StoryEditorOCM
ZdravljePROBAJTE

Odlična zamjena za čokoladu čini čuda za probavu, pomaže kod prehlade i smanjuje rizik od bolesti srca

Piše Tamara Franjić/Živim
22. listopada 2023. - 14:30

Prije više tisuća godina rogač je bio omiljena namirnica na cijelom Sredozemlju, zbog svojih hranjivih i prirodno slatkih mahuna, ali i zbog ljekovitosti. Proširio se po svijetu, no s vremenom je, nepravedno, stekao status stočne hrane, a snažan udarac njegovoj upotrebi zadali su i umjetni zaslađivači. Ipak, posljednjih se godina rogač u velikom stilu vraća na tanjure ljubitelja zdrave hrane, i to zbog više dobrih razloga, piše Živim.

Izgledom ne baš atraktivne mahune rogača dospijevaju krajem ljeta na granama zimzelenog stabla visokog do 15 metara. Drvo raste sporo i treba proći petnaest godina prije nego što počne davati plodove, no zato može živjeti dulje od 200 godina i biti plodno duboko u starost. Pritom je i vrlo bogato plodovima. Cvjeta u rujnu i listopadu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 06:24