trogira održat će se i izložba u povodu međunarodnog dana osoba s invaliditetom (2.-4.12.)

Na glavnom trogirskom trgu bit će četiri ugostiteljske kućice, a u Gradskoj ulici nasuprot pošte još dvije kućice, ali prodajne. Kićenje grada već je u tijeku i kroz nekoliko dana Trogir će zasjati u pravom božićnom ruhu.

Na velikom parkingu T1 (kod tržnice) sljedeći tjedan s radom kreće i lunapark.

Važna informacija za posjetitelje, posebice one koji dolaze s čiovske strane je ta da će vozni red privremene brodske linije biti produžen do ponoći za vrijeme trajanja Adventa, odnosno, zadnja linija ići će po završetku programa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVE UTIHNULO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NIJE SVE UTIHNULO 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-30 12:12:25 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-02 09:12:39 [modified_by] => 3145 [publish_up] => 2021-12-02 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1237 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188354.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192104.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192106.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192108.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192110.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192112.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192114.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192116.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192118.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192120.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20192122.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188382.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188374.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188368.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188358.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188342.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188338.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188322.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20188312.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Alen Islamovi\u0107 i bend nastupili su sino\u0107 u ba\u0161ti na splitskom Zvon\u010dacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa","Zadar","Zadar","","Dubrovnik","Dubrovnik","Bo\u017ei\u0107no selo na obroncima Mosora","Bo\u017ei\u0107no selo u Docu Gornjem u zale\u0111u Omi\u0161a","Klapa Iskon je pjevala u makarskom Bo\u017ei\u0107nom gradu","Makarska","\u0160ibenik","Alen Islamovi\u0107 i bend nastupili su sino\u0107 u ba\u0161ti na splitskom Zvon\u010dacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa","Alen Islamovi\u0107 i bend nastupili su sino\u0107 u ba\u0161ti na splitskom Zvon\u010dacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1239","hd_20188354_1920.jpg":"1920x1080","k_20188354_1280.jpg":"1280x1280","k_20188354_1024.jpg":"1024x1024","k_20188354_640.jpg":"640x640","k_20188354_480.jpg":"480x480","k_20188354_340.jpg":"340x340","k_20188354_220.jpg":"220x220","o_20188354_1280.jpg":"1280x826","o_20188354_1024.jpg":"1024x660","o_20188354_640.jpg":"640x413","o_20188354_480.jpg":"480x309","o_20188354_340.jpg":"340x219","o_20188354_220.jpg":"220x141","h_20188354_1280.jpg":"1280x854","h_20188354_1024.jpg":"1024x683","h_20188354_640.jpg":"640x427","h_20188354_480.jpg":"480x320","h_20188354_340.jpg":"340x227","h_20188354_220.jpg":"220x147","pp_20188354_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188354_1024.jpg":"805x1024","pp_20188354_640.jpg":"503x640","pp_20188354_480.jpg":"377x480","pp_20188354_340.jpg":"267x340","pp_20188354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192104_1920.jpg":"1920x1080","k_20192104_1280.jpg":"1280x1280","k_20192104_1024.jpg":"1024x1024","k_20192104_640.jpg":"640x640","k_20192104_480.jpg":"480x480","k_20192104_340.jpg":"340x340","k_20192104_220.jpg":"220x220","o_20192104_1280.jpg":"1280x853","o_20192104_1024.jpg":"1024x682","o_20192104_640.jpg":"640x426","o_20192104_480.jpg":"480x320","o_20192104_340.jpg":"340x226","o_20192104_220.jpg":"220x146","h_20192104_1280.jpg":"1280x854","h_20192104_1024.jpg":"1024x683","h_20192104_640.jpg":"640x427","h_20192104_480.jpg":"480x320","h_20192104_340.jpg":"340x227","h_20192104_220.jpg":"220x147","pp_20192104_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192104_1024.jpg":"805x1024","pp_20192104_640.jpg":"503x640","pp_20192104_480.jpg":"377x480","pp_20192104_340.jpg":"267x340","pp_20192104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192106_1920.jpg":"1920x1080","k_20192106_1280.jpg":"1280x1280","k_20192106_1024.jpg":"1024x1024","k_20192106_640.jpg":"640x640","k_20192106_480.jpg":"480x480","k_20192106_340.jpg":"340x340","k_20192106_220.jpg":"220x220","o_20192106_1280.jpg":"1280x853","o_20192106_1024.jpg":"1024x682","o_20192106_640.jpg":"640x426","o_20192106_480.jpg":"480x320","o_20192106_340.jpg":"340x226","o_20192106_220.jpg":"220x146","h_20192106_1280.jpg":"1280x854","h_20192106_1024.jpg":"1024x683","h_20192106_640.jpg":"640x427","h_20192106_480.jpg":"480x320","h_20192106_340.jpg":"340x227","h_20192106_220.jpg":"220x147","pp_20192106_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192106_1024.jpg":"805x1024","pp_20192106_640.jpg":"503x640","pp_20192106_480.jpg":"377x480","pp_20192106_340.jpg":"267x340","pp_20192106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192108_1920.jpg":"1920x1080","k_20192108_1280.jpg":"1280x1280","k_20192108_1024.jpg":"1024x1024","k_20192108_640.jpg":"640x640","k_20192108_480.jpg":"480x480","k_20192108_340.jpg":"340x340","k_20192108_220.jpg":"220x220","o_20192108_1280.jpg":"1280x853","o_20192108_1024.jpg":"1024x682","o_20192108_640.jpg":"640x426","o_20192108_480.jpg":"480x320","o_20192108_340.jpg":"340x226","o_20192108_220.jpg":"220x146","h_20192108_1280.jpg":"1280x854","h_20192108_1024.jpg":"1024x683","h_20192108_640.jpg":"640x427","h_20192108_480.jpg":"480x320","h_20192108_340.jpg":"340x227","h_20192108_220.jpg":"220x147","pp_20192108_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192108_1024.jpg":"805x1024","pp_20192108_640.jpg":"503x640","pp_20192108_480.jpg":"377x480","pp_20192108_340.jpg":"267x340","pp_20192108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192110_1920.jpg":"1920x1080","k_20192110_1280.jpg":"1280x1280","k_20192110_1024.jpg":"1024x1024","k_20192110_640.jpg":"640x640","k_20192110_480.jpg":"480x480","k_20192110_340.jpg":"340x340","k_20192110_220.jpg":"220x220","o_20192110_1280.jpg":"1280x853","o_20192110_1024.jpg":"1024x682","o_20192110_640.jpg":"640x426","o_20192110_480.jpg":"480x320","o_20192110_340.jpg":"340x226","o_20192110_220.jpg":"220x146","h_20192110_1280.jpg":"1280x854","h_20192110_1024.jpg":"1024x683","h_20192110_640.jpg":"640x427","h_20192110_480.jpg":"480x320","h_20192110_340.jpg":"340x227","h_20192110_220.jpg":"220x147","pp_20192110_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192110_1024.jpg":"805x1024","pp_20192110_640.jpg":"503x640","pp_20192110_480.jpg":"377x480","pp_20192110_340.jpg":"267x340","pp_20192110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192112_1920.jpg":"1920x1080","k_20192112_1280.jpg":"1280x1280","k_20192112_1024.jpg":"1024x1024","k_20192112_640.jpg":"640x640","k_20192112_480.jpg":"480x480","k_20192112_340.jpg":"340x340","k_20192112_220.jpg":"220x220","o_20192112_1280.jpg":"1280x853","o_20192112_1024.jpg":"1024x682","o_20192112_640.jpg":"640x426","o_20192112_480.jpg":"480x320","o_20192112_340.jpg":"340x226","o_20192112_220.jpg":"220x146","h_20192112_1280.jpg":"1280x854","h_20192112_1024.jpg":"1024x683","h_20192112_640.jpg":"640x427","h_20192112_480.jpg":"480x320","h_20192112_340.jpg":"340x227","h_20192112_220.jpg":"220x147","pp_20192112_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192112_1024.jpg":"805x1024","pp_20192112_640.jpg":"503x640","pp_20192112_480.jpg":"377x480","pp_20192112_340.jpg":"267x340","pp_20192112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192114_1920.jpg":"1920x1080","k_20192114_1280.jpg":"1280x1280","k_20192114_1024.jpg":"1024x1024","k_20192114_640.jpg":"640x640","k_20192114_480.jpg":"480x480","k_20192114_340.jpg":"340x340","k_20192114_220.jpg":"220x220","o_20192114_1280.jpg":"1280x853","o_20192114_1024.jpg":"1024x682","o_20192114_640.jpg":"640x426","o_20192114_480.jpg":"480x320","o_20192114_340.jpg":"340x226","o_20192114_220.jpg":"220x146","h_20192114_1280.jpg":"1280x854","h_20192114_1024.jpg":"1024x683","h_20192114_640.jpg":"640x427","h_20192114_480.jpg":"480x320","h_20192114_340.jpg":"340x227","h_20192114_220.jpg":"220x147","pp_20192114_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192114_1024.jpg":"805x1024","pp_20192114_640.jpg":"503x640","pp_20192114_480.jpg":"377x480","pp_20192114_340.jpg":"267x340","pp_20192114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192116_1920.jpg":"1920x1080","k_20192116_1280.jpg":"1280x1280","k_20192116_1024.jpg":"1024x1024","k_20192116_640.jpg":"640x640","k_20192116_480.jpg":"480x480","k_20192116_340.jpg":"340x340","k_20192116_220.jpg":"220x220","o_20192116_1280.jpg":"1280x853","o_20192116_1024.jpg":"1024x682","o_20192116_640.jpg":"640x426","o_20192116_480.jpg":"480x320","o_20192116_340.jpg":"340x226","o_20192116_220.jpg":"220x146","h_20192116_1280.jpg":"1280x854","h_20192116_1024.jpg":"1024x683","h_20192116_640.jpg":"640x427","h_20192116_480.jpg":"480x320","h_20192116_340.jpg":"340x227","h_20192116_220.jpg":"220x147","pp_20192116_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192116_1024.jpg":"805x1024","pp_20192116_640.jpg":"503x640","pp_20192116_480.jpg":"377x480","pp_20192116_340.jpg":"267x340","pp_20192116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20192118_1920.jpg":"1920x1080","k_20192118_1280.jpg":"1280x1280","k_20192118_1024.jpg":"1024x1024","k_20192118_640.jpg":"640x640","k_20192118_480.jpg":"480x480","k_20192118_340.jpg":"340x340","k_20192118_220.jpg":"220x220","o_20192118_1280.jpg":"1280x853","o_20192118_1024.jpg":"1024x682","o_20192118_640.jpg":"640x426","o_20192118_480.jpg":"480x320","o_20192118_340.jpg":"340x226","o_20192118_220.jpg":"220x146","h_20192118_1280.jpg":"1280x854","h_20192118_1024.jpg":"1024x683","h_20192118_640.jpg":"640x427","h_20192118_480.jpg":"480x320","h_20192118_340.jpg":"340x227","h_20192118_220.jpg":"220x147","pp_20192118_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192118_1024.jpg":"805x1024","pp_20192118_640.jpg":"503x640","pp_20192118_480.jpg":"377x480","pp_20192118_340.jpg":"267x340","pp_20192118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20192120_1920.jpg":"1920x1080","k_20192120_1280.jpg":"1280x1280","k_20192120_1024.jpg":"1024x1024","k_20192120_640.jpg":"640x640","k_20192120_480.jpg":"480x480","k_20192120_340.jpg":"340x340","k_20192120_220.jpg":"220x220","o_20192120_1280.jpg":"1280x1920","o_20192120_1024.jpg":"1024x1536","o_20192120_640.jpg":"640x960","o_20192120_480.jpg":"480x720","o_20192120_340.jpg":"340x510","o_20192120_220.jpg":"220x330","h_20192120_1280.jpg":"1280x854","h_20192120_1024.jpg":"1024x683","h_20192120_640.jpg":"640x427","h_20192120_480.jpg":"480x320","h_20192120_340.jpg":"340x227","h_20192120_220.jpg":"220x147","pp_20192120_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192120_1024.jpg":"805x1024","pp_20192120_640.jpg":"503x640","pp_20192120_480.jpg":"377x480","pp_20192120_340.jpg":"267x340","pp_20192120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1099","hd_20192122_1920.jpg":"1920x1080","k_20192122_1280.jpg":"1280x1280","k_20192122_1024.jpg":"1024x1024","k_20192122_640.jpg":"640x640","k_20192122_480.jpg":"480x480","k_20192122_340.jpg":"340x340","k_20192122_220.jpg":"220x220","o_20192122_1280.jpg":"1280x732","o_20192122_1024.jpg":"1024x586","o_20192122_640.jpg":"640x366","o_20192122_480.jpg":"480x274","o_20192122_340.jpg":"340x194","o_20192122_220.jpg":"220x125","h_20192122_1280.jpg":"1280x854","h_20192122_1024.jpg":"1024x683","h_20192122_640.jpg":"640x427","h_20192122_480.jpg":"480x320","h_20192122_340.jpg":"340x227","h_20192122_220.jpg":"220x147","pp_20192122_1280.jpg":"1006x1280","pp_20192122_1024.jpg":"805x1024","pp_20192122_640.jpg":"503x640","pp_20192122_480.jpg":"377x480","pp_20192122_340.jpg":"267x340","pp_20192122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1165","hd_20188382_1920.jpg":"1920x1080","k_20188382_1280.jpg":"1280x1280","k_20188382_1024.jpg":"1024x1024","k_20188382_640.jpg":"640x640","k_20188382_480.jpg":"480x480","k_20188382_340.jpg":"340x340","k_20188382_220.jpg":"220x220","o_20188382_1280.jpg":"1280x776","o_20188382_1024.jpg":"1024x621","o_20188382_640.jpg":"640x388","o_20188382_480.jpg":"480x291","o_20188382_340.jpg":"340x206","o_20188382_220.jpg":"220x133","h_20188382_1280.jpg":"1280x854","h_20188382_1024.jpg":"1024x683","h_20188382_640.jpg":"640x427","h_20188382_480.jpg":"480x320","h_20188382_340.jpg":"340x227","h_20188382_220.jpg":"220x147","pp_20188382_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188382_1024.jpg":"805x1024","pp_20188382_640.jpg":"503x640","pp_20188382_480.jpg":"377x480","pp_20188382_340.jpg":"267x340","pp_20188382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1220","hd_20188374_1920.jpg":"1920x1080","k_20188374_1280.jpg":"1280x1280","k_20188374_1024.jpg":"1024x1024","k_20188374_640.jpg":"640x640","k_20188374_480.jpg":"480x480","k_20188374_340.jpg":"340x340","k_20188374_220.jpg":"220x220","o_20188374_1280.jpg":"1280x813","o_20188374_1024.jpg":"1024x650","o_20188374_640.jpg":"640x406","o_20188374_480.jpg":"480x305","o_20188374_340.jpg":"340x216","o_20188374_220.jpg":"220x139","h_20188374_1280.jpg":"1280x854","h_20188374_1024.jpg":"1024x683","h_20188374_640.jpg":"640x427","h_20188374_480.jpg":"480x320","h_20188374_340.jpg":"340x227","h_20188374_220.jpg":"220x147","pp_20188374_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188374_1024.jpg":"805x1024","pp_20188374_640.jpg":"503x640","pp_20188374_480.jpg":"377x480","pp_20188374_340.jpg":"267x340","pp_20188374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1312","hd_20188368_1920.jpg":"1920x1080","k_20188368_1280.jpg":"1280x1280","k_20188368_1024.jpg":"1024x1024","k_20188368_640.jpg":"640x640","k_20188368_480.jpg":"480x480","k_20188368_340.jpg":"340x340","k_20188368_220.jpg":"220x220","o_20188368_1280.jpg":"1280x874","o_20188368_1024.jpg":"1024x699","o_20188368_640.jpg":"640x437","o_20188368_480.jpg":"480x328","o_20188368_340.jpg":"340x232","o_20188368_220.jpg":"220x150","h_20188368_1280.jpg":"1280x854","h_20188368_1024.jpg":"1024x683","h_20188368_640.jpg":"640x427","h_20188368_480.jpg":"480x320","h_20188368_340.jpg":"340x227","h_20188368_220.jpg":"220x147","pp_20188368_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188368_1024.jpg":"805x1024","pp_20188368_640.jpg":"503x640","pp_20188368_480.jpg":"377x480","pp_20188368_340.jpg":"267x340","pp_20188368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1155","hd_20188358_1920.jpg":"1920x1080","k_20188358_1280.jpg":"1280x1280","k_20188358_1024.jpg":"1024x1024","k_20188358_640.jpg":"640x640","k_20188358_480.jpg":"480x480","k_20188358_340.jpg":"340x340","k_20188358_220.jpg":"220x220","o_20188358_1280.jpg":"1280x770","o_20188358_1024.jpg":"1024x616","o_20188358_640.jpg":"640x385","o_20188358_480.jpg":"480x288","o_20188358_340.jpg":"340x204","o_20188358_220.jpg":"220x132","h_20188358_1280.jpg":"1280x854","h_20188358_1024.jpg":"1024x683","h_20188358_640.jpg":"640x427","h_20188358_480.jpg":"480x320","h_20188358_340.jpg":"340x227","h_20188358_220.jpg":"220x147","pp_20188358_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188358_1024.jpg":"805x1024","pp_20188358_640.jpg":"503x640","pp_20188358_480.jpg":"377x480","pp_20188358_340.jpg":"267x340","pp_20188358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1083","hd_20188342_1920.jpg":"1920x1080","k_20188342_1280.jpg":"1280x1280","k_20188342_1024.jpg":"1024x1024","k_20188342_640.jpg":"640x640","k_20188342_480.jpg":"480x480","k_20188342_340.jpg":"340x340","k_20188342_220.jpg":"220x220","o_20188342_1280.jpg":"1280x722","o_20188342_1024.jpg":"1024x577","o_20188342_640.jpg":"640x361","o_20188342_480.jpg":"480x270","o_20188342_340.jpg":"340x191","o_20188342_220.jpg":"220x124","h_20188342_1280.jpg":"1280x854","h_20188342_1024.jpg":"1024x683","h_20188342_640.jpg":"640x427","h_20188342_480.jpg":"480x320","h_20188342_340.jpg":"340x227","h_20188342_220.jpg":"220x147","pp_20188342_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188342_1024.jpg":"805x1024","pp_20188342_640.jpg":"503x640","pp_20188342_480.jpg":"377x480","pp_20188342_340.jpg":"267x340","pp_20188342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1213","hd_20188338_1920.jpg":"1920x1080","k_20188338_1280.jpg":"1280x1280","k_20188338_1024.jpg":"1024x1024","k_20188338_640.jpg":"640x640","k_20188338_480.jpg":"480x480","k_20188338_340.jpg":"340x340","k_20188338_220.jpg":"220x220","o_20188338_1280.jpg":"1280x808","o_20188338_1024.jpg":"1024x646","o_20188338_640.jpg":"640x404","o_20188338_480.jpg":"480x303","o_20188338_340.jpg":"340x214","o_20188338_220.jpg":"220x138","h_20188338_1280.jpg":"1280x854","h_20188338_1024.jpg":"1024x683","h_20188338_640.jpg":"640x427","h_20188338_480.jpg":"480x320","h_20188338_340.jpg":"340x227","h_20188338_220.jpg":"220x147","pp_20188338_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188338_1024.jpg":"805x1024","pp_20188338_640.jpg":"503x640","pp_20188338_480.jpg":"377x480","pp_20188338_340.jpg":"267x340","pp_20188338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1237","hd_20188322_1920.jpg":"1920x1080","k_20188322_1280.jpg":"1280x1280","k_20188322_1024.jpg":"1024x1024","k_20188322_640.jpg":"640x640","k_20188322_480.jpg":"480x480","k_20188322_340.jpg":"340x340","k_20188322_220.jpg":"220x220","o_20188322_1280.jpg":"1280x824","o_20188322_1024.jpg":"1024x659","o_20188322_640.jpg":"640x412","o_20188322_480.jpg":"480x309","o_20188322_340.jpg":"340x219","o_20188322_220.jpg":"220x141","h_20188322_1280.jpg":"1280x854","h_20188322_1024.jpg":"1024x683","h_20188322_640.jpg":"640x427","h_20188322_480.jpg":"480x320","h_20188322_340.jpg":"340x227","h_20188322_220.jpg":"220x147","pp_20188322_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188322_1024.jpg":"805x1024","pp_20188322_640.jpg":"503x640","pp_20188322_480.jpg":"377x480","pp_20188322_340.jpg":"267x340","pp_20188322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_20188312_1920.jpg":"1920x1080","k_20188312_1280.jpg":"1280x1280","k_20188312_1024.jpg":"1024x1024","k_20188312_640.jpg":"640x640","k_20188312_480.jpg":"480x480","k_20188312_340.jpg":"340x340","k_20188312_220.jpg":"220x220","o_20188312_1280.jpg":"1280x774","o_20188312_1024.jpg":"1024x619","o_20188312_640.jpg":"640x387","o_20188312_480.jpg":"480x290","o_20188312_340.jpg":"340x205","o_20188312_220.jpg":"220x133","h_20188312_1280.jpg":"1280x854","h_20188312_1024.jpg":"1024x683","h_20188312_640.jpg":"640x427","h_20188312_480.jpg":"480x320","h_20188312_340.jpg":"340x227","h_20188312_220.jpg":"220x147","pp_20188312_1280.jpg":"1006x1280","pp_20188312_1024.jpg":"805x1024","pp_20188312_640.jpg":"503x640","pp_20188312_480.jpg":"377x480","pp_20188312_340.jpg":"267x340","pp_20188312_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4296699 Threads: 5 Questions: 133666891 Slow queries: 57516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4019284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/kamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije-1147836 [printLink] => /mozaik/zivot/kamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije-1147836?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 658504 [name] => advent u Dalmaciji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 10:00:19 [main_article_id] => 0 [alias] => advent-u-dalmaciji [link] => /tag/advent-u-dalmaciji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658505 [name] => adventska događanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 10:00:19 [main_article_id] => 0 [alias] => adventska-dogadanja [link] => /tag/adventska-dogadanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657743 [name] => advent 2021 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 09:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => advent-2021 [link] => /tag/advent-2021 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVE UTIHNULO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KAMO ZA BOŽIĆ? Splićani, jeste se sinoć proveli s Alenom Islamovićem? Ovo je veliki adventski vodič kroz događaje i partyje, saznali smo što će se sve događati diljem Dalmacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188354.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188354.jpg [title] => Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192104.jpg [title] => Zadar Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192106.jpg [title] => Zadar Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192108.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192110.jpg [title] => Dubrovnik Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192112.jpg [title] => Dubrovnik Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192114.jpg [title] => Božićno selo na obroncima Mosora Zvonimir Barišin/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192116.jpg [title] => Božićno selo u Docu Gornjem u zaleđu Omiša Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192118.jpg [title] => Klapa Iskon je pjevala u makarskom Božićnom gradu Ivo Ravlić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192120.jpg [title] => Makarska Ivo Ravlić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20192122.jpg [title] => Šibenik Nikša Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188382.jpg [title] => Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188374.jpg [title] => Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188368.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188358.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188342.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188338.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188322.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20188312.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kamo za Božić? Pitanje je na koje većina Dalmatinaca pomisli odmah na obiteljska druženja. Ipak, brojni građani, ali i njihovi gosti to "vezuju" i uz brojna adventska događanja, kojih usprkos zahuktaloj korona-krizi ne fali.

Dakako, sva su podložna promjenama, počevši od Zadra, preko Šibenika i Splita, pa do Dubrovnika, a svi gradovi i općine još uvijek nisu detaljno opisali adventska događanja u svojim mjestima. Ipak, po dosad objavljenim detaljima, donosimo vodič nazvan radno "Kamo za Božić u Dalmaciji". Pustimo priče, pogledajte ga...

SPLIT

Baš kao svuda u kršćanskom svijetu, Božić je poseban i u Split i Dalmaciji, ovaj dio Hrvatske ima mnogo tradicija iz bogate povijesti. Što, dakle, raditi da biste proslavili Božić kao pravi Splićanin?

Svuda po gradskim trgovima bit će zabavno, brojni kafići i restorani pobrinut će se za svakoga tko je došao po svoj dio blagdanskog duha. Samo prošetajte gradom, nećete promašiti gdje god da odete – glazba, piće, hrana, dragi ljudi i ljepota Splita čekaju vas.

---

image
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---


Vjerojatno je najneobičniji splitski običaj - popodnevna ponoćka. Zvuči čudno, ali time je doista objašnjeno ono što se događa na Badnjaka u 16 sati pred stoljećima starom crkvicom Gospe od Betlehema na južnim padinama Marjana.

Uz poneko večernje događanje, i ponoćku, uobičajeni način za slavljenje Božića je kod kuće, s obitelji. A kada se probudite u božićno jutro, podijelite poklone s najdražima i prošetajte se do plaže Bačvice.

Svakako nije loše rekreirati se prije obilnijeg ručka i popiti kavu s pogledom na božićni picigin. Ako ste dovoljno hrabri, pridružite im se. U suprotnom, stavite na glavu sunčane naočale, naručite piće i uživajte.

SINJ

Za najmlađe pripremljeno je mnoštvo raznolikih događanja i već tradicionalni Dječji tjedan pod nazivom "Dani radosti, igre i mira" u organizaciji udruge "Cjelovit život", koji počinje prigodno na blagdan svetoga Nikole te traje do blagdana svete Lucije.

Brojne vrijedne i aktivne udruge iz Sinja i Cetinske krajine pobrinule su se za niz zanimljivih manifestacija i akcija. Sinjani i njihovi gosti tako će moći uživati u koncertima Adastre, Piromana, vokalnog ansambla "Jedinstvo", Ane Malovan, Gradske glazbe i Mješovitog zbora grada Sinja, KUD-ova "Osinium", "Vrilo", ali i u Disku pod zvijezdama, te božićnoj reviji Sinjskih mažoretkinja.

KUD "Cetina" vraća nas duhom u prošlost svojim uprizorenjem Badnje večeri Cetinskog kraja, Sinjski ferali obradovat će pozivom na večer poezije i proze uz glazbu i pole, a Sinjsko pučko kazalište pridonijet će blagdanskom ugođaju prigodnim predstavama.

Humanitarna akcija "Konjička karavana Djeda Božićnjaka" uveselit će brojne mališane u ovo najčarobnije vrijeme.

KNIN

Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina i ove godine organizirali su Advent u Kninu! Čarolija počinje u petak, 3. prosinca otvaranjem Adventa i klizališta na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana.

U parku kod kružnog toka subotom (4., 11. i 18. prosinca) održat će se sada već tradicionalni Božićni sajam na kojem posjetitelji mogu pronaći rukotvorine, ukrase, suvenire i ukusne delicije domaćih OPG-ova i obrtnika.

Sva događanja održat će se na otvorenom uz pridržavanje propisanih epidemioloških uputa, a ulaz na koncerte moguć je isključivo uz predočenje digitalne EU COVID potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Organizatori napominju da je program podložan izmjenama, u skladu s epidemiološkim mjerama.

DOLAC GORNJI

Tradicionalna proslava očekuje posjetitelje Božićnog sela koje je u zaleđu Omiša na svojem imanju u Docu Gornjem otvorio poduzetnik Tihomir Lučić.

---

image
Božićno selo u Docu Gornjem u zaleđu Omiša
Jakov Prkić/Cropix
---

U ovogodišnjem Božićnom selu postavio je više od tri milijuna lampica, osvijetlivši cijelo brdo. S mnogim dodatnim sadržajima, još je jednom Božićno selu u Docu Gornjem učinio dojmljivom atrakcijom.

---

image
Božićno selo na obroncima Mosora
Zvonimir Barišin/Cropix
---

ŠIBENIK

Šibenski božićni sajam Adventura jedno je od omiljenih događanja u Šibeniku. Park Roberta Visianija u središtu grada zauzima poseban blagdanski šarm i postaje glavno okupljalište Šibenika i njegovih gostiju.

U Adventuri možete pronaći bogatu gastronomsku ponudu s posebnim naglaskom na domaće proizvode.

---

image
Šibenik
Nikša Stipaničev/Cropix
---


Osim toga, za vrijeme Adventure u parku Roberta Visianija organiziran je bogat glazbeni program u kojem će nastupati neki od najpoznatijih domaćih izvođača.

Adventura je jedini božićni sajam bez plastičnih proizvoda u Hrvatskoj, što znači da uopće nema plastične ambalaže.

PAG

Paljenjem prve svijeće na velikom adventskom vijencu na glavnom gradskom trgu, ispred crkve Marijina Uznesenja, u nedjelju je u Pagu započela proslava došašća, odnosno razdoblje duhovne pripreme za Božić.

Zapalio ju je župnik don Zdenko Milić, uz pratnju dječjeg crkvenog zbora, a ceremonija je popraćena i prigodnim molitvenim obredom.

– Advent u Pagu predstavlja jedinstvenu proslavu predstojećeg razdoblja do Božića, a mislim kako niti jedan otočni grad neće s toliko različitih aktivnosti i događanja obilježiti advent, kao što će to učiniti Grad Pag. Zato pozivam sve građane, stanovnike otoka, Pažane koji žive u drugim mjestima, zavičajne klubove i prijatelje grada Paga da tijekom prosinca posjete svoj grad i pridruže se slavlju.

Sakralna arhitektura na Pagu koja spada u sam vrh značajnog povijesnog i civilizacijskog nasljeđa u Hrvatskoj – crkva Marijina Uznesenja, benediktinski samostan, crkva svetog Jurja i druga arhitektonska baština, zasigurno će uz ovakav bogati program biti dobar poticaj i turistima da ovogodišnji advent provedu u mjestu za koje možda nisu očekivali da može ponuditi adventsko slavlje u jednom novom ambijentu – istaknuo je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Grad Pag će prvi put dobiti i tzv. žive jaslice koje će na simboličan i topao način oživjeti ugođaj Isusova rođenja. Scenografiju koja je postavljena uz Kneževu palaču čine štalica i domaće životinje, dok će Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire utjeloviti amaterska grupa glumaca "Paška alka" i zbor OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu, među kojima vlada veliko uzbuđenje i ponos uoči nastupa.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Režiju predstave "Biblijske priče rođenja Isusa" potpisuje mlada zagrebačka redateljica Frana Marija Vranković, a izvodit će se svaki petak, subotu i nedjelju nakon večernje mise, točnije u 18 sati.

Djeca će zasigurno uživati u bogatom programu Adventa u Pagu jer uz brojne nastupe, koncerte i druga događanja koja pripremaju obrazovne ustanove i udruge, Grad Pag je pripremio i pravu Kuću Djeda Mraza.

Kuća je smještena u Kneževom dvoru i otvorena svaki petak, subotu i nedjelju od 10 do 12 i od 17 do 19 sati, a djeca mogu pisati pisma Djedu Mrazu, izrađivati nakit, crtati te igrati društvene igre, izrađivati balone i družiti se u bogato opremljenoj igraonici.

Djed Mraz glavom i bradom će u svoju vreću skupljati pisma i crteže, a zadnje nedjelje adventa darivat će slatkišima sve okupljene mališane. Osim toga, u Kneževu dvoru bit će postavljena i manja pozornica na kojoj će djeca vrtićkog i školskog uzrasta izvoditi predstave, a posebna atrakcija bit će stroj za stvaranje umjetnog snijega.

Posjetiteljima će sigurno biti zanimljiv i Božićni sajam na kojem će svoju ponudu tradicijskih obrta predstaviti lokalni obrtnici, dok će pravom zimskom ugođaju pridonijeti kuhano vino i kobasice.

ZADAR

Adventska čarolija se vraća u Zadar! Nakon dvogodišnje pauze šesto izdanje Adventa u Zadru ponovno otvara svoja vrata. Čeka nas obilje dobre zabave, sjajne glazbe, koncerata i blagdanskih delicija.

---

image
Zadar
Luka Gerlanc/Cropix
---

Božićni sajam tradicionalno je započeo paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, u petak, 26. studenoga 2021., i trajat će 36 dana do 1. siječnja 2022. godine. Najljepši božićni poklon je zdravlje.

---

image
Zadar
Luka Gerlanc/Cropix
---


MAKARSKA

Ovogodišnja adventska događanja prilagođena su epidemiološkim mjerama koje su na snazi, a započela su u subotu, 27. studenoga uz DJ Spajića, a posjetitelje Božićnoga grada u Advent 2021. u Makarskoj uveo je popularni Ante Gelo bend.

Sve do 9. siječnja 2022. posjetitelje Božićnoga grada u Makarskoj očekuju nastupi klape "Iskon", klape "Šufit", Guiliana i "Diktatora", tribut večeri posvećene Oliveru Dragojeviću, grupi ABBA, "Bijelom dugmetu"…

Svoj doprinos ovogodišnjem Božićnom gradu dat će i i domaće snage, a svoje nastupe su potvrdili Gradska glazba Makarska, grupa "Adria", klapa "Berulia", Roso bend, Fa Tempet i Big bend Makarska.

---

image
Klapa Iskon je pjevala u makarskom Božićnom gradu
Ivo Ravlić/Cropix
---

Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe koje će posjetiti omiljeni klaun Šarenko i Čarobni animatori, ''Produkcija Z'' koja priprema dvije predstave, a poseban program za najmlađe najavljen je na blagdane sv. Nikole i sv. Luce.

Na zadovoljstvo mnogih, i "malih" i "velikih'' na platou ispred hotela "Osejava" i ove će godine biti klizalište koje će biti otvoreno svakog radnog dana od 10 do 23 sata, a subotom i nedjeljom do 24 sata.

---

image
Makarska
Ivo Ravlić/Cropix
---


Svi najavljeni programi održavat će se sukladno mjerama i odlukama Stožera civilne zaštite koje će biti na snazi u trenutku održavanja programa.

DUBROVNIK

– Ove godine priprema se čitav spektar događanja, osmišljenih na način da se mogu prilagoditi trenutačnim i eventualno nekim novim mjerama.

Od zanimljivijih sadržaja programa možemo istaknuti izvedbu baletne bajke ''Orašar'', u suradnji Kazališta Marina Držića i baletnog odjela Umjetničke škole.

Održat će se i Božićni koncert, za koji su već potvrđeni solisti Valentina Fijačko, Goran Karan i Roko Radovan, uz Dubrovački simfonijski orkestar – otkrivaju iz Grada Dubrovnika kuriozitete nadolazećeg Zimskog festivala koji donosi i neke novine u odnosu na prijašnje festivalske sezone. Dakako, ostaju i neke provjerene konstante.

---

image
Dubrovnik
Božo Radić/Cropix
---

– Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora, koji će prvi put biti zaodjenut pravim blagdanskim ruhom, uz postavljanje božićne jelke. Uz niz predavanja i radionica na blagdanske teme u kulturnim ustanovama grada, najmlađe i ove godine očekuje "Stanica Sjeverni pol" u Luži, "Šarena zima u Uvali", blagdansko ukrašavanje izloga.

Različiti programi pripremaju se i u Lazaretima, poput plesnih predstava u svijetu vilenjaka i ''slatkih'' radionica – kažu suorganizatori.

---

image
Dubrovnik
Božo Radić/Cropix
---

Dodaju kako ni ove godine neće izostati prepoznatljivi zvuci kolende gradskim ulicama kojima će kružiti cabrio ''pop up'' autobus "Libertasa"​. Stradun i ostali dijelovi grada bit će, kako i dolikuje adventu, okićeni blagdanskom rasvjetom i ukrasima.

Za kraj stiže i odgovor na često postavljano pitanje građana koji vole predbožićni đir uz kobasice i druge blagdanske delicije.

– Ova korona je pojela sve, idemo malo zabave napravit. Idemo oživit ovo mrtvilo. Nek se ljudi vesele – kazao je Nikola Nikić, jedan od četvorke koja će na Pilama na svoje dvije kućice ponuditi pozitivan blagdanski miks.

METKOVIĆ

Dio božićnih kućica postavljen je tijekom jutra u Gradskome parku. Kućice će u Gradskome parku biti do 6. siječnja, odnosno za vrijeme trajanja manifestacije "Božić u Neretvi", koja započinje u nedjelju, 5. prosinca.

Kako su istaknuli iz Turističke zajednice grada Metkovića, i ove će se godine tijekom manifestacije održati različiti koncerti, pa će Metkovce i njihove goste zabavljati klapa "Iskon", grupa "Zabranjeno pušenje", grupa "Narona", Branko Medak, glazbeni sastav "Versi"​ i grupa "Preko"’.

TROGIR

Novo izdanje Zimske adventure u Trogiru započinje 3. prosinca koncertom Vanne na glavnom gradskom trgu.

Osim Vanne koja će otvoriti manifestaciju, drugi izvođači koji će zagrijati atmosferu na gradskom trgu su, među ostalima, Gina (10.12., 20.30h), Klapa Iskon (12.12., 20.30h), Eni i Vjeko (17.12., 20.30h), Domenica (23.12., 20h), Magazin (26.12., 21.30h), a Novu godinu Trogirke i Trogirani dočekivat će dva puta – u dnevnom terminu od 11 sati uz Trogirske kante dok će navečer od 22.30 nastupiti Super Cover Band, riječki bend, već dobro poznat i omiljen publici u Radovanovu gradu.

Jutarnji sati rezervirani su za zabavu za najmlađe pa će tako 5. prosinca djecu uveseliti Klaun Šarenko (11.30h), dan kasnije doček Sv. Nikole (11h), 12. prosinca na rasporedu je predstava Festival životinjskog carstva (11.30h), 13. prosinca doček Sv. Lucije (11h)… U sklopu Adventure u Muzeju Grada Trogira održat će se i izložba u povodu međunarodnog dana osoba s invaliditetom (2.-4.12.)

Na glavnom trogirskom trgu bit će četiri ugostiteljske kućice, a u Gradskoj ulici nasuprot pošte još dvije kućice, ali prodajne. Kićenje grada već je u tijeku i kroz nekoliko dana Trogir će zasjati u pravom božićnom ruhu.

Na velikom parkingu T1 (kod tržnice) sljedeći tjedan s radom kreće i lunapark.

Važna informacija za posjetitelje, posebice one koji dolaze s čiovske strane je ta da će vozni red privremene brodske linije biti produžen do ponoći za vrijeme trajanja Adventa, odnosno, zadnja linija ići će po završetku programa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Zvonimir Barišin/Cropix
Božićno selo na obroncima Mosora
Jakov Prkić/Cropix
Božićno selo u Docu Gornjem u zaleđu Omiša
Ivo Ravlić/Cropix
Klapa Iskon je pjevala u makarskom Božićnom gradu
Božidar Vukičević/Cropix
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
Božidar Vukičević/Cropix
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium Adventa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije-1147836 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b6c06bc99bcff866ca3469de2b5be3c57dd1beca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KAMO+ZA+BO%C5%BDI%C4%86%3F+Spli%C4%87ani%2C+jeste+se+sino%C4%87+proveli+s+Alenom+Islamovi%C4%87em%3F+Ovo+je+veliki+adventski+vodi%C4%8D+kroz+doga%C4%91aje+i+partyje%2C+saznali+smo+%C5%A1to+%C4%87e+se+sve+doga%C4%91ati+diljem+Dalmacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije-1147836 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkamo-za-bozic-splicani-jeste-se-sinoc-proveli-s-alenom-vitasovicem-ovo-je-veliki-adventski-vodic-kroz-dogadaje-i-partyje-saznali-smo-sto-ce-se-sve-dogadati-diljem-dalmacije-1147836 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVE UTIHNULO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNIJE SVE UTIHNULO

KAMO ZA BOŽIĆ? Splićani, jeste se sinoć proveli s Alenom Islamovićem? Ovo je veliki adventski vodič kroz događaje i partyje, saznali smo što će se sve događati diljem Dalmacije

2. prosinca 2021. - 09:45
Alen Islamović i bend nastupili su sinoć u bašti na splitskom Zvončacu u sklopu otvaranja Immaginarium AdventaBožidar Vukičević/Cropix

Kamo za Božić? Pitanje je na koje većina Dalmatinaca pomisli odmah na obiteljska druženja. Ipak, brojni građani, ali i njihovi gosti to "vezuju" i uz brojna adventska događanja, kojih usprkos zahuktaloj korona-krizi ne fali.

Dakako, sva su podložna promjenama, počevši od Zadra, preko Šibenika i Splita, pa do Dubrovnika, a svi gradovi i općine još uvijek nisu detaljno opisali adventska događanja u svojim mjestima. Ipak, po dosad objavljenim detaljima, donosimo vodič nazvan radno "Kamo za Božić u Dalmaciji". Pustimo priče, pogledajte ga...

SPLIT

Baš kao svuda u kršćanskom svijetu, Božić je poseban i u Split i Dalmaciji, ovaj dio Hrvatske ima mnogo tradicija iz bogate povijesti. Što, dakle, raditi da biste proslavili Božić kao pravi Splićanin?

Svuda po gradskim trgovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:59