StoryEditorOCM
Zdravljei u ranom stadiju

Simptomi podmuklog raka oponašaju blaže bolesti: za ovih pet malo tko zna

Piše MOZAIK SD
15. listopada 2024. - 22:25

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 450 žena, dok svake godine umire oko 300 žena. Nadalje, ovaj je rak, prema podacima Globocana iz 2020. godine, sedmi po učestalosti rak kod žena i osmi uzrok smrti od raka diljem svijeta, stoji na stranicama HZJZ-a.

Iako se češće javlja kod starijih žena, u preko trećine slučajeva dijagnosticiran je prije 60-te godine života. Nažalost, najčešći simptomi bolesti oponašaju manje ozbiljna stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva ili infekcije mokraćnog sustava ili pak mjesečnice.

Nažalost, simptomi raka jajnika često dugo ostaju neprepoznati jer se lako mogu zamijeniti sa simptomima manje ozbiljnih bolesti (poput probavnih smetnji), iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti. Zbog toga se velik broj slučajeva, njih čak 70 posto, otkrije kad se rak već proširio, piše HZJZ.

Faktori rizika

Iako su neki simptomi uobičajeni, može biti od velike pomoći razumjeti faktore rizika kako biste znali kada potražiti liječnički savjet. Da bi liječenje bilo što učinkovitije, važno je u što ranijoj fazi dijagnosticirati bolest. Prema podacima Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS), gotovo 94 posto pacijentica živi dulje od pet godina kada dobiju ranu dijagnozu.

Faktori rizika za rak jajnika uključuju sljedeće – dob od 60 pa na dalje, rak dojke ili rak jajnika u obiteljskoj anamnezi, rađanje djece u kasnijoj životnoj dobi ili nikad doživljena trudnoća, uzimanje hormonske terapije nakon menopauze.

Ako se ovi čimbenici rizika odnose na vas i imate neki od sljedećih simptomea dulje od dva tjedna, vrijeme je da razgovarate s liječnikom, izvještava MedStar Health, a prenosi Zagreb.info.

Manje poznati simptomi

Najčešći simptomi raka jajnika su sljedeći – bolovi u trbuhu i nadutost, osjećaj sitosti, problemi s mokrenjem ili učestalo mokrenje, piše The Mirror.

Postoje i manje poznati, odnosno neobičniji simptomi koji mogu ukazivati ​​na to da nešto nije u redu, a oni su sljedeći – bol u leđima, zatvor, plinovi i probavne smetnje, nedostatak apetita, mučnina i povraćanje, simptomi refluksa, uključujući bol u prsima ili žgaravicu.

Poznavanje uobičajenih čimbenika rizika i simptoma dobar je način da prepoznate da nešto nije u redu. Ako osjećate da nešto ne štima, najbolje je potražiti savjet. Ako razgovarate sa svojim liječnikom i on vas odluči uputiti na testiranje, moguće je da će sljedeći korak uključivati ​​razgovor sa stručnjakom u bolnici i neke pretrage. To može uključivati ​​ultrazvuk zdjelice za provjeru jajnika, jajovoda i maternice na ciste ili abnormalnu tkivnu masu. Čak i ako se “nešto nakupi”, te ciste i tumori često mogu biti benigni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 22:26