StoryEditorOCM
Životpriča o uspjehu

Bivši košarkaš bavi se gljivama i proizvodnjom kave: ‘Za sve su krive očeve zdravstvene tegobe‘; Izvozi i u Ameriku

Piše Ljubica Vuko
29. lipnja 2023. - 09:48

Energija je preduvjet bilo kakvog poslovnog uspjeha. Energija koju imaš u sebi limitira što možeš postići u jednom satu, danu ili godini. Hrpa ljudi izgori ili odustane jer ponestane energije, pa se problemi počmu činiti nesavladivim. Zato obratite pažnju na aktivnosti i ljude koji pune i koji prazne vašu energiju i pametno optimizirajte – kazao nam je jednom mladi poduzetnik Stipe Režić, odgovarajući na pitanje što bi poručio mladima koji žele zakoračiti u svijet poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

Stipe je jedan od osnivača i direktor "Mushroom Cups", tvrtke koja proizvodi kavu i kakao osnažene gljivama. Kava dolazi s peruanskih visoravni, a gljive iz hrvatskih šuma. Njemu energije u poslu ne manjka, što zbog vlastitih proizvoda, što zbog ljudi kojima je okružen.

Nije nikada mislio da će se baviti gljivama niti proizvodnjom kave, a još manje da bi se to dvoje moglo povezati. Završio je računarstvo na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Bio je i hrvatski košarkaški reprezentativac. Ali, to se dogodilo i 2017. pokrenuo je startup.

image

Stipe Režić

Duje Klaric/Cropix

- Dok sam bio profesionalni sportaš, neki uobičajeni suplementi su mi smetali, i tada je moj spas kao dodatak prehrani bio ekstrakt medicinske gljive Cordyceps, koja mi je pomogla da poboljšam svoju izvedbu na košarkaškom terenu bez štete mom organizmu – kaže Stipe i dodaje kako to nije bio okidač za Mushroom Cups već jedna obiteljska situacija.

- Moj tata je imao ozbiljne zdravstvene tegobe, probao je sve moguće metode liječenja, od tradicionalnih do alternativnih oblika medicine. Nije mu ništa pomoglo. Rodica koja je doktorica biologije i kemije i ja istraživali smo o učincima medicinskih gljiva. Odlučili smo pokušati s ekstraktom koji je bio kombinacija više gljiva, a Cordyceps je bio glavni sastojak. Isprobali smo i doslovno u roku mjesec dana nestale su sve manifestacije teške alergije koju je dobio radom u kemijskoj industriji, kao i aritmija koja je to pratila. Mene je to šokiralo tako da sam svima počeo pričati o tome, a par prijatelja i kolega s fakulteta potaknulo me da pokrenem biznis u kojem ćemo namirnicu koja nije svakidašnja, a korisna je, pružiti ljudima u svakodnevnom životu – kazuje Stipe.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Valja reći i kako je redovito uzimanje ekstrakta gljiva olakšano kad su ga stavili u tursku kavu koju je njegov otac pio svako jutro. I tu zapravo počinje njegova poslovna priča.

Nekoliko prijatelja odlučilo je investirati u razvoj startupa i nakon dvije godine "Mushroom Cups" izbacio je na tržište dva proizvoda namijenjena potrebama modernog čovjeka kroz organsku kavu obogaćenu divljim gljivama.

Uz Stipu Režića, prvi osnivači tvrtke su Ante Dagelić i Danac Morten Smalby, koji živi u Splitu, a u samome startu u pokretanju posla pomogao je i Toni Trivković. U međuvremenu se kao osnivač pridružio Goran Pavlov koji je, kako ističe Režić, donio ekspertizu za EU fondove. Kasnije je jedan od suosnivača postao i Startupbootcamp FoodTech iz Rima, koji podržava mlade kompanije u svim fazama njihovog razvoja, a koji je 2018. podržao "Mushroom Cups" kao jedan od sedam najperspektivnijih startupova u Europi. Također kao suosnivačica pridružila im se i Vedrana Kurtović.

Kad je riječ o zaposlenima, Stipe će reći da su mala firma s puno kotačića. Troje je stalno zaposlenih, trenutno su još tri studentice angažirane i četiri osobe koje rade na ugovoru prema potrebama.

Nije nikada mislio da će se baviti gljivama niti proizvodnjom kave. Danas na svjetskom tržištu ima odlične rezultate

image
Duje Klaric/Cropix

Speacility kavu uvoze iz Perua gdje joj na visokim nadmorskim visinama treba više vremena da dozrije, a time je, kaže, i znatno kvalitetnija. U Njemačkoj se od zrna kave radi fini prah.

Sve ostalo odvija se u Hrvatskoj. Gljive otkupljuju od domaćih registriranih berača gljiva, najviše iz Like i Gorskog kotara, ekstrakt rade u svom laboratoriju i potom se sastojci pomiješaju u određenim omjerima i napune kesice.

- Htjeli smo ukusnu kavu koju je jednostavno pripremiti. Danas imamo sedam proizvoda, instant i filter kavu, po tri verzije i jednu kakao, obogaćene gljivama. Ovisno o potrebama potrošača namijenjene su jačanju imuniteta, boljoj koncentraciji ili poboljšanju izdržljivosti i snage. Naši su proizvodi organski, veganski, bez šećera, aditiva, glutena. U svim vrstama kave su gljive hrvatske divlje lisičice, a u kavi za jačanje imuniteta još i gljiva Chaga – ističe Stipe.

Mladi poduzetnik prisjeća se kako im je u početku trebalo dvije godine da pogode pravi omjer kave i gljiva. U poboljšanju poslovanja u samim počecima pomogla su im EU sredstva. Uz sufinanciranje od 85 posto, povukli su su oko 200.000 eura za razvoj novih proizvoda.

- EU projekt se pojavio u pravom trenutku. Došli smo do jedne razine komercijalizacije naše ideje, ali paleta proizvoda je bila tanka i jako je teško biti profitabilan kad možeš samo mali dio tržišta pogoditi. Shvatili smo da moramo proširiti paletu proizvodu i unaprijediti proces ekstrakcije tako da možemo uvesti nove gljive i razviti kvalitetnije proizvode. Na sreću tada je bio natječaj "Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća", mi smo bili mlada firma, to je bilo savršeno za nas. Prijavili smo se, dobili smo taj projekt. Radili smo skoro dvije godine na njegovoj realizaciji. Bio je tada i globalni problem sa industrijom transporta, bilo je sitnih odgađanja radi toga, ali unatoč tome projekt je realiziran što je rezultiralo s četiri nova proizvoda i unaprijeđenim ekstrakcijskim procesom – kazuje Režić.

image
Duje Klaric/Cropix

Dodaje i kako imaju fantastične rezultate na tržištu. Prisutni su u Europi i Sjevernoj Americi, a trenutno su fokusirani na prodaju u Španjolskoj gdje imaju odlične rezultate iako se nisu oglašavali.

Dok smo razgovarali Stipe je na stolu imao šalicu kave, a kavom je ponudio i nas. Postupak pripreme je jednostavan – kava obogaćena gljivama se stavi u šalicu, treba je preliti vrućom vodom, a tko voli može dodati šećer i mlijeko.

- Ono što nas je iznenadilo u zadnje vrijeme je to da ima dosta ljudi koji vole kavu, ali je ne mogu ujutro piti jer im smeta želucu. Nismo sigurni zašto je tako, je li radi beta glukana ili nekih drugih spojeva koje imamo u gljivama, ali ti ljudi kad popiju kavu s gljivama kažu da im je lagana i ne šteti probavi. Tako smo dobili cijeli novi segment kupaca. To nam je sada okosnica za rast – kaže Režić.

image

fdf d dfd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:26