stdClass Object ( [id] => 1235200 [title] => Na svakom koraku se nudi, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Zeolit je sada ‘in‘ - pitanje je djeluje li uopće i bacamo li pare ako ga kupimo? [alias] => na-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zeolit, stijena nastala od prirodnih minerala vulkanskog porijekla, naziva se i kamenom života. Dodatak za poboljšanje tla, koji se može koristiti i u kućanstvu za uklanjanje neugodnih mirisa i pročišćavanje vode u akvarijima, postao je iznimno popularan među vrtlarima, a na njega se oslanja i prirodna medicina, iako za sada nema vjerodostojnih znanstvenih istraživanja o njegovom ljekovitom djelovanju.

Reklamira ga se "kao najmoćniji prirodni detoksikator na svijetu". "Prirodna zeolit-klinoptilolitna stijena pomaže u čišćenju tijela od toksina iz okoliša i nutritivnih tvari". "Konzumacijom dragocjenog kamenja dobivamo snagu za svakodnevni život, profesionalni rad i sport". "Kao univerzalni pročistač koji poput spužve upija sve otrove iz našeg tijela"....

Na svakom koraku se nudi zeolit, svi pričaju o zeolitu, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Uglavnom, zeolit je sada jako ‘in‘, međutim pitanje je je li ta tvar uopće djeluje i bacamo li pare ako ga kupimo?

Je li taj genijalni izum na našem tržištu samo marketinški dobro upakiran modni trend poput nekih drugih koji su proteklih godina protutnjali našim prostorima, sjetimo se zelene kave, raznoraznih glina, napitaka .... Ili ipak djeluje ako se koristi oralno, i kako, otkrila nam je Ela Kolak mag. nutr. iz splitskog KBC-a. 

- Posljednjih mjeseci, odnosno godina svjedočimo porastu svijesti o pravilnoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti te benefitima koje imaju za naš organizam. Svako toliko u javnosti se javljaju novi trendovi u prehrani kao i preparati koji obećavaju brzi gubitak kilogram i/ili detoksikacijski učinak. Među njima je svoj prostor pronašao i zeolit koji je zbog svoje popularnosti nazvan mineralom 21. stoljeća. Međutim, zeolit nije jedna kemijska tvar, već njih 200-tinjak koje su poznate pod pojmom zeoliti. To su minerali koji se prirodno nalaze u vulkanskim stijenama i pepelu, a također mogu biti i sintetski formulirani. Na temelju veličine pora i adsorpcijskih svojstava, nalaze se među najvažnijim anorganskim kationskim izmjenjivačima i imaju široku primjenu prvenstveno u industriji, a sve u svrhu pročišćavanja vode i otpadnih voda, aditiva u stočnoj hrani te u biokemijskim primjenama. Zeoliti su malo istraženi za primjenu u hrani, a u prehrambenoj industriji se najčešće koriste kao antimikrobni materijali, hvatači etilena, stabilizatori, punila za pakiranja hrane i senzori za prehrambene tvari. I druge potencijalne primjene zeolita u hrani su u porastu, budući da su priznati kao bezopasni materijali od strane raznih organizacija. U svakodnevnom radu s pacijentima često se susrećem s upitima o pranju namirnica zeolitom. Neki od popularnijih savjeta koje su pronašli na internetu su čak uključivali i natapanje voća i povrća u zeolitu do 20 minuta. Iako se smatra da zeoliti imaju detoksikacijski učinak u vodenom mediju te bakteriocidno djelovanje, nijedno istraživanje nije se bavilo ovom tematikom stoga je siguran zaključak teže donijeti, kaže naša sugovornica.

---

image

Ela Kolak, mag. nutricionizma

Privatni album
---

Brojni zdravstveni benefiti

Jedan od najzastupljenijih i najpoznatijih prirodnih zeolita je klinoptilolit čija je upotreba široko rasprostranjena u cijelom svijetu, a prvenstveno se koristi za različite medicinske, industrijske i ekološke svrhe. Ujedno je jedini zeolit registriran u EU kao medicinski proizvod. No interes javnosti za ovim spojem se probudio zbog brojnih zdravstvenih benefita koji mu se prepisuju, a to su detoksikacijsko, protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Upravo zbog svoje sposobnosti vezivanja, klinoptilolit je primjenu našao u području zootehnike za pročišćavanje i dekontaminaciju vode tako pridonoseći poboljšanju zdravlja stoke. Štoviše, zagađivači prisutni u okolišu nakupljaju se u cijelom prehrambenom lancu pa ih posljedično pronalazimo i u hrani. Iz tog razloga, zeolit se proučava i koristi kao oralna nadopuna u svrhu vezanja kemijskih tvari kao što su amonijak ili teški metali u gastrointestinalnom traktu.

Odgađanje Alzheimerove bolesti

- Znači da su nedvojbeni njegovi pozitivni učinci!?

- Trenutno su prepoznati mnogi pozitivni učinci prirodnog zeolita klinoptilolita zahvaljujući njegovoj sposobnosti da adsorbira i tako uklanja štetne tvari poput teških metala, amonijaka ili drugih malih molekula u gastrointestinalnom traktu ljudi. Pretklinički podaci nadalje ukazuju na pozitivan učinak na crijevni mikrobiom. Ova bi veza mogla biti zanimljiva jer su nedavne znanstvene studije utvrdile moguću vezu između crijevnog mikrobioma i kroničnih neuroloških poremećaja. S obzirom na postojanje međupovezanosti crijeva i mozga, pretpostavljeno je da posredno djelovanje klinoptilolita postoji na razini središnjeg živčanog sustava. Štoviše, nekoliko je studija pokazalo da promijenjeni ili abnormalni crijevni mikrobiom zbog nepravilnog načina života može utjecati na crijevnu propusnost, što pak može biti uključeno u progresiju Alzheimerove bolesti i nekoliko drugih neuroloških poremećaja. Osim toga, prehrana bogata prehrambenim vlaknima, voćem i povrćem učinkovitija je u održavanju homeostaze crijeva i odgađanju razvoja Alzheimerove bolesti u usporedbi sa zapadnjačkom prehranom koja obiluje zasićenim masnim kiselinama, crvenim mesom i visoko procesiranom hranom. U tom smislu, klinoptilolit bi mogao predstavljati dobru alternativu kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću budući da posjeduju detoksikacijska, antioksidativna, protuupalna i zaštitna svojstva za crijeva. Međutim, to je još uvijek neistraženo područje te je potrebno nekoliko novih i opsežnih studija kako bi se utvrdila njegova istaknuta uloga kao preventivnog liječenja Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških poremećaja. Nedavni dokazi i saznanja ukazuju na obećavajuću detoksikacijsku ulogu klinoptilolita u uklanjanju toksičnih metabolita koje proizvode lijekovi koji se kronično primjenjuju tijekom kemoterapije, šećerne bolesti ili kardiovaskularnih bolesti.

- Je li modernom čovjeku koji je izložen utjecaju brojnih kemikalija nužna povremena detoksikacija?

- Točno je da smo svakodnevno izloženi raznim kemikalijama iz zraka, tla, lijekova pa i hrane zbog čega se, možemo reći očekivano, javila potreba za detoksikacijom. No, svakako neopravdano jer naš organizam ima svoje borce protiv takozvanih "toksina", a to su jetra, bubrezi, pluća i koža. Stoga smatram da bismo svoje snage i promišljanja trebali usmjeriti ka pravilnom odabiru namirnica koje će poticati rad ovih organa. Inače se postavlja pitanje koliko smisla uopće ima uzimati proizvode za čišćenje organizma ukoliko ga nastavljamo "trovati" nepravilnim prehrambenim izborom. S druge strane, ljudi često krivo poimaju ulogu adsorbensa, odnosno vezača toksina pa tako ne shvaćaju da oni mogu vezati i druge tvari poput mikronutrijenata - vitamina i minerala, i lijekova zbog čega oni neće doprijeti do ciljanih organa.

Unatoč svemu, brojna pitanja u vezi klinoptilolita ostaju neodgovorena. Primjerice - koji je mehanizam odgovoran za povećanje antioksidacijske aktivnosti primjenom klinoptilolita?; Može li ovaj zeolit može prijeći crijevnu stijenku?; Koliko je klinoptilolit selektivan, odnosno može li absorbirati mikronutrijente i ione korisne za naš organizam?; i na koncu - zbog čega bi njegova upotreba bez nadzora zdravstvenih djelatnika trebala biti ograničena?

- Neke vrste zeolita mogu imati i negativan utjecaj na ljudski organizam, pa čak uzrokovati neke maligne bolesti!?

- Iako zeoliti imaju veliki potencijal za kliničku upotrebu, istina je da nekoliko vrsta ima štetne učinke na ljudsko tijelo. Među njima je najpoznatiji erionit, vrsta prirodnog zeolita, koji se ponaša poput azbesta uzrokujući maligne bolesti, među njima i tumor pluća.

Iako su komercijalni proizvodi na bazi zeolita napredovali te dobili svoj medijski prostor, ne postoje pravi klinički dokazi o učinkovitosti ovog kemijskog spoja na naše zdravlje. Kao sa svim drugim pomodarskim trendovima, koji obećavaju brzo i efikasno riješenje zdravstvenih tegoba, i ovom treba pristupiti sa dozom opreza. Svakako, prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnicima – nutricionistima, liječnicima i farmaceutima kako bi dobili provjerene informacije u skladu sa posljednjim znanstvenim saznanjima. Ono što provjereno ima pozitivne učinke na naš organizam su pravilne prehrambene navike, održavanje adekvatne tjelesne mase, redovita tjelesna aktivnost i kvalitetan san te bi kao takvi trebali predstavljati prvu crtu obrane od razvoja i napredovanja raznih bolesti današnjice, savjetuje nutricionistica.

---

Zeolit ​​obogaćuje tlo i djeluje kao podloga

Posebno su zeolitom oduševljeni vrtlari i poljoprivrednici. Može se koristiti na poljima i vrtovima, vanjskim biljkama, za uzgoj povrća, a bit će ljepše i lončanice. Može se dodati u sadnu podlogu, a budući da upija puno vode potrebno je manje zalijevanja, a ni voda neće otjecati iz posuda.

Zeolit ​​također poboljšava strukturu i plodnost tla jer može zadržati velike količine vode i zraka. Zbog svojih kemijskih svojstava veže hranjive tvari iz gnojiva i otpušta ih točno kada ih biljke trebaju. Preporuča se njegova primjena posebno u vodozaštitnim područjima, jer sprječava ispiranje dušičnih gnojiva u podzemne vode. Na sebe veže metale, pesticide i druge opasne tvari iz tla. Zeolit ​​se također koristi za pročišćavanje vode u akvarijima.

Aktivan tri do pet godina

U tlu ostaje aktivan tri do pet godina, jer povećava pH vrtnog tla, a posebno je pogodan tamo gdje je previše kiselo. Preporuča se njegova uporaba i tijekom sušnog razdoblja jer pridonosi većem zadržavanju vode u tlu. Zeolit ​​regulira pH tla i povećava učinkovitost gnojiva i hranjiva. Smanjuje gubitak gnojiva i hranjiva u tlu, posebice dušika, kalija i fosfora, koji bi inače bili isprani. Ovi elementi ključni su za razvoj korijenskog sustava, zelenog dijela i ploda. Također se kaže da poboljšava rast, rahli i povećava otpornost biljaka na bolesti i ubrzava razvoj korijena. Posebno je pogodan za korištenje u vrtu i poljoprivredi u obliku zeolitnog brašna.

Protiv vrtnih puževa i neugodnih mirisa

U borbi protiv vrtnih puževa može se koristiti i zeolit ​​koji u dodiru s njima izvlači vlagu i isušuje ih. Kod prozračivanja kompost se može dodavati u kompostnu hrpu (do 10 kg po kubnom metru), i to u slojevima s razmakom od 10 do 20 cm. Djelovat će kao akcelerator kompostiranja i apsorbirati neugodne mirise tijekom truljenja.

Korištenjem zeolita poboljšava se kvaliteta i povećava kvantitet uroda, jer zeolit ​​pomaže u povećanju otpornosti biljaka, štiti od bolesti, štetnika i daje dopunsku ishranu biljke kada je ne dobije dovoljno kroz korijen. Zeolit ​​djeluje kao baza, pa otklanja uobičajeni problem kiselog tla (npr. nakon dodavanja treseta) i na prirodan način osigurava povoljnije uvjete za život organizama u tlu.

Medicinska upotreba zeolita

Zeolit je sve popularniji dodatak prehrani, jer navodno pomaže u povećanju energije i koncentracije. Trebao bi ukloniti teške metale i druge štetne tvari iz tijela. Također bi trebao neutralizirati alergene iz hrane i pića, djelovati antivirusno, pomoći kod problema probavnog trakta, hraniti kožu, ublažiti posljedice reumatoidnog artritisa, a sve to bez nuspojava.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Izbacuje otrove‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Izbacuje otrove‘? 0 8585 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-22 07:27:15 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 12:26:30 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2022-10-24 19:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 87 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na svakom koraku se nudi, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Zeolit je sada 'in' - pitanje je djeluje li uopće i bacamo li pare ako ga kupimo? [metakey] => zeolit, prirodni minerali, minerali, univerzalni pročistač [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23661123.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23661122.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ela Kolak,\u00a0<\/strong>mag. nutricionizma<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23661123_1920.jpg":"1920x1080","k_23661123_1280.jpg":"1280x1280","k_23661123_1024.jpg":"1024x1024","k_23661123_640.jpg":"640x640","k_23661123_480.jpg":"480x480","k_23661123_340.jpg":"340x340","k_23661123_220.jpg":"220x220","o_23661123_1280.jpg":"1280x853","o_23661123_1024.jpg":"1024x682","o_23661123_640.jpg":"640x426","o_23661123_480.jpg":"480x320","o_23661123_340.jpg":"340x226","o_23661123_220.jpg":"220x146","h_23661123_1280.jpg":"1280x854","h_23661123_1024.jpg":"1024x683","h_23661123_640.jpg":"640x427","h_23661123_480.jpg":"480x320","h_23661123_340.jpg":"340x227","h_23661123_220.jpg":"220x147","pp_23661123_1280.jpg":"1280x1628","pp_23661123_1024.jpg":"1024x1303","pp_23661123_640.jpg":"640x814","pp_23661123_480.jpg":"480x611","pp_23661123_340.jpg":"340x432","pp_23661123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x1280","hd_23661122_1920.jpg":"1920x1080","k_23661122_1280.jpg":"1280x1280","k_23661122_1024.jpg":"1024x1024","k_23661122_640.jpg":"640x640","k_23661122_480.jpg":"480x480","k_23661122_340.jpg":"340x340","k_23661122_220.jpg":"220x220","o_23661122_1280.jpg":"1280x1600","o_23661122_1024.jpg":"1024x1280","o_23661122_640.jpg":"640x800","o_23661122_480.jpg":"480x600","o_23661122_340.jpg":"340x425","o_23661122_220.jpg":"220x275","h_23661122_1280.jpg":"1280x854","h_23661122_1024.jpg":"1024x683","h_23661122_640.jpg":"640x427","h_23661122_480.jpg":"480x320","h_23661122_340.jpg":"340x227","h_23661122_220.jpg":"220x147","pp_23661122_1280.jpg":"1280x1628","pp_23661122_1024.jpg":"1024x1303","pp_23661122_640.jpg":"640x814","pp_23661122_480.jpg":"480x611","pp_23661122_340.jpg":"340x432","pp_23661122_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7422001 Threads: 5 Questions: 1531016847 Slow queries: 4655391 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110663253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/na-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo-1235200 [printLink] => /mozaik/zdravlje/na-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo-1235200?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695120 [name] => zeolit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-24 21:02:26 [main_article_id] => 0 [alias] => zeolit [link] => /tag/zeolit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695121 [name] => prirodni minerali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-24 21:02:26 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodni-minerali [link] => /tag/prirodni-minerali ) [2] => stdClass Object ( [id] => 380685 [name] => minerali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => minerali [link] => /tag/minerali ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695122 [name] => univerzalni pročistač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-24 21:02:26 [main_article_id] => 0 [alias] => univerzalni-procistac [link] => /tag/univerzalni-procistac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Izbacuje otrove‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na svakom koraku se nudi, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Zeolit je sada ‘in‘ - pitanje je djeluje li uopće i bacamo li pare ako ga kupimo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23661123.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23661123.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23661122.jpg [title] =>

Ela Kolak, mag. nutricionizma

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zeolit, stijena nastala od prirodnih minerala vulkanskog porijekla, naziva se i kamenom života. Dodatak za poboljšanje tla, koji se može koristiti i u kućanstvu za uklanjanje neugodnih mirisa i pročišćavanje vode u akvarijima, postao je iznimno popularan među vrtlarima, a na njega se oslanja i prirodna medicina, iako za sada nema vjerodostojnih znanstvenih istraživanja o njegovom ljekovitom djelovanju.

Reklamira ga se "kao najmoćniji prirodni detoksikator na svijetu". "Prirodna zeolit-klinoptilolitna stijena pomaže u čišćenju tijela od toksina iz okoliša i nutritivnih tvari". "Konzumacijom dragocjenog kamenja dobivamo snagu za svakodnevni život, profesionalni rad i sport". "Kao univerzalni pročistač koji poput spužve upija sve otrove iz našeg tijela"....

Na svakom koraku se nudi zeolit, svi pričaju o zeolitu, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Uglavnom, zeolit je sada jako ‘in‘, međutim pitanje je je li ta tvar uopće djeluje i bacamo li pare ako ga kupimo?

Je li taj genijalni izum na našem tržištu samo marketinški dobro upakiran modni trend poput nekih drugih koji su proteklih godina protutnjali našim prostorima, sjetimo se zelene kave, raznoraznih glina, napitaka .... Ili ipak djeluje ako se koristi oralno, i kako, otkrila nam je Ela Kolak mag. nutr. iz splitskog KBC-a. 

- Posljednjih mjeseci, odnosno godina svjedočimo porastu svijesti o pravilnoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti te benefitima koje imaju za naš organizam. Svako toliko u javnosti se javljaju novi trendovi u prehrani kao i preparati koji obećavaju brzi gubitak kilogram i/ili detoksikacijski učinak. Među njima je svoj prostor pronašao i zeolit koji je zbog svoje popularnosti nazvan mineralom 21. stoljeća. Međutim, zeolit nije jedna kemijska tvar, već njih 200-tinjak koje su poznate pod pojmom zeoliti. To su minerali koji se prirodno nalaze u vulkanskim stijenama i pepelu, a također mogu biti i sintetski formulirani. Na temelju veličine pora i adsorpcijskih svojstava, nalaze se među najvažnijim anorganskim kationskim izmjenjivačima i imaju široku primjenu prvenstveno u industriji, a sve u svrhu pročišćavanja vode i otpadnih voda, aditiva u stočnoj hrani te u biokemijskim primjenama. Zeoliti su malo istraženi za primjenu u hrani, a u prehrambenoj industriji se najčešće koriste kao antimikrobni materijali, hvatači etilena, stabilizatori, punila za pakiranja hrane i senzori za prehrambene tvari. I druge potencijalne primjene zeolita u hrani su u porastu, budući da su priznati kao bezopasni materijali od strane raznih organizacija. U svakodnevnom radu s pacijentima često se susrećem s upitima o pranju namirnica zeolitom. Neki od popularnijih savjeta koje su pronašli na internetu su čak uključivali i natapanje voća i povrća u zeolitu do 20 minuta. Iako se smatra da zeoliti imaju detoksikacijski učinak u vodenom mediju te bakteriocidno djelovanje, nijedno istraživanje nije se bavilo ovom tematikom stoga je siguran zaključak teže donijeti, kaže naša sugovornica.

---

image

Ela Kolak, mag. nutricionizma

Privatni album
---

Brojni zdravstveni benefiti

Jedan od najzastupljenijih i najpoznatijih prirodnih zeolita je klinoptilolit čija je upotreba široko rasprostranjena u cijelom svijetu, a prvenstveno se koristi za različite medicinske, industrijske i ekološke svrhe. Ujedno je jedini zeolit registriran u EU kao medicinski proizvod. No interes javnosti za ovim spojem se probudio zbog brojnih zdravstvenih benefita koji mu se prepisuju, a to su detoksikacijsko, protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Upravo zbog svoje sposobnosti vezivanja, klinoptilolit je primjenu našao u području zootehnike za pročišćavanje i dekontaminaciju vode tako pridonoseći poboljšanju zdravlja stoke. Štoviše, zagađivači prisutni u okolišu nakupljaju se u cijelom prehrambenom lancu pa ih posljedično pronalazimo i u hrani. Iz tog razloga, zeolit se proučava i koristi kao oralna nadopuna u svrhu vezanja kemijskih tvari kao što su amonijak ili teški metali u gastrointestinalnom traktu.

Odgađanje Alzheimerove bolesti

- Znači da su nedvojbeni njegovi pozitivni učinci!?

- Trenutno su prepoznati mnogi pozitivni učinci prirodnog zeolita klinoptilolita zahvaljujući njegovoj sposobnosti da adsorbira i tako uklanja štetne tvari poput teških metala, amonijaka ili drugih malih molekula u gastrointestinalnom traktu ljudi. Pretklinički podaci nadalje ukazuju na pozitivan učinak na crijevni mikrobiom. Ova bi veza mogla biti zanimljiva jer su nedavne znanstvene studije utvrdile moguću vezu između crijevnog mikrobioma i kroničnih neuroloških poremećaja. S obzirom na postojanje međupovezanosti crijeva i mozga, pretpostavljeno je da posredno djelovanje klinoptilolita postoji na razini središnjeg živčanog sustava. Štoviše, nekoliko je studija pokazalo da promijenjeni ili abnormalni crijevni mikrobiom zbog nepravilnog načina života može utjecati na crijevnu propusnost, što pak može biti uključeno u progresiju Alzheimerove bolesti i nekoliko drugih neuroloških poremećaja. Osim toga, prehrana bogata prehrambenim vlaknima, voćem i povrćem učinkovitija je u održavanju homeostaze crijeva i odgađanju razvoja Alzheimerove bolesti u usporedbi sa zapadnjačkom prehranom koja obiluje zasićenim masnim kiselinama, crvenim mesom i visoko procesiranom hranom. U tom smislu, klinoptilolit bi mogao predstavljati dobru alternativu kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću budući da posjeduju detoksikacijska, antioksidativna, protuupalna i zaštitna svojstva za crijeva. Međutim, to je još uvijek neistraženo područje te je potrebno nekoliko novih i opsežnih studija kako bi se utvrdila njegova istaknuta uloga kao preventivnog liječenja Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških poremećaja. Nedavni dokazi i saznanja ukazuju na obećavajuću detoksikacijsku ulogu klinoptilolita u uklanjanju toksičnih metabolita koje proizvode lijekovi koji se kronično primjenjuju tijekom kemoterapije, šećerne bolesti ili kardiovaskularnih bolesti.

- Je li modernom čovjeku koji je izložen utjecaju brojnih kemikalija nužna povremena detoksikacija?

- Točno je da smo svakodnevno izloženi raznim kemikalijama iz zraka, tla, lijekova pa i hrane zbog čega se, možemo reći očekivano, javila potreba za detoksikacijom. No, svakako neopravdano jer naš organizam ima svoje borce protiv takozvanih "toksina", a to su jetra, bubrezi, pluća i koža. Stoga smatram da bismo svoje snage i promišljanja trebali usmjeriti ka pravilnom odabiru namirnica koje će poticati rad ovih organa. Inače se postavlja pitanje koliko smisla uopće ima uzimati proizvode za čišćenje organizma ukoliko ga nastavljamo "trovati" nepravilnim prehrambenim izborom. S druge strane, ljudi često krivo poimaju ulogu adsorbensa, odnosno vezača toksina pa tako ne shvaćaju da oni mogu vezati i druge tvari poput mikronutrijenata - vitamina i minerala, i lijekova zbog čega oni neće doprijeti do ciljanih organa.

Unatoč svemu, brojna pitanja u vezi klinoptilolita ostaju neodgovorena. Primjerice - koji je mehanizam odgovoran za povećanje antioksidacijske aktivnosti primjenom klinoptilolita?; Može li ovaj zeolit može prijeći crijevnu stijenku?; Koliko je klinoptilolit selektivan, odnosno može li absorbirati mikronutrijente i ione korisne za naš organizam?; i na koncu - zbog čega bi njegova upotreba bez nadzora zdravstvenih djelatnika trebala biti ograničena?

- Neke vrste zeolita mogu imati i negativan utjecaj na ljudski organizam, pa čak uzrokovati neke maligne bolesti!?

- Iako zeoliti imaju veliki potencijal za kliničku upotrebu, istina je da nekoliko vrsta ima štetne učinke na ljudsko tijelo. Među njima je najpoznatiji erionit, vrsta prirodnog zeolita, koji se ponaša poput azbesta uzrokujući maligne bolesti, među njima i tumor pluća.

Iako su komercijalni proizvodi na bazi zeolita napredovali te dobili svoj medijski prostor, ne postoje pravi klinički dokazi o učinkovitosti ovog kemijskog spoja na naše zdravlje. Kao sa svim drugim pomodarskim trendovima, koji obećavaju brzo i efikasno riješenje zdravstvenih tegoba, i ovom treba pristupiti sa dozom opreza. Svakako, prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnicima – nutricionistima, liječnicima i farmaceutima kako bi dobili provjerene informacije u skladu sa posljednjim znanstvenim saznanjima. Ono što provjereno ima pozitivne učinke na naš organizam su pravilne prehrambene navike, održavanje adekvatne tjelesne mase, redovita tjelesna aktivnost i kvalitetan san te bi kao takvi trebali predstavljati prvu crtu obrane od razvoja i napredovanja raznih bolesti današnjice, savjetuje nutricionistica.

---

Zeolit ​​obogaćuje tlo i djeluje kao podloga

Posebno su zeolitom oduševljeni vrtlari i poljoprivrednici. Može se koristiti na poljima i vrtovima, vanjskim biljkama, za uzgoj povrća, a bit će ljepše i lončanice. Može se dodati u sadnu podlogu, a budući da upija puno vode potrebno je manje zalijevanja, a ni voda neće otjecati iz posuda.

Zeolit ​​također poboljšava strukturu i plodnost tla jer može zadržati velike količine vode i zraka. Zbog svojih kemijskih svojstava veže hranjive tvari iz gnojiva i otpušta ih točno kada ih biljke trebaju. Preporuča se njegova primjena posebno u vodozaštitnim područjima, jer sprječava ispiranje dušičnih gnojiva u podzemne vode. Na sebe veže metale, pesticide i druge opasne tvari iz tla. Zeolit ​​se također koristi za pročišćavanje vode u akvarijima.

Aktivan tri do pet godina

U tlu ostaje aktivan tri do pet godina, jer povećava pH vrtnog tla, a posebno je pogodan tamo gdje je previše kiselo. Preporuča se njegova uporaba i tijekom sušnog razdoblja jer pridonosi većem zadržavanju vode u tlu. Zeolit ​​regulira pH tla i povećava učinkovitost gnojiva i hranjiva. Smanjuje gubitak gnojiva i hranjiva u tlu, posebice dušika, kalija i fosfora, koji bi inače bili isprani. Ovi elementi ključni su za razvoj korijenskog sustava, zelenog dijela i ploda. Također se kaže da poboljšava rast, rahli i povećava otpornost biljaka na bolesti i ubrzava razvoj korijena. Posebno je pogodan za korištenje u vrtu i poljoprivredi u obliku zeolitnog brašna.

Protiv vrtnih puževa i neugodnih mirisa

U borbi protiv vrtnih puževa može se koristiti i zeolit ​​koji u dodiru s njima izvlači vlagu i isušuje ih. Kod prozračivanja kompost se može dodavati u kompostnu hrpu (do 10 kg po kubnom metru), i to u slojevima s razmakom od 10 do 20 cm. Djelovat će kao akcelerator kompostiranja i apsorbirati neugodne mirise tijekom truljenja.

Korištenjem zeolita poboljšava se kvaliteta i povećava kvantitet uroda, jer zeolit ​​pomaže u povećanju otpornosti biljaka, štiti od bolesti, štetnika i daje dopunsku ishranu biljke kada je ne dobije dovoljno kroz korijen. Zeolit ​​djeluje kao baza, pa otklanja uobičajeni problem kiselog tla (npr. nakon dodavanja treseta) i na prirodan način osigurava povoljnije uvjete za život organizama u tlu.

Medicinska upotreba zeolita

Zeolit je sve popularniji dodatak prehrani, jer navodno pomaže u povećanju energije i koncentracije. Trebao bi ukloniti teške metale i druge štetne tvari iz tijela. Također bi trebao neutralizirati alergene iz hrane i pića, djelovati antivirusno, pomoći kod problema probavnog trakta, hraniti kožu, ublažiti posljedice reumatoidnog artritisa, a sve to bez nuspojava.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Privatni album
Privatni album

Ela Kolak, mag. nutricionizma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/na-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo-1235200 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd316e15b77525adfe5124d1807d14598814b54c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+svakom+koraku+se+nudi%2C+neki+se+kunu+da+poma%C5%BEe%2C+drugi+ne+znaju%2C+tre%C4%87i+%C4%87e+sigurno+probati...+Zeolit+je+sada+%E2%80%98in%E2%80%98+-+pitanje+je+djeluje+li+uop%C4%87e+i+bacamo+li+pare+ako+ga+kupimo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fna-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo-1235200 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fna-svakom-koraku-se-nudi-neki-se-kunu-da-pomaze-drugi-ne-znaju-treci-ce-sigurno-probati-zeolit-je-sada-in-pitanje-je-djeluje-li-uopce-i-bacamo-li-pare-ako-ga-kupimo-1235200 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Izbacuje otrove‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravlje‘Izbacuje otrove‘?

Na svakom koraku se nudi, neki se kunu da pomaže, drugi ne znaju, treći će sigurno probati... Zeolit je sada ‘in‘ - pitanje je djeluje li uopće i bacamo li pare ako ga kupimo?

Piše Javorka Luetić
24. listopada 2022. - 21:02

Zeolit, stijena nastala od prirodnih minerala vulkanskog porijekla, naziva se i kamenom života. Dodatak za poboljšanje tla, koji se može koristiti i u kućanstvu za uklanjanje neugodnih mirisa i pročišćavanje vode u akvarijima, postao je iznimno popularan među vrtlarima, a na njega se oslanja i prirodna medicina, iako za sada nema vjerodostojnih znanstvenih istraživanja o njegovom ljekovitom djelovanju.

Reklamira ga se "kao najmoćniji prirodni detoksikator na svijetu". "Prirodna zeolit-klinoptilolitna stijena pomaže u čišćenju tijela od toksina iz okoliša i nutritivnih tvari". "Konzumacijom dragocjenog kamenja dobivamo snagu za svakodnevni život, profesionalni rad i sport". "Kao univerzalni pročistač koji poput spužve upija sve otrove iz našeg tijela"....

Na svakom kora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:55