StoryEditor

Zašto svježa riba nosi titulu super namirnice

Piše EP
25. srpnja 2020. - 07:00
Drazen Pajtlar

 

Konzum je jedini maloprodajni lanac s vlastitom pakirnicom koja mu omogućuje da ribu svakodnevno učini dostupnom svojim brojnim kupcima diljem Dalmacije i Hrvatske

 

Pri visokim temperaturama ljudi se često osjećaju iscrpljeno i usporeno, a teška hrana stvara dodatno opterećenje na organizam, stoga je ljeto idealno vrijeme za konzumiranje svježih namirnica poput voća, povrća, nemasnog mesa i ribe. Ljeti riba ima prednost nad crvenim mesom zbog lakše probavljivosti proteina ribe u odnosu na one iz crvenog mesa jer sadrže manju količinu masti te manje vezivnog tkiva koje je zaduženo za držanje mišićnih vlakana zajedno. Uz to što je neizostavan sastojak mnogih recepata, riba je jedna od najzdravijih namirnica.

Geostrateški položaj Hrvatske i Jadransko more njenim stanovnicima omogućuje dostupnost domaće visokokvalitetne plave i bijele ribe, a iako je prosječne dubine od 173 metra, dom je raznim vrstama od kojih se mnoge mogu naći upravo u Konzumovim trgovinama. Zbog brojnih blagotvornih utjecaja na organizam, Konzum je prepoznao ribu kao jednu od najvažnijih namirnica te se – u suradnji s vrijednim hrvatskim ribarima i uzgajivačima – svakodnevno trudi svojim kupcima osigurati dostupnost svježe domaće morske ribe.

Štoviše, Konzum je jedini maloprodajni lanac s vlastitom pakirnicom koja mu omogućuje da ribu svakodnevno učini dostupnom svojim brojnim kupcima. Osim toga, pakirnica stvara uvjete i za ponudu šire lepeze proizvoda te mogućnost kupnje svježe ribe ne samo u sklopu Konzumovih maloprodajnih mjesta većih formata koji imaju odjel ribarnice, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Ulovljena riba se isti dan pakira i otprema u prodavaonice, a pritom mora zadovoljiti najviše standarde kvalitete te se, za razliku od klasičnih ribarnica, kupcima jamči njena sljedivost odnosno praćenje u svakom stupnju lanca opskrbe. Od samog ulova do dopremanja u prodavaonicu prođe maksimalno 24 sata, a za pokretanje ovog projekta bilo je potrebno osigurati  veće  kapacitete  prihvata ribe i pakiranja, stroge higijenske uvjete i poslovanje u skladu sa sustavom upravljanja sigurnošću hrane ISO 22000 (HACCP standard).

Jedan dio ribe se šalje u Konzumove ribarnice  koje navedenu prodaju u rinfuznom obliku a drugi se odvaja i otprema u pakirnicu. Zahvaljujući pakirnici kupci ribu mogu kupovati komadno, očišćenu ili filetiranu, što dodatno olakšava i skraćuje vrijeme pripreme.

Svježe ulovljena morska riba i plodovi mora

Prva pakirnica otvorena je 2007. godine s malim kapacitetom pakiranja za svega tridesetak trgovina, dok se danas u pakirnici dnevno pakira  do dvije tone  ribe, a dvije do tri tone se šalje u Konzumove ribarnice. Tijekom povećane konzumacije ribe za vrijeme blagdana na tjednoj bazi iz pakirnice izađe 15 do 18 tona pakirane ribe.

Konzum svakog utorka i četvrtka na odjele Ribarnice u svoje prodavaonice doprema bijelu morsku ribu, rakove i mekušce s domaćih brodova.

Kada je riječ o plavoj morskoj ribi, koja se lovi za vrijeme mraka kada nije puni mjesec, Konzum svaki dan osim subote doprema sitnu plavu ribu u svoje prodavaonice. 

Plava riba osigurava se kroz suradnju s vodećim hrvatskim dobavljačima i zadrugama poput Ribarskih zadruga Koralj, Ugor, Omega 3 i Liburnija, Ribarskog obrta Blaslov, Tiha ribolova te Žuvelom koji je ujedno i ekskluzivni Konzumov dobavljač za smrznutu jadransku lignju i smrznutu jadransku kozicu. Ono što je za kupce najbitnije jest da od vađenja srdele, inćuna, lokarde, šaruna i skuše iz mora do police prođe svega nekoliko sati, a najtraženija je srdela, koju mnogi nazivaju i kraljicom riba, s preko 400 prodanih tona godišnje.

Uz pomoć Cromarisa – kojemu je Konzum najveći pojedinačni maloprodajni kupac s preko 300 tona godišnje – osigurava se dnevno svježa bijela riba, i to orada, brancin i hama. U suradnji s Ribarskom zadrugom Liburnija, Ribarskim obrtom Karija i dobavljačima Ergo d.o.o. te Žuvela d.o.o., čiji se dnevni ulov gotovo u potpunosti otkupljuje, u prodavaonice redovito stiže vrhunska bijela riba - oslić, patarača, trlja, ugor, grdobina, raža, morski pas i kokot te škampi i kozice.

 

Oznaka „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“

Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora. Ona kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 16:34