Masne naslage oko trbuha, umor, povišen šećer, iritacija očiju, dermatitis i akne neki su od vidljivih znakova da negdje tinja upala. Neke namirnice potiču upalu, a među njima su šećer, pšenica, crveno meso i visokoprerađena hrana, stoga ih treba konzumirati samo umjereno. Umjesto njih radije odaberite povrće, voće te određeno bilje i začine koji pomažu u smanjenju upale u tijelu, piše Živim.
Evo osam skupina namirnica koje najbolje djeluju.
Zeleno lisnato povrće
Bilo da se radi o špinatu, blitvi ili kelju, s vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protuupalna namirnica.
Bobičasto voće
Jagode su prava superhrana, borovnice također. Svojim antioksidansima premoćno se bore protiv upale. Općenito, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.
Naranče i limuni
Agrumi su prave vitaminske bombe i jačaju imunosni sustav. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.
Mahunarke
Grah, leća i grašak sadrže vlakna koja mogu smiriti upalu. Vlakna su nam nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.
Maslinovo ulje
Najbolje je koristiti hladno prešano ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti djelovanje enzima koji pogoršavaju upalu.
Jogurt i kiseli kupus
Probiotička hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crijevna lora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvijek nisu svjesni koliko su zdrava crijeva važna za opće zdravlje, ali treba znati da se 80 posto naših imunosnih stanica nalazi upravo u crijevima.
Srdele, skuša i losos
Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju razinu upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vjesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dvije do tri porcije ribe tjedno.
Bademi i orašasti plodovi
Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski oraščić jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne žile od upale.