StoryEditorOCM
Životzanimljiva priča

Baka Zorana Milanovića prije smrti otkrila tajnu o njemu skrivenu 15 godina, ni predsjednikova majka to nije znala

Piše Mozaik SD
20. ožujka 2024. - 17:31

Predsjednik Zoran Milanović jedna je od glavnih tema u Hrvatskoj otkako je obznanio kandidaturu za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima i nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak objavio da ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne stranke dok je na predsjedničkoj dužnosti, piše Dnevnik.hr.

Milanović je u veljači 2020. preuzeo ulogu predsjednika države, a na inauguraciji ga je došla podržati i njegova majka Đurđica Gina Milanović, koja je dotad, ali i nakon toga izbjegavala javna pojavljivanja.

Kako su domaći mediji u više navrata pisali, njezin život bio je potpuna nepoznanica do trenutka kada se pojavila na Pantovčaku, a tada su ipak otkriveni pojedini detalji iz života gospođe Gine.

Preci mame Zorana Milanovića pripadali su etabliranoj građanskoj klasi, živjeli su u lijepim stanovima na Kvarnerskoj rivijeri, donosi Večernji list. Đurđica Matasić, kako je tada nosila djevojačko prezime, u Zagrebu je završila Pedagošku akademiju i predavala je njemački i engleski jezik u školi.

Supruga Stipu Milanovića upoznala je 1965. godine na plesu u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade, već iduće godine rodila je prvog sina Zorana, a potom i Krešimira, koji je nažalost preminuo 2019. godine. Mjesec prije Krešimirove smrti preminuo je i Zoranov otac Stipe u 82. godini života.

image

Zoran Milanović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zoranova majka nije imala lako djetinjstvo i u Drugom svjetskom ratu izgubila je oca Stjepana Matasića koji je poginuo u zrakoplovnom napadu.

Iako je njihova obitelj u to vrijeme pripadala višim slojevima, uništena im je kuća, pa je predsjednikova baka Marija s troje malodobne djece preselila na Sušak te je bila prisiljena raditi razne fizičke poslove da bi prehranila svoju obitelj.

Baka aktualnog predsjednika je i 15 godina čuvala veliku tajnu o njemu. Naime, ona je krajem 1966. godine u tajnosti krstila Zorana i po sebi mu dala krsno ime Marijan, ali je tek pred kraj svog života to priznala kćeri Đurđici Gini Milanović.

Milanovićeva majka inače ima dvojicu braće, Antu i Stjepana, a zanimljivo je da je stariji Ante punac Gordana Jandroković, predsjednika Sabora i jednog od ključnih ljudi HDZ-a.

Milanović je jednom prilikom, govoreći o Jandrokoviću, rekao da ga je ‘‘majka molila da zbog mira u obitelji ga pusti na miru‘‘.

Inače, Milanovićev otac Stipe, koji je po struci bio ekonomist, radio je u kabinetu Mike Tripala, jednog od najznačajnijeg člana Akcije socijaldemokrata Hrvatske, stranke koja se kasnije preimenovala u SDP, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:28