Zašto odjednom tolikim ljudima smeta gluten? Prehrana ljudi od davnina se temelji na kruhu i pšeničnim proizvodima. ali danas je sve više ljudi u potrazi za namirnicama bez glutena i sve je više polica u trgovinama s bezglutenskim proizvodima. Krive su na prvom mjestu prehrambene navike u kojima dominiraju ugljikohidrati, a među njima posebno kruh i pekarski proizvodi. Uz to, ni pšenica nije više kao što je nekada bila. Naime, prije pedesetak godina znanstvenici su napravili soj patuljaste pšenice (Franken Wheat, Triticum Aestivum) koja raste dvostruko brže, daje veće prinose te je dvostruko izdržljivija od tradicionalne pšenice. Tu patuljastu pšenicu danas najčešće uzgajamo, a upravo ona ima deset puta više glutena i škroba nego tradicionalna. Uzgojena je iz komercijalnih razloga genet...
StoryEditorOCM
ZdravljeČUVAJTE ZDRAVLJE
Zašto gluten uzrokuje probleme sve većem broju ljudi? Evo kako regulirati prehranu i zaštititi svoj organizam
5. ožujka 2023. - 11:11