StoryEditorOCM
ZdravljePOLIKLINIKA ANALIZA

Naše mentalno i fizičko zdravlje dolazi upravo iz zdravih crijeva - evo gdje možete provjeriti jesu li vaša kako treba

Piše Milena Budimir
3. srpnja 2023. - 09:00

Kad nekome kažete kako ga volite "do zadnjeg atoma", jeste li svjesni koliko nas stanica čini čovjekom? Kolika je to ljubav, nemjerljiva. Naime, u našem je tijelu 7 x 10 27 atoma, oni manje vični matematici tu znamenku sa silnim nulama neće ni uspjeti napisati (na barem dva arka papira). Uz sve dobre stanice, u našem organizmu žive i bakterije i virusi i gljivice. Ne volimo njihov naziv, jer sugeriraju bolest, no mnoge od njih našem su organizmu blagonaklone. Dapače, dobrodošle, a neke su nam i nužne.

Poliklinika Analiza već više od dva desetljeća pod mikroskopom gleda što se zbiva u svijetu unutar nas. Dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge postavlja nove standarde zdravstvene zaštite i prevencije s ciljem očuvanja zdravlja i povećanja kvalitete života, pa gdje ćeš onda naći boljeg sugovornika na ovu temu.

A tema je crijevni mikrobiom, zajednički naziv za sve mikroorganizme koji žive u našem probavnom sustavu. Sastoji se od bakterija, virusa i gljivica, vjeruje se kako teži oko dva kilograma i jedna je od stvari po kojoj je svatko od nas jedinstven te, baš kao i kod otiska prsta, ne postoje dvije osobe s istim mikrobiomom...

Pa se vraćamo na sam početak i slušamo ponovno sve one priče koje nam bliski i najdraži "serviraju" na redovnoj bazi. Žale se. Jadaju. Smeta im ova hrana, ona im "teže pada"... Vama, recimo, sve to uopće ne smeta. Činjenica je kako sasvim različito probavljamo i podnosimo različite namirnice i različito reagiramo na okolinu.

I tu "na tapet" dolazi spomenuti mikrobiom.

Iznimno je važan za naše zdravlje, jer ti mikroorganizmi utječu na gotovo sve dijelove našeg organizma. Imaju utjecaj na naš imunološki sustav, na probavu u cijelosti, na apsorpciju hranjivih tvari, na kožu, pa čak i na naše raspoloženje. Kada je mikrobiom uneravnotežen, možemo ga direktno povezati s danas vrlo čestim zdravstvenim problemima. Nažalost, ukorak s modernim vremenom idu redom i alergije, dijabetes, autoimune bolesti, pretilost, kožne bolesti, anksioznost i depresija. Nije ni čudno, jer neadekvatan način prehrane, pa uz to i štetan utjecaj okoliša i, naravno, neki lijekovi (poput antibiotika) mogu poremetiti ravnotežu u crijevima, a taj disbalans, pak, može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Poliklinika Analiza nudi vam testiranje stanja vašeg mikrobioma. Vrlo jednostavno, dapače – intimno, iz topline vašeg doma, bezbolno i posve jasno po rezultatima primljenim nakon detaljne analize.

Jesu li se ovakvi, ili slični, testovi radili i ranije ili je riječ o potpuno novom postupku, pitamo farmaceuta Marina Bosotinu, prvog čovjeka Poliklinike.

– Istraživanje samog mikrobioma počelo je prije više od 20 godina, a napredak u genetici doveo je testove crijevnog mikrobioma na razinu na kojoj se danas nudi u suvremenoj dijagnostici. Nevjerojatno je koliko se informacija može dobiti ovom analizom. Slični testovi postoje unazad nekoliko godina, ali nisu bili ovako dostupni, ni cijenom ni kvalitetom. Analiza crijevnog mikrobioma u Poliklinici Analiza je jedan od najmodernijih postupaka koji se trenutno nalaze na tržištu, a sami rezultati i preporuke su puno detaljnije nego što je to do sada bio slučaj – kaže nam.

Koje su prednosti ovakvoga testiranja, pitamo i dalje.

– Crijevni mikrobiom sudjeluje u velikom broju procesa i njegova neuravnoteženost može prouzročiti brojne simptome. Najveća prednost ovog testa su informacije koje su fokusirane na rješavanje problema, a ne isključivo na eliminaciju simptoma. Upravo je to i razlog što se liječnici sve više odlučuju na ovo testiranje i u skladu s rezultatima prilagođuju terapijski pristup svakom pacijentu. Uloga mikrobioma je višestruka, od proizvodnje hormona, vitamina, aminokiselina i masnih kiselina do utjecaja na imunitet i njegovu regulaciju. Sama spoznaja o mogućnostima utjecaja na uravnoteženost crijevnog mikrobioma daje nam prednost kod prevencije brojnih stanja i poremećaja – kaže Bosotina.

I tada doznajemo kako znanstvenici tvrde da naše mentalno i fizičko zdravlje dolazi upravo iz zdravih crijeva. Recite pravo – kada ste o tome na takav način uopće i promislili? Crijeva su većinom u kategoriji "malo me grči" ili "proći će". I to će vam reći redom oni koji imaju jutarnju rutinu njege kože, njege zubi, zaboravljajući pritom kako i crijeva trebaju rutinu, trebaju osnaživanje, trebaju pomoć. Svoj mikrobiom možete osnažiti prehranom s puno vlakana iz povrća, voća i žitarica, kao i fermentiranim namirnicama poput ukiseljenog povrća, kefir i jogurt od nepasteriziranog mlijeka su poput melema...

To nas je navelo upitati: koliko je čovjekov problem u načinu života, "ubija" li nas stres, brzina?

– Način života naravno utječe na naše zdravlje, posebno kad se radi o porocima bilo koje vrste. U većini slučajeva o stresu i brzini življenja nismo razmišljali kad smo bili mladi, problem je u starenju koje je uzrok, a bolesti su posljedice u zavisnosti od naše genetske predispozicije i utjecaja okoline. Nadam se da će jednom starenje proglasiti bolešću. Naravno nije bitna samo dužina života, već i njegova kvaliteta – jasno će Bosotina.

Kao što se zrakoplovi ne servisiraju (samo) kad se pojavi kvar, već se rade preventivne zamjene dijelova i pregledi, tako i mi moramo raditi na prevenciji naše "mašine". Naravno, u našem je kraju običaj ići kod liječnika tek kad stvarno "stisne", svi se boje kako "će im nešto nać", strah je jači od suočavanja s istinom...

A što mi možemo napraviti da ostanemo (dulje) zdravi?

–​ Osnova svega je zdrava i umjerena prehrana, fizička aktivnost, dobro spavanje i osjećaj pripadnosti obitelji, imati ciljeve koji će doprinositi zajednici. Za mene je najbitnija ​postavka antiaginga, živite sto duže, medicina svaki dan napreduje. Tko bi mogao zamisliti prije 20 godina da je jedan od stupova zdravlja u onome što nam je u debelom crijevu – odgovara nam Bosotina ​pitanjem.

Kada se obratimo za pomoć pri dijagnostici, u njegovoj Poliklinici dobiva li pacijent po primitku nalaza i savjet kako si sam može pomoći popraviti svoje zdravstveno stanje?

– Svaki pacijent unutar samih nalaz dobije preporuke vezane uz njegov enterotip s preporukama kako uravnotežiti prehranu, regulirati težinu, prevenirati upalu, izbalansirati odnose između crijeva i srca, mozga, jetre, kože, balansirati razinu inzulina, održati zdravlje zglobova, te brojne druge savjete i preporuke. Osim pisanih nalaza pacijenti dobiju i preporuke liječnika koji interpretira nalaz i odgovara na sva potrebna pitanja. Jasne činjenice i smjernice omogućavaju svakom pacijentu da prilagodi način života onome što njemu najviše odgovara, te time eliminira uzroke problema, a time i simptome s kojima se susreće – eto tako zaključuje Marin Bosotina.

Zašto testirati svoju crijevnu mikrofloru ?

Problemi s probavom

Neravnoteža crijevnih bakterija može uzrokovati simptome kao što su kronična abdominalna bol, plinovi, zatvor, proljev i žgaravica.

Opće zdravlje

80% imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Neravnoteža crijevnih bakterija može rezultirati slabim imunitetom.

Mentalno zdravlje

90% vašeg hormona sreće serotonina proizvodi se u crijevima. Ono što se događa u vašim crijevima utječe na vaše raspoloženje, koncentraciju i može biti uzrok depresije.

Uravnotežena tjelesna težina

Velike količine hrane, posebice šećera povezane su s upalom u tijelu i izlažu vas riziku od drugih bolesti. Saznajte kako vaš organizam probavlja hranu i kako vaše bakterije metaboliziraju hranu.

Autoimuni poremećaji

Poremećaji poput poremećaja štitnjače, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1 povezane su s disbiozom crijeva.

Zdravlje kože

Nedavne studije ukazale su na povezanost neuravnoteženosti crijevnih bakterija s psorijazom, rosaceom, atopijskim dermatitisom i aknama.

Kome je testiranje je namijenjeno?

– osobama s tegobama poput kronične abdominalne boli, nadutosti, zatvora, proljeva i žgaravice

– osobama s upalnim crijevnim bolestima poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa

– osobama koje pate od neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest)

– osobama s poremećajem funkcije jetre i kardiovaskularnim bolestima

– osobama koje se bore s metaboličkim bolestima poput pretilosti, dijabetesa, gihta, intolerancija na laktozu

– osobama s poremećajima autističnog spektra, profesionalnim sportašima i rekreativcima

– osobama koje su pod stalnim utjecajem stresa, kao i osobama koje pate od anksioznih poremećaja ili depresije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 13:17