StoryEditorOCM
Zdravljeopasni kukci

Ubod stršljena je vrlo, vrlo bolan, a ponekad i opasan po život, evo kako se sačuvati i što napraviti poslije uboda

Piše mozaik sd
9. travnja 2024. - 10:01
Ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, i tada je sve puno opasnije (ilustracija)Shutterstock/

S proljećem priroda živne pa se pojave brojne biljke, životinje, pa i kukci, a među njima su i stršljenovi. Kako u proljeće i ljudi više borave u prirodi, tako postoji povećana opasnost od uboda stršljena.

Ubod stršljena je vrlo bolan, ali u većini slučajeva nije smrtonosan. Najčešće sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. No, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, i tada je sve puno opasnije.

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljena. Ako radite u vrtu, budite oprezni i zaštitite izložene dijelove tijela. Ako do uboda ipak dođe, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog, piše Žena.

Simptomi i reakcije nakon uboda

Ubod stršljena obično uzrokuje oteklinu, crvenilo i osjećaj svrbeža na zahvaćenom području kože. Mali ubod može nestati za pola sata ili sat vremena, no ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći cijela ruka, noga ili drugi dio tijela na kojem se nalazi ubod.

Kako se otrov ne bi proširio u tijelo, ugriženi dio tijela treba držati podignut u odnosu na tijelo.

image

Ubod stršljena je vrlo bolan, ali u većini slučajeva nije smrtonosan (ilustracija)

Vojko Bašić/Cropix

Ako žalac ostane u koži, pokušajte ga istisnuti pljosnatim nožem. Nemojte koristiti pincete jer one obično samo istiskuju otrov dublje u tijelo, a žalac ostaje dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi u predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozlijeđenog potrebno hitno odvesti na hitnu medicinsku pomoć.

Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. Mogu doživjeti anafilaktički šok.

Kada se javlja anafilaktički šok

Anafilaktički šok od uboda javlja se iz nekoliko razloga:

- Zato što je osoba alergična na ubode insekata

- Zato što je ubod na nezgodnom mjestu gdje otok uzrokuje gušenje

- Ako je osobu u proteklih nekoliko tjedana već ubo stršljen ili osa, imunološki sustav je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije.

- U slučaju anafilaktičkog šoka treba hitno pozvati hitnu pomoć kako bi se primijenila antišok terapija.

image

Iskusni pčelar kaže da se oteklina i bolovi uzrokovani ugrizom pčele, ose ili stršljena mogu ublažiti tabletama aspirina

/Shutterstock

U slučaju da je osoba u životnoj opasnosti, a u tom trenutku nema liječnika koji bi joj pomogao, alergijsku reakciju može ublažiti unaprijed pripremljena injekcija adrenalina. Stoga, ako ste izloženi opasnosti od ugriza stršljena, a pogotovo ako ste alergični na ubode insekata, trebate imati jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to, prije svega, obratite se svom liječniku.

Što uraditi?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već samo obični otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblozima. U tu svrhu možete koristiti hladni predmet poput metalne žlice.

Ipak, u nekim slučajevima alergijska reakcija može kasniti 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje konzultirati se s liječnikom, pogotovo ako vas je u posljednjih nekoliko tjedana već ugrizao kukac, piše Žena.

Što se događa nakon uboda osa ili pčela

- Treba imati na umu da ne smijete dirati ili grebati mjesto ubrizgavanja. Možete ga stoga ohladiti pod mlazom hladne vode i staviti led. Pomaže i kortikosteroidna mast ili krema.

- Ako vas ubode pčela, uklonite njen žalac iz kože tupom stranom noža ili noktom. Ne hvatajte žalac pincetom ili između noktiju kako ne biste istisnuli ostatak otrova u kožu. Mjesto ugriza manje pčele ili ose treba oprati sapunom i vodom. Ako se pojavi otok ili bol, stavite hladni oblog na mjesto uboda.

- Nakon ugriza pčele, ose ili stršljena pripazite na znakove preosjetljivosti (jaku bol i oteklinu ili nedostatak zraka i otežano disanje bilo kojeg stupnja), piše "Stetoskop.info".

- Ako vas kukac ugrize u grlo, odmah posjetite liječnika, a u međuvremenu cuclajte kockice leda.

- Terapija je antialergijska i ovisi o težini kliničke slike. Ubod se liječi antihistaminicima i kortikosteroidima. Ako dođe do anafilaktičkog šoka, daje se otopina adrenalina intravenozno, a u najtežim slučajevima intrakardijalno. U infuziji se daju antihistaminici, kortikosteroidi, noradrenalin... U slučaju većih komplikacija daje se kisik, a može se učiniti traheotomija ili endotrahealna intubacija, piše Žena.

Dobar savjet kod uboda stršljena i drugih insekata

Iskusni pčelar kaže da se oteklina i bolovi uzrokovani ugrizom pčele, ose ili stršljena mogu ublažiti tabletama aspirina ili Andola.

Jednu tabletu potrebno je otopiti i nanijeti na mjesto ubrizgavanja, držati jednu minutu, a zatim je ukloniti. To treba učiniti odmah nakon injekcije kako bi se smanjila oteklina i ublažili bol i svrbež.

Ako vas ubode stršljen ili neki drugi insekt, nemojte paničariti. U slučaju alergijske reakcije važno je odmah posjetiti liječnika, piše Žena.

image

Ako vas ubode pčela, uklonite njen žalac iz kože tupom stranom noža ili noktom. Ne hvatajte žalac pincetom ili između noktiju kako ne biste istisnuli ostatak otrova u kožu

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:04