StoryEditor
ŽivotDRUKČIJA OD DRUGIH

Dr. Jill Biden se uopće nije sviđalo što se njezin suprug natječe za višu funkciju: manje poznati detalji iz života intrigantne prve dame Amerike

Piše PSD
27. siječnja 2021. - 16:17
Fotografija otkriva da prva dama SAD-a, Jill Biden, oko vrata nosi ogrlicu s natpisom ”Mama”AFP

Čak i prije nego što je stupila na novi položaj, Jill Biden je signalizirala da će poslu prve dame pristupiti na svoj način.

Naime, ta vlasnica doktorata nastavit će podučavati pisanje na Northern Virginia Community College, gdje je radila u punom radnom vremenu i za vrijeme dva mandata kao druga dama tijekom Obamine administracije.

- Dr.  Biden će nastaviti predavati na University Virginia Community College, što neće biti u svojstvu uloge prve dame - potvrdio je njezin glasnogovornik Michael LaRosa

Jill Biden tako je prva prva dana koja će pokušati balansirati te dvije obveze.

Prije nego što je uopće kročila u Istočno krilo Bijele kuće, The Wall Street Journal objavio je članak pisca Josepha Epsteina u kojem se traži da odustane od titule. 

- Zaboravite malo uzbuđenje što ste dr. Jill i zadovoljite se većim uzbuđenjem što ćete sljedeće četiri godine živjeti u najboljem javnom stanu na svijetu kao prva dama Jill Biden -  napisao je. 

To je, naravno, uljudno odbila napraviti.

image
AFP

- Zajedno ćemo izgraditi svijet u kojem će se postignuća naših kćeri slaviti, a ne umanjivati - napisala je dr. Biden na Twitteru.

Tijekom karijere predavala je na Delaware Technical Community Collegeu, a 2007. godine, doktorirala na Sveučilištu u Delawareu.

Dr. Biden podržavala je ambiciju svog supruga, ali ponekad nije uživala u životu u središtu pozornosti. Nije joj se svidjelo da se njezin suprug natječe za višu funkciju.

Uživala u relativnoj anonimnosti

2004. prosvjedovala je zbog ideje da se Joe Biden kandidira za Bijelu kuću. Na kraju je popustila, a Joe Biden izabran je za potpredsjednika u predsjedničkom mandatu Baracka Obame 2008. godine, nakon neuspješnog predsjedničkog kandidiranja. 

Kao druga dama uživala je relativnoj anonimnosti, napominjući u intervjuima da je njezini studenti često nisu prepoznali kao drugu damu.

Zapravo, na web stranici Ocijenite moje profesore, bivši studenti imaju više reći o njezinu stilu poučavanja, nego o povezanosti s dvije predsjedničke administracije. 

No, ovog puta, dr. Biden stigla je u Bijelu kuću s većim funkcijom.

Očekuje se da će dr. Biden zalagati za besplatan koledž i povećati svijest o prevenciji raka dojke - rekli su pomoćnici u Bijeloj kući.

Rođena u New Jerseyju, dr. Biden odrasla je u Willow Groveu u predgrađu Philadelphije.

image
Jill Biden snimljena ovih dana u centru za potporu oboljelima od raka u Washingtonu
AFPNakon kratkog prvog braka, dr. Biden se vjenčala s Bidenom 1977. godine, više od četiri godine nakon što su njegova prva supruga Neilia i mlada kći Naomi ubijene u prometnoj nesreći.

Stavila je na čekanje vlastite ambicije da kao vlastite odgaja njegova dva sina, Beaua, koji je postao državni odvjetnik u Delawareu i koji je umro 2015. godine, i Huntera. Kći Bidenovih, Ashley, rođena je 1981. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 10:57