StoryEditorOCM
ZdravljeSEZONA BOLESTI

Ukoliko vam prehlada traje duže od sedam dana, ovo bi mogli biti razlozi; Pazite, jer može biti opasno

Piše MOZAIK SD
20. listopada 2023. - 08:34

Ponekad simptomi prehlade mogu trajati dugo, što je često jedan od glavnih razloga zašto oboljeli odlaze liječniku. Stručnjaci otkrivaju razloge zašto prehlada može biti uporna i trajati više od tjedan dana.

Prehlada je zapravo infekcija gornjih dišnih putova uzrokovana virusima, a obično u prosjeku traje oko tjedan dana. Simptomi po kojima najlakše prepoznajemo da smo prehlađeni su curenje nosa, začepljenost i otežano disanje, kihanje, grlobolja i kašalj, glavobolja i blago povišena temperatura.

Ovo su neki od razloga zašto prehlada može trajati duže od tjedan dana, prenosi Kurir.

Drugi put ste se prehladili

Liječnici objašnjavaju kako se u sezoni prehlada možemo prehladiti i ozdraviti, ali se odmah zatim ponovno zaraziti nekim od virusa koji također uzrokuju prehladu.

Tako može izgledati kao da imamo dugotrajnu prehladu, a zapravo smo imali dvije ili više viroza zaredom.

image
/Shutterstock

Imate kroničnu postnazalnu drenažu

Kronična postnazalna drenaža pogoršava se noću kada ležimo, a može biti uzrokovana alergijama, vremenskim promjenama i nekim drugim vanjskim čimbenicima, piše Kurir.

Astma ili kronična opstruktivna bolest

Ako nakon prehlade dugo imamo hripajući kašalj i ne možemo ga se riješiti, to bi zapravo mogla biti astma ili kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), upozoravaju liječnici. U tom slučaju obavezan je liječnički pregled što je prije moguće.

Upala pluća

Ako prehlada potraje dugo, potencijalno bi mogla biti upala pluća. Najčešći simptomi koji to upućuju uključuju uporan kašalj popraćen smeđim ili zelenim šlajmom, groznicu i probleme s disanjem.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:57