StoryEditorOCM
ZdravljeŽenski problemi

Ovo je noćna mora svake žene - gljivične infekcije divljaju ljeti, evo kako ih preduhitriti

Piše M. Bu.
13. srpnja 2023. - 10:06

Intimno žensko zdravlje najviše je ugroženo ljeti.

I ta činjenica ima jednostavno objašnjenje. Gljivične se infekcije razvijaju na mračnim, vlažnim i toplim mjestima, ako uz to koristite prehranu "bogatu" rafiniranim šećerima i imate oslabljen imunitet - "dobrodošli" u noćnu moru svake žene.

Spomenuti ginekološki problemi su neugodni, govorimo o svrbežu, iscjedku, peckanju, bolu. Sve ono što ne želite ni blizu. A mogu se barem pokušati spriječiti.

image
/Shutterstock

Prvo - poslušajte svoje majke. Promijenite mokar bikini po izlasku iz mora i odjenite suhi.

- Skinit to mokro sa sebe - ajde, recite iskreno, koliko ste to puta čuli u životu?

Promijenite kupaći kostim, ako imate priliku - intimne djelove isperite, pogotovo nakon izlaska iz bazena.

image
/Shutterstock

Potom promislite o modi. Nosite li često odjeću koja je preuska i/ili je izrađena od umjetnih materijala? Sintetički materijali "ne dišu", zbog njih se više znojite, ono zadržava toplinu... Nosite pamučno rublje.

Loše prehrambene navike imamo svi, nemojmo se zavaravati. Ljeti pogotovo. Počastimo se sladoledom, razveselimo koktelom, deserte, pogotovo hladne, "brstimo" redom, a o gaziranim pićima da ne govorimo... Velika greška! Sav taj šećer utjeće na slabljenje imuniteta. Hladno voće i jogurt izvrsna su nutritivna zamjena za ljetne slastice - preporučaju stručnjaci. A jogurt uz to i sadrži probiotike, koji su nužni za održavanje "dobre" bakteriološke mikroflore organizma.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ako usprkos svemu ipak "peškate" infekciju - nemojte je pokušati sanirati sami. Žene se, naime, često u ljekarnama opskrbe lijekovima koje mogu podići bez recepta. Obratite se ginekologu.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:44