StoryEditorOCM
Život‘prva drugarica‘

Deset godina od smrti Jovanke Broz: Među njima je bilo više od 30 godina razlike, kako je otpočeo brak s Titom?

Piše Lenka Gospodnetić
24. rujna 2023. - 16:25

U listopadu će se navršiti deset godina od smrti prve dame bivše Jugoslavije, Jovanke Broz.

Preminula je na domak svoje 90. godine, no posljednje dane svoje duboke starosti provela je daleko od sjaja operetnog komunizma kojega je (a možda baš i nije) uživala tijekom života svojega supruga, Josipa Broza Tita i prije sloma unije balkanskih naroda - Jugoslavije - koji se dogodio netom nakon njegove smrti.

Smrt karizmatične "prve drugarice", za koju je haljine šivala i Žuži Jelinek (a frizuru joj u hotelu Bristol u Tuzli uređivala još uvijek živuća frizerka Ivanka Roksić, o kojoj je pisala Slobodna) aktualizirala je jednu od najneobičnijih ljubavnih priča na ovim prostorima - priču Jovanke i Tita.

image
/Afp

Među njima je bilo više od trideset godina razlike; kad ju je zaprosio, Tito je imao 60, Jovanka tek 28 godina. Maršal ju je za ostatak svog (a i njezinog) života pridobio ovim riječima: "Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama, i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću".

Očigledno je rekao prave riječi jer je Jovanka, koja ga je već poznavala nekoliko godina i s njim surađivala, pristala na brak. Obavljen je tajno no uskoro je obznanjen, a nju su snašle brojne protokolarne obveze, susreti s drugim državničkim parovima, sletovi i proslave, večere s filmskim zvijezdama s tadašnje holivudske A-liste... Dakako, i bračne dužnosti u četiti zida, koje su joj donosile radost jer se nije libila reći da ne zamjećuje dobnu razliku sa suprugom, budući da je maršal Tito bio veoma vitalan čovjek.

Najmoćniji par bivše Jugoslavije se vjenčao u travnju 1953. godine, a Jovanka je preminula sredinom listopada 2013. godine. Neke njezine ispovijesti je u knjizi "Jovanka Broz, Titova suvladarka" napisao Titov osobni liječnik dr. Aleksandar Matunović. Žena narodne fizionomije, sa imidžem kojemu je "kruna" bila prepoznatljiva, visoka pundža od njezine crne kose, bila je jedna od posljednjih svjedoka razdoblja komunizma i stila života koji je obilježio danas niz samostalnih malih država: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, (Sjevernu) Makedoniju i Kosovo (kontroverznog međunarodnog statusa).

Jovanka Broz (rođena Budisavljević) je pokopana u Kući cvijeća na Dedinju, blizu suprugova groba uz vojne počasti, mimohod štovatelja iz redova antifašista i nostalgičara, te zvuke popularne budnice talijanskog partizanskog pokreta "Bella ciao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 14:08