StoryEditorOCM
Zdravljevažno je

Pitate se kako pravilno provjetravati prostorije zimi? Držite se ovih pravila i kad se temperatura spusti ispod nule

Piše MOZAIK SD
24. siječnja 2023. - 20:53

Poznato je da je redovito provjetravanje prostorija u kojima boravimo jako važno kako bismo se zaštitili od virusa, pročistili ustajali zrak i stvorili zdravu klimu u sobi, u konačnici i spriječili plijesan. No, kada se vani temperatura spusti ispod nule, mnogi će ovaj savjet zanemariti.

Kako pravilno provjetravati prostorije kad je vani izuzetno hladno, lakše je uz primjenu pravila 5x5, odnosno 3x5, piše njemački magazin Focus, a prenosi Živim.hr.

Savjetuje se sljedeće pravilo za provjetravanje prostorija:

Ispod 0 stupnjeva: Ako je vanjska temperatura ispod 0 stupnjeva Celzija, prozori se trebaju otvarati samo 5 minuta.

Na 0 do 10 stupnjeva: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta prozračivanja.

Više od 10 stupnjeva: Prozore ostavite otvorenima oko 15 minuta.

image
/Shutterstock

Preporučljivo je provjetravati prostorije pet puta dnevno, jednako često, odnosno čak i na temperaturama ispod nule. Međutim, ako vam je prehladno, dovoljno je tri do pet minuta s otvorenim prozorom pet puta dnevno.

U proljeće ili jesen ostavite prozore otvorenima 15 do 20 minuta, bit će dovoljno za potpunu izmjenu zraka te to radite tri do pet puta dnevno.

Ostaviti na kipu ili ih potpuno otvoriti

Je li bolje ostaviti prozore otvorene na kip dugo vremena ili ih potpuno otvoriti, nakratko prozračiti pa zatvoriti, stvar je izbora. No tijekom zimskih mjeseci, vikendom ili ako puno radite u kućnom uredu, možete držati prozore na kip.

Međutim, ako niste kod kuće tijekom dana, potrebna vam je drugačija strategija. Ako ste odsutni cijeli dan, dovoljno je provjetravati rjeđe.

Minimalno ujutro i navečer, ali nastojte prozračivati tri puta dnevno tijekom pet minuta - prozračite ujutro nakon ustajanja, kada se vratite s posla i opet neposredno prije spavanja.

Idealna temperatura i vlažnost

Idealni zdravi uvjeti u kojima bismo trebali boraviti u zatvorenom prostoru su: 50 posto relativne vlažnosti, sobna temperatura 21° C, vlaga ne niža od 30 posto i ne viša od 60 posto.

Suh zrak u prostoriji stvara probleme sa zdravljem, uključujući poteškoće s dišnim putevima i očima, napetost, umor i slabljenje koncentracije, isušivanje kože, a mogu se pogoršati i ostale kožne bolesti te alergije.

Prevelika vlažnost može potaknuti razvoj grinja i mikroorganizama što potiče razvoj plijesni, gljivica i bakterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 20:54