StoryEditor
ZdravljeSVJETSKI DAN

Splićani, testirajte se sutra besplatno na hepatitis! Dr. Ivić: Infekcije godinama ne pokazuju simptome, a izazivaju bar 60 posto slučajeva raka jetre

Piše Gabrijela Radanović
27. srpnja 2020. - 18:52
AFP

Među 290 milijuna nedijagnosticiranih pacijenata, procjenjuje se, nalazi se između 15 i 20 tisuća građana Republike Hrvatske koje treba pronaći, dijagnosticirati i izliječiti te tako spriječiti širenje zaraze.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, u skladu s ovim preporukama, a pridržavajući se svih propisanih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, Društvo "Hepatos" sutra s početkom u 10 i 30 sati u svom InfoHep Centru na adresi Fra Bonina 11, pruža uslugu PCR testiranja na hepatitis C, u želji kako bi se zaraženi što prije uvrstiti u sustav skrbi.

Za Svjetski dan hepatitisa 2020., koji se od 2011. godine u Hrvatskoj obilježava 28. srpnja, Svjetska Zdravstvena Organizacija se usredotočuje na ostvariv san - budućnost bez hepatitisa.

Želja je podsjetiti globalnu zajednicu da, kako bi zadržali Europu na putu ka eliminaciji virusnih hepatitisa čak i za vrijeme COVID-19 pandemije, neophodno je nastaviti pružati usluge testiranja, liječenja i skrbi te tako pokušati zadržati trenutno stanje.

Zbog iznimne važnosti pronalaska oboljelih, sutrašnje testiranje se održava u suradnji sa Zajednicom "Papa IvanXXIII", Klinikom za infektologiju KBC Split, županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga SDŽ.

Pedeset tisuća pozitivnih građana

- Kronični hepatitis B i C su kronične infekcije koje ponekad godinama ili desetljećima ne pokazuju simptome. Najmanje 60 posto slučajeva raka jetre posljedica je nepravodobnog testiranja i liječenja virusnih hepatitisa B i C - upozorio je prof. dr Ivo Ivić, predstojnik splitske infektologije, koji osobno sudjeluje u akciji povodom Svjetskog dana hepatitisa.

Uz predsjednicu Tatjanu Reić i dr. Magdu Pletikosu-Pavić, u akciji će također osobno sudjelovati prvi Hepatos-ov hepatitis ambasador, nogometaš Ivan Gudelj te socijalna radnica Gordana Cavicchi.

image
Testiranje provedeno u Splitu u šatoru na Rivi prije par godina
Biljana Gaurina/Arhiva/Hanza Media

Globalno, 325 milijuna ljudi živi s kroničnim hepatitisom B i C od kojih su, prema procjenama Centra za analizu bolesti (CDA), 26.000 hepatitis B i 23.600 hepatitis C pozitivni građani Republike Hrvatske.

Ove zaraze su važan javnozdravstveni problem jer mogu rezultirati cirozom i rakom jetre što uzrokuje do 1.4 milijuna smrti globalno, a u Europi oduzimaju 168.500 života svake godine.

Većina tih smrtnih slučajeva mogla se spriječiti pravovremenim testiranjem i liječenjem, a u slučaju hepatitisa B, cijepljenjem. Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi, planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na desetke tisuća građana Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 22:00