StoryEditorOCM
ZdravljeMNOGO DOBROBITI

U slučaju da ste ljubitelj ljutih papričica, imamo dobre vijesti: one su zdrave zbog čega ih se preporučuje konzumirati što češće, donosimo pet dobrih razloga zašto ih jest

Piše Suzana Ciboci/Živim
22. prosinca 2022. - 07:31

Čili papričice bogate su antioksidansima koji štite živčani sustav i vid. Potiču izlučivanje želučanih sokova, probavu i ubrzavaju metabolizam. Sastojci poput kapsaicina u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva pa nam pomažu ojačati imunosni sustav, piše Živim.

Zahvaljujući vitaminu K2 (menakinonu) čili pomaže u zacjeljivanju rana, odnosno ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vjeruje se i da vitamin K2 čuva srce i krvne žile sprečavajući razvoj ateroskleroze. Ljute papričice često se sade u tegle na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici. Dobre su sušene, čak i zamrznute, a nije ih potrebno odmrzavati kako biste ih koristili u jelima. Zbog ljutine jedu se u malim količinama, a višak možete spremiti i kasnije koristi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 10:00