StoryEditor
Životpakiranje kovčega?

Facebook je zaprijetio da će napustiti EU ukoliko se europski regulatori ne povuku:‘ To je apsurdna tvrdnja, u to nitko ne vjeruje‘

Piše PM
21. rujna 2020. - 20:29
AFP

Facebook je zaprijetio da će spakirati kovčege i napustiti EU ako se europski regulatori ne povuku i puste društvenu mrežu da krene svojim putem, piše magazin 'Vice'.

U sudskom spisu u Dublinu Facebook je rekao da će odluka irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) prisiliti tvrtku da ostavi na cjedilu 410 milijuna ljudi koji koriste Facebook i uslugu dijeljenja fotografija na njihovom drugom servisu - Instagramu.

- Ako se odluka potvrdi nama nije jasno kako bi, u tim okolnostima, Facebook mogao nastaviti pružati usluge u EU - rekla je Yvonne Cunnane, šefica zaštite podataka i generalna suradnica Facebooka u Irskoj, inače jednoj od svjetskih centarala te najveće svjetske društvene mreže.

Odluka na koju se poziva Facebook, preliminarna je naredba donesena prošlog mjeseca da se zaustavi prijenos podataka o europskim kupcima na poslužitelje u SAD-u, zbog zabrinutosti zbog nadzora podataka, tj. što bi s tim podacima mogla američka vlada. Facebook je uzvratio podnošenjem tužbe kojom se osporava zabrana irskog DPC-a.

Tri tjedna za odgovor

Cunnane ističe da je Facebook dobio samo tri tjedna da odgovori na tvrdnje irske Vlade, a za njih je to, kažu, jako malo vremena. Kažu i da Facebook nije kontaktiran tijekom spomenute istrage.

Također izražava zabrinutost zbog odluke koju donosi "isključivo" Helen Dixon, irska povjerenica za zaštitu podataka.
Facebook u Irskoj ima jedno od svojih velikih sjedišta s 5000 zaposlenika.

Iz tog sjedišta upravljaju poslovima u Europi.

Osim što prijeti da će u potpunosti zatvoriti Facebook i Instagram, Cunnane također ističe da je Facebook važan alat za slobodu izražavanja svojih 410 milijuna korisnika iz EU - navodno je ostvario i 208 milijardi eura prodaje za tvrtke koje koriste platforme. Međutim, ono što je Cunnane propustila napomenuti je da je Facebook mjesto na kojem se sije i mržnja, kao i dezinformacije koje plasiraju korisnici.

Inače, cijeli poslovni model Facebooka oslanja se na mogućnost jednostavnog i brzog prijenosa podataka širom svijeta kako bi mogao bolje ciljati korisnike i plasirati im oglase, te na tome naravno masno zarađivati.No, facebookov ultimatum je tek prazna porijetnja, kažu pak drugi stručnjaci.

"Ideja da bi se Facebook povukao s europskog tržišta apsurdna je tvrdnja, u to nitko istinski ne vjeruje", rekao je Michael Veale, istraživač tehnološke politike sa Sveučilišnog koledža u Londonu, za VICE News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 13:01