Poriluk izgleda kao "nabildani" mladi luk. U stvari, poriluk i jest rođak luka, češnjaka i vlasca, odnosno pripada istoj porodici Amaryllidaceae. Ima nježniji i suptilniji okus od luka, no imaju slične nutritivne vrijednosti. Obiluje vodom (koja čini 87% njegove težine) i predstavlja odličan izvor vlakana, dok istodobno sadrži vrlo malo kalorija: samo 29 kalorija na 100 grama sirovog povrća - piše Živim.hr.
- Ima i popriličan udio vitamina, naročito vitamina C, E i B9 ili folne kiseline, ali i vitamina A, B1, B2, B3, B5 i B6 te K. Jednako je bogat i kad je riječ o mineralima pa tako obiluje kalijem, magnezijem, selenom, fosforom, bakrom, željezom, natrijem, kalcijem i manganom. Poriluk je, između ostalog, dragocjen upravo zbog visokog sadržaja antioksidansa, posebno betakarot...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....