StoryEditorOCM
ZdravljePLANTAGO

Najbolji je prirodni lijek za suhi kašalj, uz to i jeftin, a pomaže i kod bolesti jetre, želuca i crijeva

Piše MOZAIK SD
15. studenog 2023. - 20:40

Infekcije dišnih puteva, pogotovo virusne poput prehlade i gripe, prati neugodan i iscrpljujući kašalj. Vrlo često počinje kao suhi kašalj, a potom prerasta u produktivni, kada iskašljavamo sluz.

Što može pomoći

Trputac suzbija refleks kašlja pa pomaže kod suhog i nadražajnog kašlja. Sluz i aukubin iz lista trpuca imaju značajnu ulogu u stvaranju tankog zaštitnog sloja u ustima i grlu koji olakšava neugodne simptome. Trputac (lat. Plantago, naziva se još i bokvica) tradicionalna je ljekovita biljka koja se u liječenju primjenjuje od davnina jer je među najrasprostranjenijim biljkama na livadama, raste i uz puteve, u jarcima, na planinama, pašnjacima, na vlažnim plodnim tlima.., piše Živim.

Razlikuju se prema obliku lista i cvijetu (veliki trputac, kopljasti i srednji). Listovi trpuca iznimno su bogati provitaminom A, vitaminima C i K, limunskom kiselinom, kalijem, enzimima i glikozidom aukubinom. Listovi se mogu jesti sirovi (u salati) ili se mogu kratko kuhati.

image
Shutterstock

Listovi vrste

Plantago lanceolata kuhanjem poprimaju ugodan miris i okus vrganja. Iako se u narodnoj medicini koristio i kao pomoć u zacjeljivanju rana, zaustavljanju krvarenja i izlučivanju sluzi, u suvremenoj fitoterapiji najčešće se koristi upravo za smirivanje kašlja i ublažavanje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Čaj od trpuca pospješuje izbacivanje sekreta iz pluća i nosa, a kod suhog kašlja smiruje nadraženu sluznicu. Često je teško odrediti vrstu kašlja pa nećete pogriješiti ako uzmete sirup od trpuca. Ako mu dodate eterično ulje paprene metvice, pospješit ćete njegovo antiseptičko djelovanje, a ako u čaj od trpuca dodate svježe iscijeđen limun ili naranču, nastat će poseban enzim mirosinaza koji pojačava antibakterijsko djelovanje trpuca, što pomaže i kod nekih drugih zdravstvenih problema.

Njime liječimo mnoge bolesti:

- bolesti dišnih organa: promuklost, jaki kašalj, hripavac, bronhitis, plućnu astmu, tuberkulozu pluća

- olakšava iskašljavanje kod kroničnih upala dišnih putova

- čisti krv i pluća,

- sprečava razvoj kamenaca,

- liječi slabokrvnost,

- bolesti jetre, želuca i crijeva,

- trombozu,

- rane i otvorene rane na nozi i stopalu,

- otekle i upaljene kurje oči,

- rane od ujeda insekata, osip i lišajeve,

- upaljene i slabe oči,

- bolove u ušima,

- probadanje u ušima

image
Shutterstock

Saponini u trpucu djeluju kao prirodni antihistamin. I žvakanje svježeg lista trpuca ublažit će tegobe u ustima, a još je jedna dodatna korist - trputac stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom. Žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja, a može se koristiti i čaj.

ČAJ 

2 čajne žličice suhih listova trputca prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 15 minuta procijedimo. Pijemo 2-3 šalice dnevno. Čisti krv bolje nego ijedna druga biljka, liječi pluća, promukli kašalj i dugotrajno kašljucanje, mjehur, bubrege, bubuljice, kožni lišaj i dr.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 02:07