StoryEditor
ŽivotKOMENTAR

Idete na misu? Super, a nakon toga virtualno cipelarite Jelenu Veljaču! Biti zgodno žensko za neke je težak prijestup: Lenka Gospodnetić odgovara ženama koje su brutalno napale scenaristicu

22. listopada 2019. - 18:09
veljaca00

Lavina oštrih komentara sručila se na pleća Jelene Veljače nakon gostovanja u Stankovićevoj emisiji, i to mahom od – gle apsurda – žena.

'Ženska soba' nakon Stankovićeve emisije primila brutalne prijetnje i uvrede, žrtva nasilja zgrožena istupom voditelja: 'Otkud ti pravo da govoriš u moje ime?'

Stanković se oglasio o emisiji s Veljačom, reagirao i na buru koja je nastala na društvenim mrežama: Vrijeđali su me i prijetili da mi treba silovati bliske članove obitelji

Stanković u Nedjeljom u 2 pitao Jelenu Veljaču postoji li razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja

Onih koje pokušava zaštititi, ne samo od evidentnog zlostavljanja, nego i onog perfidnog, od strane muškaraca u radnom okruženju.

Onih koje se poslovično doživljava ozbiljnije jer imaju dubok glas, ne šminkaju se i možda uopće nisu zgodni, te – što je najvažnije – nisu žene.

A biti zgodno žensko za neke je težak prijestup...

Još ako k tomu to isto žensko ima u životopisu glumljenje u sapunici, e tu će sramotu teško bilo koji sapun sprati. Da ne pretjerujemo, teško da će je više itko ikad shvaćati ozbiljno.

A ovo što Veljača viče, itekako je ozbiljno. Ali ona, eto, mnogima – posebice ženama – to nije. Pa joj uspostavljaju dijagnoze: em je histerična, em mrzi muškarce, em politizira tragediju u Zadru, em glumi feministkinju.

A što vi, njezine kritičarke, glumite? Gdje ste se u životu društveno korisno afirmirale? Idete na misu? Super, a nakon toga virtualno cipelarite rodnu supatnicu koja konkretno pokušava pomoći.

Troši svoje vrijeme i energiju, zapostavlja svoj život, pa i obitelj, za više ciljeve. I to je ispunjava, kao nekoga ritualno, larpulartističko mantranje.

Ili molitva, koja je dobra, ali više na razini osobne terapije nego činjenja dobra drugome u nevolji. Nevolja treba bržu akciju, a Božji će zagovor već doći od nekoga tko nije u prilici konkretnije djelovati.

Hvataju se neki za nezgrapno izgovorene riječi – okej, nešto i jest presolila, ali tko radi, taj i pogriješi – dok se Veljača hvata za vruć krumpir.

Socijala i aktivizam su, vjerujte, nezahvalan, neprofitabilan sektor, nimalo fensi, a ona je baš u nj zagazila.

A mogla je jednostavno, kao brojne druge hrvatske "utjecajke" iliti influencerice – koje nisu rekle, poručile i učinile ama baš ništa na temu ugroženih ženskih prava – fino putovati, jesti i piti, trenirati te pritom reklamirati štošta: pernice, napitke, automobile, naočale, tečajeve, šampone, hulahopke...

Da, hulahopke, gle pa to bi joj sjajno sjelo, Jelena Veljača ima lijepe noge. No, na njezinu (ne)sreću, ima i mozak, i volje da viče. A to je nekima previše. Za njih ne vrijedi ona "me too", nego "too much".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 09:53