stdClass Object ( [id] => 1320986 [title] => Čudesni Vitomir: ‘Počeo sam slikati od ljute muke, a kistovi mi ne trebaju, svoja djela stvaram - čačkalicama!‘ [alias] => cudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vitomir Karabuva čudesan je čovjek, koji živi među slikama, u kući koja je, zapravo, jedna velika galerija.

Slike gledaju u vas sa svih strana, i ne samo da su sve Vitomirovih ruku djelo, nego su i napravljene čudesnom tehnikom koja je vjerojatno jedinstvena u svijetu. To mu je, veli nam sam Karabuva, rekao i ugledni kritičar dr. Tonči Šitin. Jer dok su izvorni poentilisti, krajem 19. stoljeća, za slikanje točkama i točkicama koristili kist, ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi – čačkalice! Koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika koju je on u mašti – ili snovima – zamislio i vidio.

---

---

On precizno ubada papir, kao majstor akupunkture, i strpljivo, jer kad krene slikati, onda zaboravlja na sve, na glad i na žeđ, i u stanju je provesti nad slikom i po sedam, osam sati. Ponese ga! – veli nam vazda vedri Vitomir, čiji su oči vesele, a smijeh zarazan, dok nam pokazuje svoj crtaći pribor koji kupuje u supermarketu – čačkalice Sajonara!

Čavlići su alternativa

Vjerojatno ovi u dućanu misle da je neki ugostitelj čim ovih čačkalica troši na kilograme, ali tako je kako je, jer čim se drvo razmoči od boje, slikar mora uzimati novu jer mu postaje neupotrebljiva. Njegovu tehniku slikanja odlikuje preciznost, boje se ne miješaju niti prelijevaju, ne mrči on po papiru, nije to njegov stil. A istina je, troši ih toliko da ih je u zadnje vrijeme počeo sušiti pa upotrebljavati ponovno kad se boja na njima stvrdne. Ili čak umjesto njih upotrebljavati čavliće!

---

image

Ovako to radi Vitomir

Nikša Stipaničev/Cropix
---

A čudesna je i priča kako je postao umjetnik, slikar, u 43. godini. I to u Njemačkoj, u Münchenu! Otišao je tamo u ratu, početkom devedesetih, zaraditi koju marku kako bi imao od čega živjeti.

– Došla mi je u posjet kći, koja je te godine, mislim da je bila 1994., upisivala Glazbenu akademiju u Zagrebu. Na klavir. I primilo je njih dvanaest, a ona je bila – trinaesta. Prva ispod crte! Bila je sva uplakana, sve su joj lađe potonule, i ja joj velim: "Ništa zato! Ove godine nisi uspjela, upast ćeš dogodine. Imaš u Šibeniku profesoricu Mariju Sekso, vježbaj svaki dan, pripremaj se i ne plači!" Tako je i bilo, upisala se dogodine, završila akademiju, radila je u Novskoj kao profesorica, postala je vrhunski glazbeni pedagog i već 14 godina živi u Italiji, gdje je završila konzervatorij i radi kao profesorica klavira u gradu Terni, nedaleko od Rima.

Ali ta priča, koja je imala sretan završetak, mene je te večeri, kad je ona meni stigla uplakana, i kad sam je ja ispratio, tako kosnula i potresla da čitavu noć nisam spavao. Prevrtao sam se po postelji, i u cijelom tom bunilu pred očima mi je bljeskala slika, koju sam ja možda i sanjao, ali koju sam morao izbaciti iz sebe i baciti na papir.

Kapital sto maraka

I ja vam sa sto maraka koje sam imao u džepu – cijeli moj kapital – idem kupiti boje! I izaberem akril. Zašto? Zato što su bile najjeftinije, a ja nisam ni znao tada da taj vražji akril uopće postoji. I uzmem ja te, Lukasove, engleske, raznih vrsta, kupim pinele, olovku, gumicu, oštrilo i školski blok za crtanje. I kad sam došao kući, počnem crtati klavir.

---

image

‘Ja sam ateist i to je moje viđenje boga!‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Svoju muku, i muku svog djeteta. I vidim ja da to nije to, da meni ne leži figurativno, nego više apstraktno, odnosno simboličko slikarstvo, puno poruka i simbola, noći i dana, violinskim ključevima, notama, svemu onome što mi se vrtjelo po glavi. Sve sam svoje osjećaje i ljubav prema svojoj kćeri, kojoj tada nisam mogao pomoći, ali sam je želio podržati i ohrabriti, stavio na papir. Kako sam znao i umio! – priča nam svoju neobičnu priču Vitomir, koji je rođen 1951. godine u Bratiškovcima, od 1959. godine živi u Skradinu, a od 1972. godine u Šibeniku, da bi se u Bratiškovce vratio 2007., kad je izgradio kuću kod rotora.

Odonda je tamo i uživa, sa svojim slikama, u druženju s prijateljima i svim ljudima dobre volje. Svašta je, veli, u životu radio, bio je poznati taksist u Šibeniku, kolega s pokojnim Stipom Klarićem Pimplonom, imali su isti Mercedes, čuvena linija 123, samo što je Pimplonov bio žuti, a njegov kremasti. I još je imao "šiberdah"!

– Ko mi je bio ravan – smije se. – A imao sam i mini market u Crnici pred rat, ona velika kuća u Crnici, preko puta pošte, bila je moja. Ma svašta sam vam ja radio. Bio sam i autoprijevoznik, radio sam u Crnici kao mehaničar, u TLM-u sam radio kao vozač, kad sam 1972., 1973. došao iz Skradina u Šibenik.

Svašta, za film, a bio je šest mjeseci u vojsci, u ratu, prije nego što je otišao u Njemačku zaraditi koju marku. Tamo je nabasao na Radu Vučetića, diplomata bivše Jugoslavije i ozbiljnog kolekcionara slika, koji u svojoj zbirci ima i Tiziana i Picassa, pa ga je zainteresirao da vidi što on to radi. A on ga je ohrabrio.

---

image

Ovo su moja djela

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ne smiješ stati

– Ti ne smiješ stati! Ti si lud ako staneš! Moraš nastaviti!

I onda se, osokoljen tim riječima, posvetio još više svojoj novopronađenoj strasti. Koja se do danas opredmetila u čitavom nizu radova, većeg formata, koje je izlagao na izložbama u Šibeniku, Splitu, Novom Sadu. Ima ih sigurno više od 70.

– Ova prva slika simbolizira uspone i padove u životu, tako se i zove. Danas imaš, sutra nemaš. Danas jesi, sutra nisi! Eto, ja sam prije rata živio dobro. Kad bih imao iljadu i pol maraka u džepu, potrošio bih ih brzo jer sam znao da dolaze druge. I trošio sam! S društvom, najviše u Skradinu, kod pokojnog Drage Petrovića Gasa jer smo bili prijatelji.

A onda je došla situacija u ratu kad, kao i većina u Hrvatskoj, nisam imao ništa pa sam morao ići u Njemačku da bih mogao živjeti, djecu školovati. Svaka slika ima neku svoju priču. Ova druga slika, do nje, zove se "Ne guraj se, za sve ima mjesta!" Treća je "Kolotečina". Ili moj doživljaj kolotečine.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sve nijanse plave

Imam i crkvu bratiškovačku, koju je snimila jedna Njemica, i ja sam po toj fotografiji napravio sliku, sve točkicama. I na njoj nebo, u dvanaest nijansi plave boje. A po jednoj maloj slici naslikao sam ove Kninjane, muža i ženu, u narodnoj nošnji, samo zato što sliči na moga djeda, materinog ćaću, i babu, Dušana Gnjidića.

Ovdje se na slici vidi ljubav čovjeka i žene, poštovanje i sklad, i u mukama i u tegobama. I oni su zadovoljni! I takvi su, zadovoljni, i ostarjeli jedno s drugim – priča Vitomir o svojim slikama, kao da su knjige. A najdraža mu je slika "Ateistički bog" – koja prikazuje sunce, zemlju i vodu.

– Ja sam ateist i to je moje viđenje boga! Naši ti ljudi najviše vole realizam, da on vidi na slici odmah sve, ko na fotografiji. Ne vole oni ovo gdje moraju mozgati, što je ovo. Kad je pokojni slikar Vladimir Mihoković Miha bio kod mene, da vidi što ja radim, pitao me je začuđen: "Vitomire, odakle tebi ideje za sve ovo što radiš?" Njemu nisam trebao govoriti što je na slici, on je to sve prepoznao i pogodio iz prve – kazao nam je Vitomir Karabuva.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOČKICE LJUBAVI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TOČKICE LJUBAVI  2 0 7030 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-07 08:04:13 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-08 10:57:28 [modified_by] => 3232 [publish_up] => 2023-09-08 10:57:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čudesni Vitomir: 'Počeo sam slikati od ljute muke, a kistovi mi ne trebaju, svoja djela stvaram - čačkalicama!' [metakey] => Vitomir Karabuva, slikar, čačkalice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571541.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571543.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571549.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571550.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571562.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571557.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571558.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571561.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25571559.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovaj samouki umjetnik, koji je po\u010deo slikati u 43. godini \u017eivota, u tu svrhu koristi \u010da\u010dkalice koje umo\u010di u akrilnu boju i to\u010dka po papiru dok se na njemu ne po\u010dne pojavljivati slika\u00a0<\/p>","

Ovako to radi Vitomir<\/p>","

Ovo su moja djela<\/p>","

\u2018Ja sam ateist i to je moje vi\u0111enje boga!\u2018<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25571541_1920.jpg":"1920x1080","k_25571541_1280.jpg":"1280x1280","k_25571541_1024.jpg":"1024x1024","k_25571541_640.jpg":"640x640","k_25571541_480.jpg":"480x480","k_25571541_340.jpg":"340x340","k_25571541_220.jpg":"220x220","o_25571541_1280.jpg":"1280x853","o_25571541_1024.jpg":"1024x682","o_25571541_640.jpg":"640x426","o_25571541_480.jpg":"480x320","o_25571541_340.jpg":"340x226","o_25571541_220.jpg":"220x146","h_25571541_1280.jpg":"1280x854","h_25571541_1024.jpg":"1024x683","h_25571541_640.jpg":"640x427","h_25571541_480.jpg":"480x320","h_25571541_340.jpg":"340x227","h_25571541_220.jpg":"220x147","pp_25571541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571541_640.jpg":"640x814","pp_25571541_480.jpg":"480x611","pp_25571541_340.jpg":"340x432","pp_25571541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571543_1920.jpg":"1920x1080","k_25571543_1280.jpg":"1280x1280","k_25571543_1024.jpg":"1024x1024","k_25571543_640.jpg":"640x640","k_25571543_480.jpg":"480x480","k_25571543_340.jpg":"340x340","k_25571543_220.jpg":"220x220","o_25571543_1280.jpg":"1280x853","o_25571543_1024.jpg":"1024x682","o_25571543_640.jpg":"640x426","o_25571543_480.jpg":"480x320","o_25571543_340.jpg":"340x226","o_25571543_220.jpg":"220x146","h_25571543_1280.jpg":"1280x854","h_25571543_1024.jpg":"1024x683","h_25571543_640.jpg":"640x427","h_25571543_480.jpg":"480x320","h_25571543_340.jpg":"340x227","h_25571543_220.jpg":"220x147","pp_25571543_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571543_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571543_640.jpg":"640x814","pp_25571543_480.jpg":"480x611","pp_25571543_340.jpg":"340x432","pp_25571543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2831","hd_25571549_1920.jpg":"1920x1080","k_25571549_1280.jpg":"1280x1280","k_25571549_1024.jpg":"1024x1024","k_25571549_640.jpg":"640x640","k_25571549_480.jpg":"480x480","k_25571549_340.jpg":"340x340","k_25571549_220.jpg":"220x220","o_25571549_1280.jpg":"1280x1887","o_25571549_1024.jpg":"1024x1509","o_25571549_640.jpg":"640x943","o_25571549_480.jpg":"480x707","o_25571549_340.jpg":"340x501","o_25571549_220.jpg":"220x324","h_25571549_1280.jpg":"1280x854","h_25571549_1024.jpg":"1024x683","h_25571549_640.jpg":"640x427","h_25571549_480.jpg":"480x320","h_25571549_340.jpg":"340x227","h_25571549_220.jpg":"220x147","pp_25571549_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571549_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571549_640.jpg":"640x814","pp_25571549_480.jpg":"480x611","pp_25571549_340.jpg":"340x432","pp_25571549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571550_1920.jpg":"1920x1080","k_25571550_1280.jpg":"1280x1280","k_25571550_1024.jpg":"1024x1024","k_25571550_640.jpg":"640x640","k_25571550_480.jpg":"480x480","k_25571550_340.jpg":"340x340","k_25571550_220.jpg":"220x220","o_25571550_1280.jpg":"1280x853","o_25571550_1024.jpg":"1024x682","o_25571550_640.jpg":"640x426","o_25571550_480.jpg":"480x320","o_25571550_340.jpg":"340x226","o_25571550_220.jpg":"220x146","h_25571550_1280.jpg":"1280x854","h_25571550_1024.jpg":"1024x683","h_25571550_640.jpg":"640x427","h_25571550_480.jpg":"480x320","h_25571550_340.jpg":"340x227","h_25571550_220.jpg":"220x147","pp_25571550_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571550_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571550_640.jpg":"640x814","pp_25571550_480.jpg":"480x611","pp_25571550_340.jpg":"340x432","pp_25571550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2537","hd_25571562_1920.jpg":"1920x1080","k_25571562_1280.jpg":"1280x1280","k_25571562_1024.jpg":"1024x1024","k_25571562_640.jpg":"640x640","k_25571562_480.jpg":"480x480","k_25571562_340.jpg":"340x340","k_25571562_220.jpg":"220x220","o_25571562_1280.jpg":"1280x1691","o_25571562_1024.jpg":"1024x1353","o_25571562_640.jpg":"640x845","o_25571562_480.jpg":"480x634","o_25571562_340.jpg":"340x449","o_25571562_220.jpg":"220x290","h_25571562_1280.jpg":"1280x854","h_25571562_1024.jpg":"1024x683","h_25571562_640.jpg":"640x427","h_25571562_480.jpg":"480x320","h_25571562_340.jpg":"340x227","h_25571562_220.jpg":"220x147","pp_25571562_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571562_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571562_640.jpg":"640x814","pp_25571562_480.jpg":"480x611","pp_25571562_340.jpg":"340x432","pp_25571562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571557_1920.jpg":"1920x1080","k_25571557_1280.jpg":"1280x1280","k_25571557_1024.jpg":"1024x1024","k_25571557_640.jpg":"640x640","k_25571557_480.jpg":"480x480","k_25571557_340.jpg":"340x340","k_25571557_220.jpg":"220x220","o_25571557_1280.jpg":"1280x853","o_25571557_1024.jpg":"1024x682","o_25571557_640.jpg":"640x426","o_25571557_480.jpg":"480x320","o_25571557_340.jpg":"340x226","o_25571557_220.jpg":"220x146","h_25571557_1280.jpg":"1280x854","h_25571557_1024.jpg":"1024x683","h_25571557_640.jpg":"640x427","h_25571557_480.jpg":"480x320","h_25571557_340.jpg":"340x227","h_25571557_220.jpg":"220x147","pp_25571557_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571557_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571557_640.jpg":"640x814","pp_25571557_480.jpg":"480x611","pp_25571557_340.jpg":"340x432","pp_25571557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_25571558_1920.jpg":"1920x1080","k_25571558_1280.jpg":"1280x1280","k_25571558_1024.jpg":"1024x1024","k_25571558_640.jpg":"640x640","k_25571558_480.jpg":"480x480","k_25571558_340.jpg":"340x340","k_25571558_220.jpg":"220x220","o_25571558_1280.jpg":"1280x856","o_25571558_1024.jpg":"1024x684","o_25571558_640.jpg":"640x428","o_25571558_480.jpg":"480x321","o_25571558_340.jpg":"340x227","o_25571558_220.jpg":"220x147","h_25571558_1280.jpg":"1280x854","h_25571558_1024.jpg":"1024x683","h_25571558_640.jpg":"640x427","h_25571558_480.jpg":"480x320","h_25571558_340.jpg":"340x227","h_25571558_220.jpg":"220x147","pp_25571558_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571558_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571558_640.jpg":"640x814","pp_25571558_480.jpg":"480x611","pp_25571558_340.jpg":"340x432","pp_25571558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571561_1920.jpg":"1920x1080","k_25571561_1280.jpg":"1280x1280","k_25571561_1024.jpg":"1024x1024","k_25571561_640.jpg":"640x640","k_25571561_480.jpg":"480x480","k_25571561_340.jpg":"340x340","k_25571561_220.jpg":"220x220","o_25571561_1280.jpg":"1280x853","o_25571561_1024.jpg":"1024x682","o_25571561_640.jpg":"640x426","o_25571561_480.jpg":"480x320","o_25571561_340.jpg":"340x226","o_25571561_220.jpg":"220x146","h_25571561_1280.jpg":"1280x854","h_25571561_1024.jpg":"1024x683","h_25571561_640.jpg":"640x427","h_25571561_480.jpg":"480x320","h_25571561_340.jpg":"340x227","h_25571561_220.jpg":"220x147","pp_25571561_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571561_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571561_640.jpg":"640x814","pp_25571561_480.jpg":"480x611","pp_25571561_340.jpg":"340x432","pp_25571561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571559_1920.jpg":"1920x1080","k_25571559_1280.jpg":"1280x1280","k_25571559_1024.jpg":"1024x1024","k_25571559_640.jpg":"640x640","k_25571559_480.jpg":"480x480","k_25571559_340.jpg":"340x340","k_25571559_220.jpg":"220x220","o_25571559_1280.jpg":"1280x853","o_25571559_1024.jpg":"1024x682","o_25571559_640.jpg":"640x426","o_25571559_480.jpg":"480x320","o_25571559_340.jpg":"340x226","o_25571559_220.jpg":"220x146","h_25571559_1280.jpg":"1280x854","h_25571559_1024.jpg":"1024x683","h_25571559_640.jpg":"640x427","h_25571559_480.jpg":"480x320","h_25571559_340.jpg":"340x227","h_25571559_220.jpg":"220x147","pp_25571559_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571559_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571559_640.jpg":"640x814","pp_25571559_480.jpg":"480x611","pp_25571559_340.jpg":"340x432","pp_25571559_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15349183 Threads: 2 Questions: 3185051366 Slow queries: 7148563 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235684027 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/cudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama-1320986 [printLink] => /mozaik/zivot/cudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama-1320986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729065 [name] => Vitomir Karabuva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-07 13:41:47 [main_article_id] => 0 [alias] => vitomir-karabuva [link] => /tag/vitomir-karabuva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241776 [name] => slikar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slikar [link] => /tag/slikar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729066 [name] => čačkalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-07 13:41:47 [main_article_id] => 0 [alias] => cackalice [link] => /tag/cackalice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOČKICE LJUBAVI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudesni Vitomir: ‘Počeo sam slikati od ljute muke, a kistovi mi ne trebaju, svoja djela stvaram - čačkalicama!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571541.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi čačkalice koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571541.jpg [title] =>

Ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi čačkalice koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571543.jpg [title] =>

Ovako to radi Vitomir

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571549.jpg [title] =>

Ovo su moja djela

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571550.jpg [title] =>

‘Ja sam ateist i to je moje viđenje boga!‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571562.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571557.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571558.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571561.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25571559.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vitomir Karabuva čudesan je čovjek, koji živi među slikama, u kući koja je, zapravo, jedna velika galerija.

Slike gledaju u vas sa svih strana, i ne samo da su sve Vitomirovih ruku djelo, nego su i napravljene čudesnom tehnikom koja je vjerojatno jedinstvena u svijetu. To mu je, veli nam sam Karabuva, rekao i ugledni kritičar dr. Tonči Šitin. Jer dok su izvorni poentilisti, krajem 19. stoljeća, za slikanje točkama i točkicama koristili kist, ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi – čačkalice! Koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika koju je on u mašti – ili snovima – zamislio i vidio.

---

---

On precizno ubada papir, kao majstor akupunkture, i strpljivo, jer kad krene slikati, onda zaboravlja na sve, na glad i na žeđ, i u stanju je provesti nad slikom i po sedam, osam sati. Ponese ga! – veli nam vazda vedri Vitomir, čiji su oči vesele, a smijeh zarazan, dok nam pokazuje svoj crtaći pribor koji kupuje u supermarketu – čačkalice Sajonara!

Čavlići su alternativa

Vjerojatno ovi u dućanu misle da je neki ugostitelj čim ovih čačkalica troši na kilograme, ali tako je kako je, jer čim se drvo razmoči od boje, slikar mora uzimati novu jer mu postaje neupotrebljiva. Njegovu tehniku slikanja odlikuje preciznost, boje se ne miješaju niti prelijevaju, ne mrči on po papiru, nije to njegov stil. A istina je, troši ih toliko da ih je u zadnje vrijeme počeo sušiti pa upotrebljavati ponovno kad se boja na njima stvrdne. Ili čak umjesto njih upotrebljavati čavliće!

---

image

Ovako to radi Vitomir

Nikša Stipaničev/Cropix
---

A čudesna je i priča kako je postao umjetnik, slikar, u 43. godini. I to u Njemačkoj, u Münchenu! Otišao je tamo u ratu, početkom devedesetih, zaraditi koju marku kako bi imao od čega živjeti.

– Došla mi je u posjet kći, koja je te godine, mislim da je bila 1994., upisivala Glazbenu akademiju u Zagrebu. Na klavir. I primilo je njih dvanaest, a ona je bila – trinaesta. Prva ispod crte! Bila je sva uplakana, sve su joj lađe potonule, i ja joj velim: "Ništa zato! Ove godine nisi uspjela, upast ćeš dogodine. Imaš u Šibeniku profesoricu Mariju Sekso, vježbaj svaki dan, pripremaj se i ne plači!" Tako je i bilo, upisala se dogodine, završila akademiju, radila je u Novskoj kao profesorica, postala je vrhunski glazbeni pedagog i već 14 godina živi u Italiji, gdje je završila konzervatorij i radi kao profesorica klavira u gradu Terni, nedaleko od Rima.

Ali ta priča, koja je imala sretan završetak, mene je te večeri, kad je ona meni stigla uplakana, i kad sam je ja ispratio, tako kosnula i potresla da čitavu noć nisam spavao. Prevrtao sam se po postelji, i u cijelom tom bunilu pred očima mi je bljeskala slika, koju sam ja možda i sanjao, ali koju sam morao izbaciti iz sebe i baciti na papir.

Kapital sto maraka

I ja vam sa sto maraka koje sam imao u džepu – cijeli moj kapital – idem kupiti boje! I izaberem akril. Zašto? Zato što su bile najjeftinije, a ja nisam ni znao tada da taj vražji akril uopće postoji. I uzmem ja te, Lukasove, engleske, raznih vrsta, kupim pinele, olovku, gumicu, oštrilo i školski blok za crtanje. I kad sam došao kući, počnem crtati klavir.

---

image

‘Ja sam ateist i to je moje viđenje boga!‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Svoju muku, i muku svog djeteta. I vidim ja da to nije to, da meni ne leži figurativno, nego više apstraktno, odnosno simboličko slikarstvo, puno poruka i simbola, noći i dana, violinskim ključevima, notama, svemu onome što mi se vrtjelo po glavi. Sve sam svoje osjećaje i ljubav prema svojoj kćeri, kojoj tada nisam mogao pomoći, ali sam je želio podržati i ohrabriti, stavio na papir. Kako sam znao i umio! – priča nam svoju neobičnu priču Vitomir, koji je rođen 1951. godine u Bratiškovcima, od 1959. godine živi u Skradinu, a od 1972. godine u Šibeniku, da bi se u Bratiškovce vratio 2007., kad je izgradio kuću kod rotora.

Odonda je tamo i uživa, sa svojim slikama, u druženju s prijateljima i svim ljudima dobre volje. Svašta je, veli, u životu radio, bio je poznati taksist u Šibeniku, kolega s pokojnim Stipom Klarićem Pimplonom, imali su isti Mercedes, čuvena linija 123, samo što je Pimplonov bio žuti, a njegov kremasti. I još je imao "šiberdah"!

– Ko mi je bio ravan – smije se. – A imao sam i mini market u Crnici pred rat, ona velika kuća u Crnici, preko puta pošte, bila je moja. Ma svašta sam vam ja radio. Bio sam i autoprijevoznik, radio sam u Crnici kao mehaničar, u TLM-u sam radio kao vozač, kad sam 1972., 1973. došao iz Skradina u Šibenik.

Svašta, za film, a bio je šest mjeseci u vojsci, u ratu, prije nego što je otišao u Njemačku zaraditi koju marku. Tamo je nabasao na Radu Vučetića, diplomata bivše Jugoslavije i ozbiljnog kolekcionara slika, koji u svojoj zbirci ima i Tiziana i Picassa, pa ga je zainteresirao da vidi što on to radi. A on ga je ohrabrio.

---

image

Ovo su moja djela

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ne smiješ stati

– Ti ne smiješ stati! Ti si lud ako staneš! Moraš nastaviti!

I onda se, osokoljen tim riječima, posvetio još više svojoj novopronađenoj strasti. Koja se do danas opredmetila u čitavom nizu radova, većeg formata, koje je izlagao na izložbama u Šibeniku, Splitu, Novom Sadu. Ima ih sigurno više od 70.

– Ova prva slika simbolizira uspone i padove u životu, tako se i zove. Danas imaš, sutra nemaš. Danas jesi, sutra nisi! Eto, ja sam prije rata živio dobro. Kad bih imao iljadu i pol maraka u džepu, potrošio bih ih brzo jer sam znao da dolaze druge. I trošio sam! S društvom, najviše u Skradinu, kod pokojnog Drage Petrovića Gasa jer smo bili prijatelji.

A onda je došla situacija u ratu kad, kao i većina u Hrvatskoj, nisam imao ništa pa sam morao ići u Njemačku da bih mogao živjeti, djecu školovati. Svaka slika ima neku svoju priču. Ova druga slika, do nje, zove se "Ne guraj se, za sve ima mjesta!" Treća je "Kolotečina". Ili moj doživljaj kolotečine.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sve nijanse plave

Imam i crkvu bratiškovačku, koju je snimila jedna Njemica, i ja sam po toj fotografiji napravio sliku, sve točkicama. I na njoj nebo, u dvanaest nijansi plave boje. A po jednoj maloj slici naslikao sam ove Kninjane, muža i ženu, u narodnoj nošnji, samo zato što sliči na moga djeda, materinog ćaću, i babu, Dušana Gnjidića.

Ovdje se na slici vidi ljubav čovjeka i žene, poštovanje i sklad, i u mukama i u tegobama. I oni su zadovoljni! I takvi su, zadovoljni, i ostarjeli jedno s drugim – priča Vitomir o svojim slikama, kao da su knjige. A najdraža mu je slika "Ateistički bog" – koja prikazuje sunce, zemlju i vodu.

– Ja sam ateist i to je moje viđenje boga! Naši ti ljudi najviše vole realizam, da on vidi na slici odmah sve, ko na fotografiji. Ne vole oni ovo gdje moraju mozgati, što je ovo. Kad je pokojni slikar Vladimir Mihoković Miha bio kod mene, da vidi što ja radim, pitao me je začuđen: "Vitomire, odakle tebi ideje za sve ovo što radiš?" Njemu nisam trebao govoriti što je na slici, on je to sve prepoznao i pogodio iz prve – kazao nam je Vitomir Karabuva.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi čačkalice koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika 

Nikša Stipaničev/Cropix

Ovako to radi Vitomir

Nikša Stipaničev/Cropix

Ovo su moja djela

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Ja sam ateist i to je moje viđenje boga!‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/cudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama-1320986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16f9974c11aba34ede0cddfc6991ce1c60fdbccf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudesni+Vitomir%3A+%E2%80%98Po%C4%8Deo+sam+slikati+od+ljute+muke%2C+a+kistovi+mi+ne+trebaju%2C+svoja+djela+stvaram+-+%C4%8Da%C4%8Dkalicama%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fcudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama-1320986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fcudesni-vitomir-poceo-sam-slikati-od-ljute-muke-a-kistovi-mi-ne-trebaju-svoja-djela-stvaram-cackalicama-1320986 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOČKICE LJUBAVI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTOČKICE LJUBAVI 

Čudesni Vitomir: ‘Počeo sam slikati od ljute muke, a kistovi mi ne trebaju, svoja djela stvaram - čačkalicama!‘

8. rujna 2023. - 12:57
Ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi čačkalice koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika Nikša Stipaničev/Cropix

Vitomir Karabuva čudesan je čovjek, koji živi među slikama, u kući koja je, zapravo, jedna velika galerija.

Slike gledaju u vas sa svih strana, i ne samo da su sve Vitomirovih ruku djelo, nego su i napravljene čudesnom tehnikom koja je vjerojatno jedinstvena u svijetu. To mu je, veli nam sam Karabuva, rekao i ugledni kritičar dr. Tonči Šitin. Jer dok su izvorni poentilisti, krajem 19. stoljeća, za slikanje točkama i točkicama koristili kist, ovaj samouki umjetnik, koji je počeo slikati u 43. godini života, u tu svrhu koristi – čačkalice! Koje umoči u akrilnu boju i točka po papiru dok se na njemu ne počne pojavljivati slika koju je on u mašti – ili snovima – zamislio i vidio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 02:50