stdClass Object ( [id] => 1027002 [title] => Iz kraja je gdje se pjeva rera, a klapa ‘Sinj‘ postala mu je remek djelo. Čačijina priča je filmska, na studij je otišao sa Žankom i nije diplomirao [alias] => iz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sinjski Gradski park, kod Doma mladih, već desetljećima krasi skulptura "Tragovi" kipara Marka Gugića. Na tri kamene gromade umjetnik je olovom umetnutim u izbušene rupe dao svoje viđenje povijesne vjetrometine prostora cetinskog kraja sa seobama kao kontinuitetom, a čiji akteri iza sebe u pravilu ostave poneki trag.

Pored skulpture na putu do Doma mladih vrlo često prolazi maestro Mojmir Čačija, Sinjanin kojemu zasigurno pripada ne samo jedan olovni aplikat s "Tragova".

Ovaj 67-godišnjak kroz proteklih pola stoljeća ostavio je duboke tragove u svijetu glazbe, a njegovo remek-djelo je klapa "Sinj" koju vodi već 38 godina. Tih 38 godina je raritet u klapskom svijetu kojim je postao apsolutni rekorder među voditeljima. Prije Čačije rekord je s 25 godina vođenja okteta DC držao neponovljivi Ljubo Stipišić Delmata.

Maestro Čačija stigao je na svijet u alkarskom gradu 1953. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, a poslije gimnazije po ustaljenoj špranci zaputio se na studij u Zagreb.

Kako mu je gitara i glazba općenito bila draža od knjige, u Sinj se nije vratio s akademskom titulom, ali je trasirao put uspješnog glazbenika, u klapskom svijetu neupitnog virtuoza.

Još kao dječarac Mojmir se, gledajući i brata Milu kako razvlači žice gitare, držeći se one "Il me ženi ili tamburu kupi", jedne večeri zatekao na plesnjaku na Gradskom bazenu.

- Motao sam se oko glazbe, ali još nisam bio "in". Te vočeri na posebni način doživio sam zvuk električne gitare koju je svirao Stipe Šarić. Taj zvuk me pokrenuo i nisam mu mogao odoljeti - kaže danas Mojmir i nastavlja:

- Odabrao sa solo gitaru. Bio sam samouk, tek ponešto sam "peškao" od brata Mile. Sviranje mi je išlo dobro pa se pročulo među starijim afirmiranim sinjskim glazbenicima. Na scenu sam prvi put stupio kao 17-godišnjak na plesnjaku u bašti Livno.

Pozvao me šef grupe "Mazo & Co" glasoviti glazbeni pedagog Josip Župić zvani Mazo. U grupi su uz Mazu bili još Lazo Panić, moj brat Mile zvani Ćaja i Dražen Župić.

Nakon završetka gimnazije odlazite u Zagreb, ali s kompletnim sastavom tadašnje pop grupe "Alkari"?

- Da, u Zagreb odlazim 1971. godine zajedno s Draženom Žankom, Nikšom Jurinovićem, Josipom Matanovićem Matom, Petrom Romcem Pejom, Nikicom Čovićem i Žarkom Miočićem iz Splita. Kao grupa "Alkari" nastupali smo na tada najpopularnijim zagrebačkim plesnjacima u Šarengradskoj, Tvrtkovoj i u Tucmana.

Našli ste se i u grupi "Posebno pakovanje"?

- Dražen Žanko, Nikša Jurinović i ja iz Sinja i Šibenčani Mario Žunić i Martin Tom s tom grupom proveli smo na sceni dvije godine. Iza nas su kao trajni spomen ostale dvije ploče.

Slijedi povratak kući bez diplome!?

- U Sinj se vraćam 1974. godine. Fakultet sam, naravno, napustio. Tijekom 1975. godine dobio sam poziv Miše Kovača da se priključim njegovoj pratećoj grupi radi turneja po gradovima bivše države i nekih europskih zemalja.

U to vrijeme svirao sam u VIS-u "Alkar" u kojemu su bili moj brat Mile, Jelka i Josip Borković, Stjepan Miro Vujanović, Nikica Čović i Neven Ćurković. Nastupali smo u Sinju u dvorani "Partizana", bašti Livno i na otvorenoj pozornici košarkaškog igrališta.

U to vrijeme bilo je popularno i financijski unosno gostovati u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Preko jedne zagrebačke glazbene udruge stigao je poziv za turneju po SSSR-u s repertoarom popularne glazbe iz Dalmacije.

Na dvije velike dvomjesečne turneje iz Sinja smo išli Inga Romac, Maja Županović, Stipe Šarić i ja s većom grupom glazbenika iz drugih dijelova naše regije.

Poslije Rusije bacate sidro u Sinju?

- Na poziv tadašnje općinske vlasti, konkretno predsjednika Slovena Poljaka, preuzeo sam ulogu voditelja MPZ "Kamešnica". Nedugo potom k meni su došli Stipe Dedić Lokma i profesor Jakov Dukić s idejom formiranja klape.

Dogovorili smo se poraditi na tome. Kada smo pronašli izvrsnog tenora Stipu Breku znali smo da je to to. Ubrzo sam u ulozi voditelja imao prvi sastav klape "Sinj": Stipe i Ivo Breko, Ivica Miletić, Jakov Dukić, Boris Žanko, Tonći Malora, Bože Pavić, Ante Milun, Stipe Dedić Lokma, a uskoro nam se priključio i vrhunski bariton Vjekoslav Radanović Mimica.

Iako je bila velika fluktuacija članova tijekom proteklih 38 godina i danas je gotovo polovica klape iz prve postave?

- Tu smo od prvog dana Stipe i Ivo Breko, Ante Milun, Boris Žanko i ja. U današnjem postavu još su Frano Filipović Grčić, Dinko Šarić, Mario Đidara, Ivan Milun, Dario Sablić i Ivica Mastelić. Neki od njih u klapi su već desetljećima, a neki tek nekoliko godina. Kroz minulih 38 godina klapa "Sinj" izrasla je u ikonu dalmatinske klapske pjesme.

Kako se to dogodilo u neslužbenoj prijestolnici Dalmatinske zagore u kojoj je glazbeno obilježje oduvijek bila rera?

- Istina je da su se klapske pjesme mogle čuti na pjacetama i kaletama prvenstveno naših primorskih gradova i mjesta. U Sinju je rera bila glasnija, ali oduvijek se u društvu znalo zapjevati "šoto voće".

Kada je klapska pjesma s pjaceta i kaleta izišla na veliku pozornicu prezentirajući izvorne i novouglazbljene klapske pjesme otkrili smo, zapravo, najvrjedniji dio dalmatinske glazbene kulture, a klape su počele nicati i u kontinentalnim dijelovima zemlje.

Razmahu klapske glazbe posebno je doprinio projekt "Ne damo te, pismo naša" kojemu ste vi umjetnički voditelj?

- Održali smo samo jedan veliki koncert, ali koji se pamti. Te 2006. godine na stadionu na Poljudi nastupilo je osam ponajboljih hrvatskih klapa. Sve vrijeme trajanja koncerta s klapama je pjevalo i više od petnaest tisuća posjetitelja. S velike pozornice klapska pjesma od tada i da je htjela nije mogla sići.

Klapa "Sinj" koja je vaše životno djelo postala je zaštitnim znakom Festivala dalmatinske klapske pjesme u Omišu?

- Kada smo se formirali 1982. godine sanjali smo da jednom nastupimo s pravim klapama, a svi snovi svodili su se nastupiti na Omišu. Na tom našem najpoznatijem festivalu nastupali smo godinama i osvojili dvadesetak različitih nagrada, sve što se moglo osvojiti.

Onda smo shvatili da smo postali teret, svojevrsna kočnica, brana drugima te smo odlučiti prestati sudjelovati u natjecateljskom dijelu festivala. Od tada se na Omišu povremeno pojavimo samo kao gosti. Mnogi su nam na tome zahvalni.

Voditelj jedne od danas ponajboljih klapa kazao mi je da te godine, kada smo odlučili prekinuti sudjelovanje u natjecateljskom programu, mi nismo odustali njih ne bi bilo. Mi bismo sigurno bili izabrani, a oni su bili prvi ispod crte.

Da nisu te godine nastupili i pobrali uspjeh sigurno bi se, kaže mi taj glazbeni prijatelj, zauvijek razišli. Na vrijeme smo shvatili da je došlo vrijeme napraviti mjesta drugima, mlađima.

Niste osvajali nagrade samo u Omišu?

- Naravno da smo našu riznicu punili trofejima i s drugih nastupa. Osvojili smo vrijedne nagrade s međunarodnih svjetskih natjecanja a'capella izvedbi. Donijeli smo zlatne medalje iz Verone, Balzana i Praga i srebrnu medalju iz Vatikana. U Vatikanu smo doživjeli počast kakvom se u klapskom svijetu malo tko može podičiti.

U crkvi svetog Petra, na audijenciji kod Svetog Oca Ivana Pavla II., premijerno smo izveli dio skladbe svete mise koju sam napisao upravo za tu prigodu. Papa je bio oduševljen i zadržao se s nama puno duže od planiranog vremena. Cijelu tu skladbu izveli smo u crkvi sv. Jeronima.

Iako smo nastupali po cijeloj Europi, u Americi i Africi pjevanje i susret s Ivanom Pavlom II. ostao nam je najupečatljiviji u cijeloj karijeri.

Prestali ste u Sinj donositi trofeje?

- Nismo. Otkako smo prestali nastupati na natjecanjima počeli smo nizati najdraže trofeje. To je zadovoljstvo publike našim koncertima. Nema veće nagrade za nas od one kada poslije koncerta publika užari dlanove. To je ono što nas danas pokreće i što nam je najveća i najvrjednija nagrada.

Klapa "Sinj" je u cetinskom kraju postala svojevrsnim rasadnikom klapske pjesme?

- Godi nam i sa zadovoljstvom se odazovemo kada nas pozovu da pomognemo u osnivanju novih klapa. U cetinskom kraju bili smo rasadnik za osnivanje klapa u Hrvacama, Trilju, Dicmu, Otoku i Hanu. Vjerujemo da će niz biti nastavljen.

Osnivač ste i od osnutka umjetnički voditelj festivala marijanske klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj"?

- Poznato je da je osmanlijska opsada našega Grada u slavnoj bitci 1715. godine trajala sedam dana. Zbog toga je priprema za obilježavanje 300. obljetnice te bitke počela sedam godina ranije, a jedan od projekata bio je taj festival.

Idejni začetnik festivala "Klape Gospi Sinjskoj" bio je fra Bože Vuleta, u to vrijeme gvardijan Svetišta i Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Ja sam sa zadovoljstvom preuzeo realizaciju toga projekta koji je neupitno uspio. Sretna je okolnost što je većina klapskih autora u svojim ladicama već imala napisane klapske duhovne pjesme koje nisu imali prilike javno plasirati. Naš festival im je došao kao naručen.

Pa je nastup na festivalu u Sinju prerastao u mjerilo uspješnosti pojedinih klapa?

- Kroz proteklih dvanaest izvedbi festivala "Klape Gospi Sinjskoj" u neponovljivom ambijentu dvorišta Franjevačkog samostana u Sinju, koji ima nevjerojatnu akustiku, sve ponajbolje klape u Hrvatskoj hodočastile su pjevajući Gospi Sinjskoj.

Do sada je na festivalu izvedeno pedesetak novih skladbi posvećenih Djevici Mariji od kojih najveći dio slavi upravo sinjsku nebesku zaštitnicu.

Što je s pripremama za trinaesti po redu festival?

- S umjetničke strane sve se odvija ustaljenim ritmom. Klape i autori su tu, čekaju kao zapeta puška. Sve ovisi o koronavirusu, odnosno što će reći epidemiolozi. Živimo u nadi da će se u kolovozu u dvorištu našega Franjevačkog samostana ponovno klapskom pjesmom slaviti Djevica Marija.

U glazbenim krugovima vrlo ste poznati, imate veliki piz, ali u najširoj javnosti baš i niste. Nekako ste... samozatajni?

- Ne bih rekao da sam samozatajan. Ja sam glazbenik, volim glazbu, stvaram je i za nju živim. Na sceni sam koliko je to potrebno.

U glazbenom svijetu imate široki krug suradnika?

- Na to sam ponosan, posebno kad vidim da najveći glazbeni autoriteti s velikim atributima govore o mojim radovima. Na srcu mi je njegovanje izvorne dalmatinske pjesme. U tom sam kontekstu posebno ponosan na dugogodišnju suradnju s Ljubom Stipišićem Delmatom.

Imao sam privilegij biti često s tim velikim čovjekom i učiti od njega. Napravili smo i zajednički skladbu, "Alkarsku pismu", za koju je Ljubo napisao stihove, a ja glazbu. Angažiran sam i u većem broju žirija na festivalima u Omišu, Perastu, Zagrebu, Makarskoj...

Koga još možete izdvojiti kao suradnika?

- Najplodniju suradnju, koja najduže traje, imao s profesorom Jakovom Dukićem. On je autor stihova " 'Vo je naša zemja", "Zima na škoju", "Zemlja" i drugih koje sam ja uglazbio.

A suradnja s bratom?

- Obojica smo neizlječivo "zaraženi" glazbom, ja profesionalno, a Mile više iz hobija. Glazbeni putevi su nam se razilazili, ali imamo i vrijedne plodove zajedničke suradnje i u klapskoj glazbi. Mile je autor dviju izvanredno vrijednih skladbi, "Ferate" i "Gospe Sinjska, majko Rame", obje u mojoj obradi.

Rekli ste mi da su vam protekla dva-tri mjeseca najplodnija u glazbenom stvaralaštvu?

- Da i to zahvaljujući mjerama vezanim za koronavirus. Kako spadam u rizičnu skupinu do kraja sam poštivao antipandemijske mjere i zatvorio se u kuću. Otkrio sam da u stanu imam idealne uvjete za rad, za pisanje klapske i instrumentalne glazbe.

Na računalu imam glazbeni program koji mi omogućuje užitak u savršenstvu zvuka pa čim nešto napišem kroz praktičnu provjeru utvrdim jesam li pogodio "u sridu" ili sam promašio.

Kada pišem klapsku glazbu, a poznajući glasovne mogućnosti pojedinih pjevača, točno znam što sam za koga napisao. Sve to će u postkoronavirusnom vremenu izići na svjetlo dana.

Hoćemo li imati prilike sudjelovati u obilježavanju pola stoljeća vašega uspješnog glazbenog rada?

- Možda se i to dogodi. Iako pola stoljeća navršavam ove godine od takvog obilježavanja za sada sigurno neće biti ništa zbog mojih zdravstvenih teškoća. Možda dogodine. Ako se dogodi, onda će to biti presjek svega što sam radio, koktel svačega pomalo, od popa i roka do klapske pjesme.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEDINSTVENI LIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => JEDINSTVENI LIK 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-11 10:44:35 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-17 14:00:40 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2020-06-17 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 343 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13864578.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13864598.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13864582.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13864580.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870358.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870360.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870362.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870364.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870366.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870368.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870370.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Hanza Media","Tom Dubravec\/Hanza Media","Tom Dubravec\/Hanza Media","Tom Dubravec\/Hanza Media","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1298","k_13864578_1280.jpg":"1280x1280","k_13864578_1024.jpg":"1024x1024","k_13864578_640.jpg":"640x640","k_13864578_480.jpg":"480x480","k_13864578_340.jpg":"340x340","k_13864578_220.jpg":"220x220","o_13864578_1280.jpg":"1280x865","o_13864578_1024.jpg":"1024x692","o_13864578_640.jpg":"640x432","o_13864578_480.jpg":"480x324","o_13864578_340.jpg":"340x229","o_13864578_220.jpg":"220x148","h_13864578_1280.jpg":"1280x854","h_13864578_1024.jpg":"1024x683","h_13864578_640.jpg":"640x427","h_13864578_480.jpg":"480x320","h_13864578_340.jpg":"340x227","h_13864578_220.jpg":"220x147","pp_13864578_1280.jpg":"1006x1280","pp_13864578_1024.jpg":"805x1024","pp_13864578_640.jpg":"503x640","pp_13864578_480.jpg":"377x480","pp_13864578_340.jpg":"267x340","pp_13864578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2774","k_13864598_1280.jpg":"1280x1280","k_13864598_1024.jpg":"1024x1024","k_13864598_640.jpg":"640x640","k_13864598_480.jpg":"480x480","k_13864598_340.jpg":"340x340","k_13864598_220.jpg":"220x220","o_13864598_1280.jpg":"1280x1849","o_13864598_1024.jpg":"1024x1479","o_13864598_640.jpg":"640x924","o_13864598_480.jpg":"480x693","o_13864598_340.jpg":"340x491","o_13864598_220.jpg":"220x317","h_13864598_1280.jpg":"1280x854","h_13864598_1024.jpg":"1024x683","h_13864598_640.jpg":"640x427","h_13864598_480.jpg":"480x320","h_13864598_340.jpg":"340x227","h_13864598_220.jpg":"220x147","pp_13864598_1280.jpg":"1006x1280","pp_13864598_1024.jpg":"805x1024","pp_13864598_640.jpg":"503x640","pp_13864598_480.jpg":"377x480","pp_13864598_340.jpg":"267x340","pp_13864598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1374","k_13864582_1280.jpg":"1280x1280","k_13864582_1024.jpg":"1024x1024","k_13864582_640.jpg":"640x640","k_13864582_480.jpg":"480x480","k_13864582_340.jpg":"340x340","k_13864582_220.jpg":"220x220","o_13864582_1280.jpg":"1280x916","o_13864582_1024.jpg":"1024x732","o_13864582_640.jpg":"640x458","o_13864582_480.jpg":"480x343","o_13864582_340.jpg":"340x243","o_13864582_220.jpg":"220x157","h_13864582_1280.jpg":"1280x854","h_13864582_1024.jpg":"1024x683","h_13864582_640.jpg":"640x427","h_13864582_480.jpg":"480x320","h_13864582_340.jpg":"340x227","h_13864582_220.jpg":"220x147","pp_13864582_1280.jpg":"1006x1280","pp_13864582_1024.jpg":"805x1024","pp_13864582_640.jpg":"503x640","pp_13864582_480.jpg":"377x480","pp_13864582_340.jpg":"267x340","pp_13864582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","k_13864580_1280.jpg":"1280x1280","k_13864580_1024.jpg":"1024x1024","k_13864580_640.jpg":"640x640","k_13864580_480.jpg":"480x480","k_13864580_340.jpg":"340x340","k_13864580_220.jpg":"220x220","o_13864580_1280.jpg":"1280x820","o_13864580_1024.jpg":"1024x656","o_13864580_640.jpg":"640x410","o_13864580_480.jpg":"480x307","o_13864580_340.jpg":"340x217","o_13864580_220.jpg":"220x140","h_13864580_1280.jpg":"1280x854","h_13864580_1024.jpg":"1024x683","h_13864580_640.jpg":"640x427","h_13864580_480.jpg":"480x320","h_13864580_340.jpg":"340x227","h_13864580_220.jpg":"220x147","pp_13864580_1280.jpg":"1006x1280","pp_13864580_1024.jpg":"805x1024","pp_13864580_640.jpg":"503x640","pp_13864580_480.jpg":"377x480","pp_13864580_340.jpg":"267x340","pp_13864580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1663x1094","k_13870358_1280.jpg":"1280x1280","k_13870358_1024.jpg":"1024x1024","k_13870358_640.jpg":"640x640","k_13870358_480.jpg":"480x480","k_13870358_340.jpg":"340x340","k_13870358_220.jpg":"220x220","o_13870358_1280.jpg":"1280x842","o_13870358_1024.jpg":"1024x673","o_13870358_640.jpg":"640x421","o_13870358_480.jpg":"480x315","o_13870358_340.jpg":"340x223","o_13870358_220.jpg":"220x144","h_13870358_1280.jpg":"1280x854","h_13870358_1024.jpg":"1024x683","h_13870358_640.jpg":"640x427","h_13870358_480.jpg":"480x320","h_13870358_340.jpg":"340x227","h_13870358_220.jpg":"220x147","pp_13870358_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870358_1024.jpg":"805x1024","pp_13870358_640.jpg":"503x640","pp_13870358_480.jpg":"377x480","pp_13870358_340.jpg":"267x340","pp_13870358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x791","k_13870360_1280.jpg":"1280x1280","k_13870360_1024.jpg":"1024x1024","k_13870360_640.jpg":"640x640","k_13870360_480.jpg":"480x480","k_13870360_340.jpg":"340x340","k_13870360_220.jpg":"220x220","o_13870360_1280.jpg":"1280x527","o_13870360_1024.jpg":"1024x421","o_13870360_640.jpg":"640x263","o_13870360_480.jpg":"480x197","o_13870360_340.jpg":"340x140","o_13870360_220.jpg":"220x90","h_13870360_1280.jpg":"1280x854","h_13870360_1024.jpg":"1024x683","h_13870360_640.jpg":"640x427","h_13870360_480.jpg":"480x320","h_13870360_340.jpg":"340x227","h_13870360_220.jpg":"220x147","pp_13870360_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870360_1024.jpg":"805x1024","pp_13870360_640.jpg":"503x640","pp_13870360_480.jpg":"377x480","pp_13870360_340.jpg":"267x340","pp_13870360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1640x1017","k_13870362_1280.jpg":"1280x1280","k_13870362_1024.jpg":"1024x1024","k_13870362_640.jpg":"640x640","k_13870362_480.jpg":"480x480","k_13870362_340.jpg":"340x340","k_13870362_220.jpg":"220x220","o_13870362_1280.jpg":"1280x793","o_13870362_1024.jpg":"1024x635","o_13870362_640.jpg":"640x396","o_13870362_480.jpg":"480x297","o_13870362_340.jpg":"340x210","o_13870362_220.jpg":"220x136","h_13870362_1280.jpg":"1280x854","h_13870362_1024.jpg":"1024x683","h_13870362_640.jpg":"640x427","h_13870362_480.jpg":"480x320","h_13870362_340.jpg":"340x227","h_13870362_220.jpg":"220x147","pp_13870362_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870362_1024.jpg":"805x1024","pp_13870362_640.jpg":"503x640","pp_13870362_480.jpg":"377x480","pp_13870362_340.jpg":"267x340","pp_13870362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1763x1166","k_13870364_1280.jpg":"1280x1280","k_13870364_1024.jpg":"1024x1024","k_13870364_640.jpg":"640x640","k_13870364_480.jpg":"480x480","k_13870364_340.jpg":"340x340","k_13870364_220.jpg":"220x220","o_13870364_1280.jpg":"1280x846","o_13870364_1024.jpg":"1024x677","o_13870364_640.jpg":"640x423","o_13870364_480.jpg":"480x317","o_13870364_340.jpg":"340x224","o_13870364_220.jpg":"220x145","h_13870364_1280.jpg":"1280x854","h_13870364_1024.jpg":"1024x683","h_13870364_640.jpg":"640x427","h_13870364_480.jpg":"480x320","h_13870364_340.jpg":"340x227","h_13870364_220.jpg":"220x147","pp_13870364_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870364_1024.jpg":"805x1024","pp_13870364_640.jpg":"503x640","pp_13870364_480.jpg":"377x480","pp_13870364_340.jpg":"267x340","pp_13870364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1341","k_13870366_1280.jpg":"1280x1280","k_13870366_1024.jpg":"1024x1024","k_13870366_640.jpg":"640x640","k_13870366_480.jpg":"480x480","k_13870366_340.jpg":"340x340","k_13870366_220.jpg":"220x220","o_13870366_1280.jpg":"1280x894","o_13870366_1024.jpg":"1024x715","o_13870366_640.jpg":"640x447","o_13870366_480.jpg":"480x335","o_13870366_340.jpg":"340x237","o_13870366_220.jpg":"220x153","h_13870366_1280.jpg":"1280x854","h_13870366_1024.jpg":"1024x683","h_13870366_640.jpg":"640x427","h_13870366_480.jpg":"480x320","h_13870366_340.jpg":"340x227","h_13870366_220.jpg":"220x147","pp_13870366_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870366_1024.jpg":"805x1024","pp_13870366_640.jpg":"503x640","pp_13870366_480.jpg":"377x480","pp_13870366_340.jpg":"267x340","pp_13870366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1636x1128","k_13870368_1280.jpg":"1280x1280","k_13870368_1024.jpg":"1024x1024","k_13870368_640.jpg":"640x640","k_13870368_480.jpg":"480x480","k_13870368_340.jpg":"340x340","k_13870368_220.jpg":"220x220","o_13870368_1280.jpg":"1280x882","o_13870368_1024.jpg":"1024x706","o_13870368_640.jpg":"640x441","o_13870368_480.jpg":"480x330","o_13870368_340.jpg":"340x234","o_13870368_220.jpg":"220x151","h_13870368_1280.jpg":"1280x854","h_13870368_1024.jpg":"1024x683","h_13870368_640.jpg":"640x427","h_13870368_480.jpg":"480x320","h_13870368_340.jpg":"340x227","h_13870368_220.jpg":"220x147","pp_13870368_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870368_1024.jpg":"805x1024","pp_13870368_640.jpg":"503x640","pp_13870368_480.jpg":"377x480","pp_13870368_340.jpg":"267x340","pp_13870368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","k_13870370_1280.jpg":"1280x1280","k_13870370_1024.jpg":"1024x1024","k_13870370_640.jpg":"640x640","k_13870370_480.jpg":"480x480","k_13870370_340.jpg":"340x340","k_13870370_220.jpg":"220x220","o_13870370_1280.jpg":"1280x860","o_13870370_1024.jpg":"1024x688","o_13870370_640.jpg":"640x430","o_13870370_480.jpg":"480x322","o_13870370_340.jpg":"340x228","o_13870370_220.jpg":"220x147","h_13870370_1280.jpg":"1280x854","h_13870370_1024.jpg":"1024x683","h_13870370_640.jpg":"640x427","h_13870370_480.jpg":"480x320","h_13870370_340.jpg":"340x227","h_13870370_220.jpg":"220x147","pp_13870370_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870370_1024.jpg":"805x1024","pp_13870370_640.jpg":"503x640","pp_13870370_480.jpg":"377x480","pp_13870370_340.jpg":"267x340","pp_13870370_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38841063 Threads: 4 Questions: 7129177263 Slow queries: 3312203 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609151857 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/iz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao-1027002 [printLink] => /mozaik/zivot/iz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao-1027002?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610681 [name] => Mojmir Čačija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 15:56:06 [main_article_id] => 0 [alias] => mojmir-cacija [link] => /tag/mojmir-cacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610682 [name] => klapa Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 15:56:06 [main_article_id] => 0 [alias] => klapa-sinj [link] => /tag/klapa-sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEDINSTVENI LIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz kraja je gdje se pjeva rera, a klapa ‘Sinj‘ postala mu je remek djelo. Čačijina priča je filmska, na studij je otišao sa Žankom i nije diplomirao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864578.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864578.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864598.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864582.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864580.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870358.jpg [title] => Privatni Album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870360.jpg [title] => Privatni Album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870362.jpg [title] => Privatni Album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870364.jpg [title] => Privatni Album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870366.jpg [title] => Privatni Album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870368.jpg [title] => Privatni Album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870370.jpg [title] => Privatni Album ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sinjski Gradski park, kod Doma mladih, već desetljećima krasi skulptura "Tragovi" kipara Marka Gugića. Na tri kamene gromade umjetnik je olovom umetnutim u izbušene rupe dao svoje viđenje povijesne vjetrometine prostora cetinskog kraja sa seobama kao kontinuitetom, a čiji akteri iza sebe u pravilu ostave poneki trag.

Pored skulpture na putu do Doma mladih vrlo često prolazi maestro Mojmir Čačija, Sinjanin kojemu zasigurno pripada ne samo jedan olovni aplikat s "Tragova".

Ovaj 67-godišnjak kroz proteklih pola stoljeća ostavio je duboke tragove u svijetu glazbe, a njegovo remek-djelo je klapa "Sinj" koju vodi već 38 godina. Tih 38 godina je raritet u klapskom svijetu kojim je postao apsolutni rekorder među voditeljima. Prije Čačije rekord je s 25 godina vođenja okteta DC držao neponovljivi Ljubo Stipišić Delmata.

Maestro Čačija stigao je na svijet u alkarskom gradu 1953. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, a poslije gimnazije po ustaljenoj špranci zaputio se na studij u Zagreb.

Kako mu je gitara i glazba općenito bila draža od knjige, u Sinj se nije vratio s akademskom titulom, ali je trasirao put uspješnog glazbenika, u klapskom svijetu neupitnog virtuoza.

Još kao dječarac Mojmir se, gledajući i brata Milu kako razvlači žice gitare, držeći se one "Il me ženi ili tamburu kupi", jedne večeri zatekao na plesnjaku na Gradskom bazenu.

- Motao sam se oko glazbe, ali još nisam bio "in". Te vočeri na posebni način doživio sam zvuk električne gitare koju je svirao Stipe Šarić. Taj zvuk me pokrenuo i nisam mu mogao odoljeti - kaže danas Mojmir i nastavlja:

- Odabrao sa solo gitaru. Bio sam samouk, tek ponešto sam "peškao" od brata Mile. Sviranje mi je išlo dobro pa se pročulo među starijim afirmiranim sinjskim glazbenicima. Na scenu sam prvi put stupio kao 17-godišnjak na plesnjaku u bašti Livno.

Pozvao me šef grupe "Mazo & Co" glasoviti glazbeni pedagog Josip Župić zvani Mazo. U grupi su uz Mazu bili još Lazo Panić, moj brat Mile zvani Ćaja i Dražen Župić.

Nakon završetka gimnazije odlazite u Zagreb, ali s kompletnim sastavom tadašnje pop grupe "Alkari"?

- Da, u Zagreb odlazim 1971. godine zajedno s Draženom Žankom, Nikšom Jurinovićem, Josipom Matanovićem Matom, Petrom Romcem Pejom, Nikicom Čovićem i Žarkom Miočićem iz Splita. Kao grupa "Alkari" nastupali smo na tada najpopularnijim zagrebačkim plesnjacima u Šarengradskoj, Tvrtkovoj i u Tucmana.

Našli ste se i u grupi "Posebno pakovanje"?

- Dražen Žanko, Nikša Jurinović i ja iz Sinja i Šibenčani Mario Žunić i Martin Tom s tom grupom proveli smo na sceni dvije godine. Iza nas su kao trajni spomen ostale dvije ploče.

Slijedi povratak kući bez diplome!?

- U Sinj se vraćam 1974. godine. Fakultet sam, naravno, napustio. Tijekom 1975. godine dobio sam poziv Miše Kovača da se priključim njegovoj pratećoj grupi radi turneja po gradovima bivše države i nekih europskih zemalja.

U to vrijeme svirao sam u VIS-u "Alkar" u kojemu su bili moj brat Mile, Jelka i Josip Borković, Stjepan Miro Vujanović, Nikica Čović i Neven Ćurković. Nastupali smo u Sinju u dvorani "Partizana", bašti Livno i na otvorenoj pozornici košarkaškog igrališta.

U to vrijeme bilo je popularno i financijski unosno gostovati u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Preko jedne zagrebačke glazbene udruge stigao je poziv za turneju po SSSR-u s repertoarom popularne glazbe iz Dalmacije.

Na dvije velike dvomjesečne turneje iz Sinja smo išli Inga Romac, Maja Županović, Stipe Šarić i ja s većom grupom glazbenika iz drugih dijelova naše regije.

Poslije Rusije bacate sidro u Sinju?

- Na poziv tadašnje općinske vlasti, konkretno predsjednika Slovena Poljaka, preuzeo sam ulogu voditelja MPZ "Kamešnica". Nedugo potom k meni su došli Stipe Dedić Lokma i profesor Jakov Dukić s idejom formiranja klape.

Dogovorili smo se poraditi na tome. Kada smo pronašli izvrsnog tenora Stipu Breku znali smo da je to to. Ubrzo sam u ulozi voditelja imao prvi sastav klape "Sinj": Stipe i Ivo Breko, Ivica Miletić, Jakov Dukić, Boris Žanko, Tonći Malora, Bože Pavić, Ante Milun, Stipe Dedić Lokma, a uskoro nam se priključio i vrhunski bariton Vjekoslav Radanović Mimica.

Iako je bila velika fluktuacija članova tijekom proteklih 38 godina i danas je gotovo polovica klape iz prve postave?

- Tu smo od prvog dana Stipe i Ivo Breko, Ante Milun, Boris Žanko i ja. U današnjem postavu još su Frano Filipović Grčić, Dinko Šarić, Mario Đidara, Ivan Milun, Dario Sablić i Ivica Mastelić. Neki od njih u klapi su već desetljećima, a neki tek nekoliko godina. Kroz minulih 38 godina klapa "Sinj" izrasla je u ikonu dalmatinske klapske pjesme.

Kako se to dogodilo u neslužbenoj prijestolnici Dalmatinske zagore u kojoj je glazbeno obilježje oduvijek bila rera?

- Istina je da su se klapske pjesme mogle čuti na pjacetama i kaletama prvenstveno naših primorskih gradova i mjesta. U Sinju je rera bila glasnija, ali oduvijek se u društvu znalo zapjevati "šoto voće".

Kada je klapska pjesma s pjaceta i kaleta izišla na veliku pozornicu prezentirajući izvorne i novouglazbljene klapske pjesme otkrili smo, zapravo, najvrjedniji dio dalmatinske glazbene kulture, a klape su počele nicati i u kontinentalnim dijelovima zemlje.

Razmahu klapske glazbe posebno je doprinio projekt "Ne damo te, pismo naša" kojemu ste vi umjetnički voditelj?

- Održali smo samo jedan veliki koncert, ali koji se pamti. Te 2006. godine na stadionu na Poljudi nastupilo je osam ponajboljih hrvatskih klapa. Sve vrijeme trajanja koncerta s klapama je pjevalo i više od petnaest tisuća posjetitelja. S velike pozornice klapska pjesma od tada i da je htjela nije mogla sići.

Klapa "Sinj" koja je vaše životno djelo postala je zaštitnim znakom Festivala dalmatinske klapske pjesme u Omišu?

- Kada smo se formirali 1982. godine sanjali smo da jednom nastupimo s pravim klapama, a svi snovi svodili su se nastupiti na Omišu. Na tom našem najpoznatijem festivalu nastupali smo godinama i osvojili dvadesetak različitih nagrada, sve što se moglo osvojiti.

Onda smo shvatili da smo postali teret, svojevrsna kočnica, brana drugima te smo odlučiti prestati sudjelovati u natjecateljskom dijelu festivala. Od tada se na Omišu povremeno pojavimo samo kao gosti. Mnogi su nam na tome zahvalni.

Voditelj jedne od danas ponajboljih klapa kazao mi je da te godine, kada smo odlučili prekinuti sudjelovanje u natjecateljskom programu, mi nismo odustali njih ne bi bilo. Mi bismo sigurno bili izabrani, a oni su bili prvi ispod crte.

Da nisu te godine nastupili i pobrali uspjeh sigurno bi se, kaže mi taj glazbeni prijatelj, zauvijek razišli. Na vrijeme smo shvatili da je došlo vrijeme napraviti mjesta drugima, mlađima.

Niste osvajali nagrade samo u Omišu?

- Naravno da smo našu riznicu punili trofejima i s drugih nastupa. Osvojili smo vrijedne nagrade s međunarodnih svjetskih natjecanja a'capella izvedbi. Donijeli smo zlatne medalje iz Verone, Balzana i Praga i srebrnu medalju iz Vatikana. U Vatikanu smo doživjeli počast kakvom se u klapskom svijetu malo tko može podičiti.

U crkvi svetog Petra, na audijenciji kod Svetog Oca Ivana Pavla II., premijerno smo izveli dio skladbe svete mise koju sam napisao upravo za tu prigodu. Papa je bio oduševljen i zadržao se s nama puno duže od planiranog vremena. Cijelu tu skladbu izveli smo u crkvi sv. Jeronima.

Iako smo nastupali po cijeloj Europi, u Americi i Africi pjevanje i susret s Ivanom Pavlom II. ostao nam je najupečatljiviji u cijeloj karijeri.

Prestali ste u Sinj donositi trofeje?

- Nismo. Otkako smo prestali nastupati na natjecanjima počeli smo nizati najdraže trofeje. To je zadovoljstvo publike našim koncertima. Nema veće nagrade za nas od one kada poslije koncerta publika užari dlanove. To je ono što nas danas pokreće i što nam je najveća i najvrjednija nagrada.

Klapa "Sinj" je u cetinskom kraju postala svojevrsnim rasadnikom klapske pjesme?

- Godi nam i sa zadovoljstvom se odazovemo kada nas pozovu da pomognemo u osnivanju novih klapa. U cetinskom kraju bili smo rasadnik za osnivanje klapa u Hrvacama, Trilju, Dicmu, Otoku i Hanu. Vjerujemo da će niz biti nastavljen.

Osnivač ste i od osnutka umjetnički voditelj festivala marijanske klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj"?

- Poznato je da je osmanlijska opsada našega Grada u slavnoj bitci 1715. godine trajala sedam dana. Zbog toga je priprema za obilježavanje 300. obljetnice te bitke počela sedam godina ranije, a jedan od projekata bio je taj festival.

Idejni začetnik festivala "Klape Gospi Sinjskoj" bio je fra Bože Vuleta, u to vrijeme gvardijan Svetišta i Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Ja sam sa zadovoljstvom preuzeo realizaciju toga projekta koji je neupitno uspio. Sretna je okolnost što je većina klapskih autora u svojim ladicama već imala napisane klapske duhovne pjesme koje nisu imali prilike javno plasirati. Naš festival im je došao kao naručen.

Pa je nastup na festivalu u Sinju prerastao u mjerilo uspješnosti pojedinih klapa?

- Kroz proteklih dvanaest izvedbi festivala "Klape Gospi Sinjskoj" u neponovljivom ambijentu dvorišta Franjevačkog samostana u Sinju, koji ima nevjerojatnu akustiku, sve ponajbolje klape u Hrvatskoj hodočastile su pjevajući Gospi Sinjskoj.

Do sada je na festivalu izvedeno pedesetak novih skladbi posvećenih Djevici Mariji od kojih najveći dio slavi upravo sinjsku nebesku zaštitnicu.

Što je s pripremama za trinaesti po redu festival?

- S umjetničke strane sve se odvija ustaljenim ritmom. Klape i autori su tu, čekaju kao zapeta puška. Sve ovisi o koronavirusu, odnosno što će reći epidemiolozi. Živimo u nadi da će se u kolovozu u dvorištu našega Franjevačkog samostana ponovno klapskom pjesmom slaviti Djevica Marija.

U glazbenim krugovima vrlo ste poznati, imate veliki piz, ali u najširoj javnosti baš i niste. Nekako ste... samozatajni?

- Ne bih rekao da sam samozatajan. Ja sam glazbenik, volim glazbu, stvaram je i za nju živim. Na sceni sam koliko je to potrebno.

U glazbenom svijetu imate široki krug suradnika?

- Na to sam ponosan, posebno kad vidim da najveći glazbeni autoriteti s velikim atributima govore o mojim radovima. Na srcu mi je njegovanje izvorne dalmatinske pjesme. U tom sam kontekstu posebno ponosan na dugogodišnju suradnju s Ljubom Stipišićem Delmatom.

Imao sam privilegij biti često s tim velikim čovjekom i učiti od njega. Napravili smo i zajednički skladbu, "Alkarsku pismu", za koju je Ljubo napisao stihove, a ja glazbu. Angažiran sam i u većem broju žirija na festivalima u Omišu, Perastu, Zagrebu, Makarskoj...

Koga još možete izdvojiti kao suradnika?

- Najplodniju suradnju, koja najduže traje, imao s profesorom Jakovom Dukićem. On je autor stihova " 'Vo je naša zemja", "Zima na škoju", "Zemlja" i drugih koje sam ja uglazbio.

A suradnja s bratom?

- Obojica smo neizlječivo "zaraženi" glazbom, ja profesionalno, a Mile više iz hobija. Glazbeni putevi su nam se razilazili, ali imamo i vrijedne plodove zajedničke suradnje i u klapskoj glazbi. Mile je autor dviju izvanredno vrijednih skladbi, "Ferate" i "Gospe Sinjska, majko Rame", obje u mojoj obradi.

Rekli ste mi da su vam protekla dva-tri mjeseca najplodnija u glazbenom stvaralaštvu?

- Da i to zahvaljujući mjerama vezanim za koronavirus. Kako spadam u rizičnu skupinu do kraja sam poštivao antipandemijske mjere i zatvorio se u kuću. Otkrio sam da u stanu imam idealne uvjete za rad, za pisanje klapske i instrumentalne glazbe.

Na računalu imam glazbeni program koji mi omogućuje užitak u savršenstvu zvuka pa čim nešto napišem kroz praktičnu provjeru utvrdim jesam li pogodio "u sridu" ili sam promašio.

Kada pišem klapsku glazbu, a poznajući glasovne mogućnosti pojedinih pjevača, točno znam što sam za koga napisao. Sve to će u postkoronavirusnom vremenu izići na svjetlo dana.

Hoćemo li imati prilike sudjelovati u obilježavanju pola stoljeća vašega uspješnog glazbenog rada?

- Možda se i to dogodi. Iako pola stoljeća navršavam ove godine od takvog obilježavanja za sada sigurno neće biti ništa zbog mojih zdravstvenih teškoća. Možda dogodine. Ako se dogodi, onda će to biti presjek svega što sam radio, koktel svačega pomalo, od popa i roka do klapske pjesme.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Hanza Media Tom Dubravec/Hanza Media Tom Dubravec/Hanza Media Tom Dubravec/Hanza Media Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/iz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao-1027002 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2b5393e4c5ec8f61a2a8c2fb8d3ef6d042d33dd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+kraja+je+gdje+se+pjeva+rera%2C+a+klapa+%E2%80%98Sinj%E2%80%98+postala+mu+je+remek+djelo.+%C4%8Ca%C4%8Dijina+pri%C4%8Da+je+filmska%2C+na+studij+je+oti%C5%A1ao+sa+%C5%BDankom+i+nije+diplomirao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fiz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao-1027002 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fiz-kraja-je-gdje-se-pjeva-rera-a-klapa-sinj-postala-mu-je-remek-djelo-cacijina-prica-je-filmska-na-studij-je-otisao-sa-zankom-i-nije-diplomirao-1027002 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEDINSTVENI LIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
ŽivotJEDINSTVENI LIK

Iz kraja je gdje se pjeva rera, a klapa ‘Sinj‘ postala mu je remek djelo. Čačijina priča je filmska, na studij je otišao sa Žankom i nije diplomirao

17. lipnja 2020. - 15:05

Sinjski Gradski park, kod Doma mladih, već desetljećima krasi skulptura "Tragovi" kipara Marka Gugića. Na tri kamene gromade umjetnik je olovom umetnutim u izbušene rupe dao svoje viđenje povijesne vjetrometine prostora cetinskog kraja sa seobama kao kontinuitetom, a čiji akteri iza sebe u pravilu ostave poneki trag.

Pored skulpture na putu do Doma mladih vrlo često prolazi maestro Mojmir Čačija, Sinjanin kojemu zasigurno pripada ne samo jedan olovni aplikat s "Tragova".

Ovaj 67-godišnjak kroz proteklih pola stoljeća ostavio je duboke tragove u svijetu glazbe, a njegovo remek-djelo je klapa "Sinj" koju vodi već 38 godina. Tih 38 godina je raritet u klapskom svijetu kojim je postao apsolutni rekorder među voditeljima. Prije Čačije rekord je s 25 godina vođenja okteta DC...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 02:43