StoryEditorOCM
ZdravljeNeugodan simptom

Muče vas plinovi, trbuh vam je poput balona? Promjena prehrane bi mogla pomoći; ove namirnice su ‘najgore‘

Piše MOZAIK SD
13. lipnja 2024. - 17:49

Napuhan ili nadut trbuh  je stanje koje je gotovo svima poznato i označava povećanu količinu zraka u probavnom sustavu. Trbuh tada izgleda "kao balon", često je bolan i nerijetko popraćen grčevima. Osoba može osjećati "mjehuriće " zraka kako se kreću kroz trbuh, što često prati glasno kruljenje ili pretakanje.

image

Nadutost poput "balona" i grčevi zvuči poznato ?

Afp/

Što sve uzrokuje nadutost?

Nadutost može biti uzrokovana različitim faktorima, poput:

-Prekomjernog gutanja zraka (aerofagija) tijekom jela i pića, žvakanje žvakaće gume, pušenje, konzumacija gaziranih pića.

- Ishrana, koja je bogata vlaknima, poput mahunarki, brokule, kupusa, graha, ali i cjelovite žitarice, mogu povećati proizvodnju plinova tijekom probave. Novija istraživanja navode i šećerne alkohole poput sorbitola, manitola, ksilitola , koji su prisutni u dijetalnim proizvodima i žvakaćim gumama, kao  uzročnike nadutosti.

-Netolerancije na  laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda i na fruktozu iz voća, meda i nekog povrća. Alergije na hranu također uzrokuju nadutost i druge gastrointestinalne probleme, posebno kod celijakije-netolerancija na gluten.

image

Obratite pozornost na simptome.

Alice S./Bsip Via Afp

-Sindrom iritabilnog crijeva (IBS), kojem točan uzrok nije poznat, ali stres, prehrana i hormoni mogu igrati znatnu ulogu u ovom slučaju.

-Hormonske promjene kod menstruacija, trudnoće, primenopauze i menopauze, gdje većinom dolazi do sličnih simptoma poput zadržavanja vode i  usporavanja probave.

-Poremećaji probave poput dispepsije  (loša probava), koja uzrokuje osjećaj punoće i napuhnutosti  te gastropareza (usporeno pražnjenje želuca), s dodatnim simptomima mučnine i povraćanja.

image

Svježi sokovi su prijatelji probavnog sustava i vašeg zdravlja.

Wayup Productions/Cultura Creative Via Afp
image

Grčevi i nadutost nisu zanemarivi simptomi.

Alice S./Bsip Via Afp

-Zatvor ili konstipacija uslijed nedostatka vlakana, dehidracije, nedostatka fizičke aktivnosti te određeni lijekovi.

-Bakterijski prerast u tankom crijevu 

-Stres i anksioznost znatno utječu na probavni sustav i usporavaju probavu pa stoga imamo napuhnut trbuh, bolove u području abdomena i promjene u radu crijeva.

-Bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis te rijetko rak debelog crijeva ili drugi gastrointestinalni karcinom.

image

Infekcije probavnog sustava.

Peakstock/science Photo Librar/Science Photo Library Via Afp

Prevencija i tretmani

Za rješavanje problema nadutosti najvažnija je prehrana i prehrambene navike. Ako često patite od bolova u trbuhu i napuhnutosti, probajte promijeniti režim ishrane i način života, kako  prenosi Kreni zdravo.hr.

Na dnevnoj bazi smanjite unos:

Soli – po svojoj kemijskoj strukturi sol “voli” vodu i veže je na sebe te je tako zadržava u tijelu. Zadržavanje vode u tijelu, osim napuhnutosti, dovodi i do povećanja krvnog tlaka što može biti opasno. Sol ne dolazi samo od prekomjernog soljenja hrane, već i od gotove pakirane hrane, grickalica, suhomesnatih i drugih sličnih proizvoda.

Mliječnih proizvoda – koje čak i osobe koje nisu intolerantne na laktozu mogu je teže probavljati.

Umjetnih zaslađivača – zaslađivači dodani u mnoge slatkiše i procesirane proizvode često nisu probavljivi te mogu izazvati neugodne vjetrove i bol u abdomenu.

Određenog voća i povrća – sadrži kompleksne šećere koji se sporo i teško probavljaju, poput mahunarki, kupusnjača, mrkvi i marelica. Također, sirovo voće i povrće sadržava više takvih spojeva od kuhanih namirnica. Određenih jela i namirnica za koje ste primijetili da uzrokuju nadutost kad ih pojedete.

Kako biste smanjili nadutost, jedite više puta u danu, u pravilnom rasporedu i u uravnoteženoj količini, izbjegavajte prejedanje, žvačite sporije i pažljivije,ne pretjerujte sa slanom i nezdravom, brzom hranom, bilježite koja hrana djeluje loše na probavni sustav i vodi do nadutosti.

Nastojte unositi što više tekućine, uključujući različite čajeve od:  kamilice, maslačka, anđelike, zeleni čaj, čaj od đumbira i od  komorača.

image

Topli čajevi kao prevencija.

Alexander Farnsworth/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Uz prirodne sastojke poput kurkume, mente, komorača, ublažit ćete probavne smetnje, bolove u trbuhu i nadutost.

Alice S./Bsip Via Afp

Za trajnu ili ozbiljnu nadutost, posjet liječniku je jako važan za isključivanje ozbiljnih zdravstvenih problema i dobivanje odgovarajuće terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 17:50