stdClass Object ( [id] => 622931 [title] => Može izazvati spontani pobačaj i kad žena nema pojma da je trudna: istraživanja potvrdila kobni učinak životne navike, evo kako utječe čak i mala količina [alias] => moze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Žene koje konzumiraju alkohol tijekom trudnoće – čak i u malim količinama – imaju čak 19 posto veći rizik za pobačaj nego žene koje ne piju alkohol, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Vanderbilt, u kojem je sudjelovalo više od 231.000 žena.

Ispitanice koje su konzumirale manje od pet doza alkohola tjedno, sa svakom dodatno dozom alkohola imale su prosječno šest posto veći rizikom za spontani pobačaj.

Međutim, dobro zvuči podatak o osviještenosti žena kad je riječ o opasnostima koje za trudnice i njihovu djecu predstavlja alkohol, jer je većina trudnica koje su sudjelovale u istraživanju prestala konzumirati alkohol nakon što su shvatile da su trudne. No, tada je već kasno.

"Budući da je alkohol jedna od najvećih opasnosti u ranoj trudnoći, jako je važno shvatiti da konzumacija alkohola utječe na spontani pobačaj", kaže voditeljica studije Alexandra Sundermann s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt.

"Neželjeni rezultati trudnoće, poput fetalnog alkoholnog sindroma, često su povezani s velikom konzumacijom alkohola. Međutim, naša metaanaliza pokazuje da čak i mala količina alkohola značajno utječe na pobačaj."

Oksidacijski stres

Smatra se da konzumiranje alkohola povećava rizik od pobačaja jer se povećava oksidacijski stres za fetus, te dolazi do oštećenja stanica.

Sundermann se zainteresirala za povezanost alkohola i pobačaja nakon prethodnog istraživanja u njezinu laboratoriju, koje je vodila dr. sc. Katherine Hartmann, kada je otkriveno da je više od polovina žena koristila alkohol u ranoj fazi trudnoće prije nego su dobile pozitivan nalaz testa trudnoće, i to bez obzira je li trudnoća bila planirana.

Najnovija studija dr. Sundermann uključivala je sustavni pregled i metaanalizu studija objavljenih između 1970. i 2019. o povezanosti alkohola i pobačaja. Dvadeset četiri studije zadovoljile su kriterije za uključivanje u pregled, predstavljajući podatke prikupljene na uzorku od 231.000 trudnica.

Metaanaliza, koja je prva potvrdila vezu između alkohola i pobačaja, pokazuje da je povećani rizik od pobačaja ovisan o dozi. Sustavni pregled također je otkrio važne nedostatke u postojećoj literaturi, uključujući nedostatak znanja o tome kako je vrijeme izlaganja alkoholu povezano s rizikom.

Naime, prethodna studija dr. Hartmann otkrila je da većina žena prestaje konzumirati alkohol nakon pozitivnog testa trudnoće, ali ni jedna studija ne odražava učinak ove promjene u ponašanju.

"Vrijeme izloženosti alkoholu u trudnoći nesumnjivo je smisleno, ali ne i dobro proučeno. Temelj za razvoj fetusa je postavljen upravo u prvim tjednima trudnoće, prije negoli se trudnoća može otkriti kućnim testom, a to je i vrijeme kada je izloženost alkoholu najviše prisutna. Ključno je da razumijemo utjecaj potrošnje u prvim tjednima", ističe dr. Sundermann.

Ona se nada da će daljnja istraživanja pomoći u rasvjetljavanju čimbenika rizika za pobačaj, koji prema dostupnim statistikama doživi svaka treća žena. Iako su spontani pobačaji česti, mnoge žene nikada ne dobiju odgovore o tome zašto je došlo do njihova pobačaj.

"Budući da je većina žena motivirana učiniti sve što može radi svoje trudnoće, želimo im pružiti ove informacije kako bismo ih osnažili za donošenje najboljih odluka", kaže dr. Sundermann.

Inače ovo je istraživanje financirano neovisnom stipendijom Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj, a objavljeno je u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

O spontanom pobačaju govori se kada se trudnoća prirodno prekine prije 20. tjedna gestacije. To je vrlo bolno iskustvo, o kojemu se, nažalost, još uvijek nedovoljno govori.

'Kemijska' trudnoća

Spontani pobačaj, nažalost, vrlo je česta pojava. Prema nekim izvješćima, smatra se da svakatreća trudnoća završi spontanim pobačajem. Postotak je stoga vrlo visok, a pouzdani podaci postoje samo o trudnoćama koje su potvrđene ultrazvukom. S obzirom na razdoblje tzv. kemijske trudnoće, koja se otkriva samo hormonskim testovima, postotak pobačaja je zacijelo još i veći.

U takvim slučajevima, mnoge žene uopće ne znaju da je došlo do pobačaja ili da su uopće bile trudne, jer krvarenje zamjenjuju menstruacijom. Nakon toga, najveći rizik od pobačaja je tijekom 13. tjedna trudnoće.

Poremećaj embrionalnih kromosoma

Uzroci pobačaja su različiti. Često liječnik ili ginekolog ne može utvrditi konkretan uzrok pobačaja, pa mnoge žene koje su imale ovo iskustvo nikada ne dobiju konkretan odgovor. Najčešći uzrok pobačaja u prvom tromjesečju je poremećaj embrionalnih kromosoma.

Drugi najčešći uzroci su hormonalni problemi, infekcije, nezdrave životne navike (prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, velike količine kofeina itd.). Tome treba dodati i majčino izlaganje radioaktivnom zračenju ili toksičnim tvarima. Vrlo česta je i tzv. izvanmaternična trudnoća o kojoj se govori kada nema implantacije embrija u maternicu, tako da daljnji razvoj trudnoće nije moguć.

Budući da izvanmaternična trudnoća može biti vrlo opasna za ženu, u slučaju da primijetite simptome kao što su krvarenje, mučnina, ubrzani rad srca, pretjerano znojenje i vrtoglavica potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. S druge strane, nema dokaza da, primjerice, seksualni odnos, umjereni fizički rad ili vježbanje mogu utjecati na pobačaj.

Spontani pobačaj je u velikoj mjeri rezultat slučajnosti, tako da je besmisleno osjećati krivnju zbog gubitka djeteta, što žene u pravilu osjećaju. To je obično nešto što se, nažalost, ne može spriječiti. Također, pobačaj ne znači da će sljedeća trudnoća završiti loše, štoviše podaci pokazuju da je šansa za pobačaj zapravo jednaka kao i kod žena koje nisu doživjele takav gubitak.

Krvarenje kao znak upozorenja

Povremeno se mogu pojaviti znakovi ili simptomi koji ukazuju na rizik od pobačaja; uključuju jače bolove u leđima, slične onima tijekom menstruacije, gubitak težine, bijelo-ružičasti vaginalni iscjedak i nagli prekid tipičnih znakova rane trudnoće.

Naravno, smeđi ili crveni/krvavi iscjedak također može biti problematičan, ali to ne znači da nužno postoji rizik od pobačaja. Mnoge trudnice krvare u ranoj trudnoći, ali poslije nemaju problema. U svakom slučaju, svako krvarenje tijekom trudnoće razlog je zbog kojeg svakako treba odmah posjetiti svog liječnika.

Sprječavanje pobačaja

Iako se u većini slučajeva spontani pobačaj ne može spriječiti, postoje neke preventivne mjere koje mogu smanjiti vjerojatnost prirodnog prekida trudnoće. Kad je uzrok kromosomska nepravilnost u embriju, naravno da se ništa ne može učiniti. Najbolje je pokušati živjeti što zdravije prije nego što zatrudnite.

To uključuje redovitu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu, ali je također važno izbjegavati stres. Preporučuje se i prije trudnoće izgubiti ili dobiti kilograme, ovisno o tome je li tjelesna težina prekomjerna ili preniska.

Stručnjaci savjetuju odbacivanje nezdravih navika, poput pušenja, kao i uzimanje folne kiseline prije nego što zatrudnite, a zatim je nastavite uzimati tijekom trudnoće.

Kada zatrudnite, izbjegavajte izloženost dimu cigareta i zaštitite područje trbuha. Izbjegavajte alkohol i ograničite unos kofeina, a budite oprezni pri konzumiranju lijekova i dodataka prehrani. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek. Oprez nikada nije suvišan i sve će ove mjere zasigurno biti korisne za vašu zdravu trudnoću.

Psihološka pomoć

Iako je tema vrlo neugodna i iskustvo spontanog pobačaja bolno, žene bi se trebale fokusirati na svoje zdravlje, jer je ključno da se što prije zaustavi krvarenje i spriječi infekcija.

U ranoj trudnoći vrlo je vjerojatno da će se mrtvi plod izlučiti prirodnim putem, ali ponekad je potrebna medicinska intervencija, jer se mogu pojaviti mnoge komplikacije. Zbog toga se ne ustručavajte potražite liječničku i psihološku podršku, i od svojih najbližih i od profesionalaca.

Rizik noćnog rada i prekovremenih

Trudnice koje rade noću imaju prosječno 23 posto veći rizik za spontani pobačaj, utvrđeno je u istraživanju kanadskih znanstvenika s University of Alberta. Kod ovih ispitanica je uočen i 21 posto veći rizik za prerani porod.

Slični rizici su zabilježeni i kod trudnica koje su često radile prekovremeno, piše American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Radno vrijeme duže od 40 sati tjedno je bilo povezano i s većim rizikom za premalu porođajnu masu beba. Uz to, noćni i prekovremeni rad su u istraživanju povezani s povećanjem rizika za povišenje krvnog tlaka i preeklampsiju.
Novi nalazi su rezultat analize podataka prikupljenih od gotovo 200.000 trudnica.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Događa se svakoj trećoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-09-12 16:03:12 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-13 17:44:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-13 08:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/09/30/Mozaik/11646918.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1440" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38184834 Threads: 4 Questions: 7084966144 Slow queries: 3297484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608019512 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/moze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina-622931 [printLink] => /mozaik/zdravlje/moze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina-622931?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 416254 [name] => spontani pobačaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spontani-pobacaj [link] => /tag/spontani-pobacaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 496010 [name] => alkohol i trudnoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol-i-trudnoca [link] => /tag/alkohol-i-trudnoca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Događa se svakoj trećoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Može izazvati spontani pobačaj i kad žena nema pojma da je trudna: istraživanja potvrdila kobni učinak životne navike, evo kako utječe čak i mala količina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/30/Mozaik/11646918.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/30/Mozaik/11646918.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Žene koje konzumiraju alkohol tijekom trudnoće – čak i u malim količinama – imaju čak 19 posto veći rizik za pobačaj nego žene koje ne piju alkohol, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Vanderbilt, u kojem je sudjelovalo više od 231.000 žena.

Ispitanice koje su konzumirale manje od pet doza alkohola tjedno, sa svakom dodatno dozom alkohola imale su prosječno šest posto veći rizikom za spontani pobačaj.

Međutim, dobro zvuči podatak o osviještenosti žena kad je riječ o opasnostima koje za trudnice i njihovu djecu predstavlja alkohol, jer je većina trudnica koje su sudjelovale u istraživanju prestala konzumirati alkohol nakon što su shvatile da su trudne. No, tada je već kasno.

"Budući da je alkohol jedna od najvećih opasnosti u ranoj trudnoći, jako je važno shvatiti da konzumacija alkohola utječe na spontani pobačaj", kaže voditeljica studije Alexandra Sundermann s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt.

"Neželjeni rezultati trudnoće, poput fetalnog alkoholnog sindroma, često su povezani s velikom konzumacijom alkohola. Međutim, naša metaanaliza pokazuje da čak i mala količina alkohola značajno utječe na pobačaj."

Oksidacijski stres

Smatra se da konzumiranje alkohola povećava rizik od pobačaja jer se povećava oksidacijski stres za fetus, te dolazi do oštećenja stanica.

Sundermann se zainteresirala za povezanost alkohola i pobačaja nakon prethodnog istraživanja u njezinu laboratoriju, koje je vodila dr. sc. Katherine Hartmann, kada je otkriveno da je više od polovina žena koristila alkohol u ranoj fazi trudnoće prije nego su dobile pozitivan nalaz testa trudnoće, i to bez obzira je li trudnoća bila planirana.

Najnovija studija dr. Sundermann uključivala je sustavni pregled i metaanalizu studija objavljenih između 1970. i 2019. o povezanosti alkohola i pobačaja. Dvadeset četiri studije zadovoljile su kriterije za uključivanje u pregled, predstavljajući podatke prikupljene na uzorku od 231.000 trudnica.

Metaanaliza, koja je prva potvrdila vezu između alkohola i pobačaja, pokazuje da je povećani rizik od pobačaja ovisan o dozi. Sustavni pregled također je otkrio važne nedostatke u postojećoj literaturi, uključujući nedostatak znanja o tome kako je vrijeme izlaganja alkoholu povezano s rizikom.

Naime, prethodna studija dr. Hartmann otkrila je da većina žena prestaje konzumirati alkohol nakon pozitivnog testa trudnoće, ali ni jedna studija ne odražava učinak ove promjene u ponašanju.

"Vrijeme izloženosti alkoholu u trudnoći nesumnjivo je smisleno, ali ne i dobro proučeno. Temelj za razvoj fetusa je postavljen upravo u prvim tjednima trudnoće, prije negoli se trudnoća može otkriti kućnim testom, a to je i vrijeme kada je izloženost alkoholu najviše prisutna. Ključno je da razumijemo utjecaj potrošnje u prvim tjednima", ističe dr. Sundermann.

Ona se nada da će daljnja istraživanja pomoći u rasvjetljavanju čimbenika rizika za pobačaj, koji prema dostupnim statistikama doživi svaka treća žena. Iako su spontani pobačaji česti, mnoge žene nikada ne dobiju odgovore o tome zašto je došlo do njihova pobačaj.

"Budući da je većina žena motivirana učiniti sve što može radi svoje trudnoće, želimo im pružiti ove informacije kako bismo ih osnažili za donošenje najboljih odluka", kaže dr. Sundermann.

Inače ovo je istraživanje financirano neovisnom stipendijom Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj, a objavljeno je u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

O spontanom pobačaju govori se kada se trudnoća prirodno prekine prije 20. tjedna gestacije. To je vrlo bolno iskustvo, o kojemu se, nažalost, još uvijek nedovoljno govori.

'Kemijska' trudnoća

Spontani pobačaj, nažalost, vrlo je česta pojava. Prema nekim izvješćima, smatra se da svakatreća trudnoća završi spontanim pobačajem. Postotak je stoga vrlo visok, a pouzdani podaci postoje samo o trudnoćama koje su potvrđene ultrazvukom. S obzirom na razdoblje tzv. kemijske trudnoće, koja se otkriva samo hormonskim testovima, postotak pobačaja je zacijelo još i veći.

U takvim slučajevima, mnoge žene uopće ne znaju da je došlo do pobačaja ili da su uopće bile trudne, jer krvarenje zamjenjuju menstruacijom. Nakon toga, najveći rizik od pobačaja je tijekom 13. tjedna trudnoće.

Poremećaj embrionalnih kromosoma

Uzroci pobačaja su različiti. Često liječnik ili ginekolog ne može utvrditi konkretan uzrok pobačaja, pa mnoge žene koje su imale ovo iskustvo nikada ne dobiju konkretan odgovor. Najčešći uzrok pobačaja u prvom tromjesečju je poremećaj embrionalnih kromosoma.

Drugi najčešći uzroci su hormonalni problemi, infekcije, nezdrave životne navike (prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, velike količine kofeina itd.). Tome treba dodati i majčino izlaganje radioaktivnom zračenju ili toksičnim tvarima. Vrlo česta je i tzv. izvanmaternična trudnoća o kojoj se govori kada nema implantacije embrija u maternicu, tako da daljnji razvoj trudnoće nije moguć.

Budući da izvanmaternična trudnoća može biti vrlo opasna za ženu, u slučaju da primijetite simptome kao što su krvarenje, mučnina, ubrzani rad srca, pretjerano znojenje i vrtoglavica potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. S druge strane, nema dokaza da, primjerice, seksualni odnos, umjereni fizički rad ili vježbanje mogu utjecati na pobačaj.

Spontani pobačaj je u velikoj mjeri rezultat slučajnosti, tako da je besmisleno osjećati krivnju zbog gubitka djeteta, što žene u pravilu osjećaju. To je obično nešto što se, nažalost, ne može spriječiti. Također, pobačaj ne znači da će sljedeća trudnoća završiti loše, štoviše podaci pokazuju da je šansa za pobačaj zapravo jednaka kao i kod žena koje nisu doživjele takav gubitak.

Krvarenje kao znak upozorenja

Povremeno se mogu pojaviti znakovi ili simptomi koji ukazuju na rizik od pobačaja; uključuju jače bolove u leđima, slične onima tijekom menstruacije, gubitak težine, bijelo-ružičasti vaginalni iscjedak i nagli prekid tipičnih znakova rane trudnoće.

Naravno, smeđi ili crveni/krvavi iscjedak također može biti problematičan, ali to ne znači da nužno postoji rizik od pobačaja. Mnoge trudnice krvare u ranoj trudnoći, ali poslije nemaju problema. U svakom slučaju, svako krvarenje tijekom trudnoće razlog je zbog kojeg svakako treba odmah posjetiti svog liječnika.

Sprječavanje pobačaja

Iako se u većini slučajeva spontani pobačaj ne može spriječiti, postoje neke preventivne mjere koje mogu smanjiti vjerojatnost prirodnog prekida trudnoće. Kad je uzrok kromosomska nepravilnost u embriju, naravno da se ništa ne može učiniti. Najbolje je pokušati živjeti što zdravije prije nego što zatrudnite.

To uključuje redovitu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu, ali je također važno izbjegavati stres. Preporučuje se i prije trudnoće izgubiti ili dobiti kilograme, ovisno o tome je li tjelesna težina prekomjerna ili preniska.

Stručnjaci savjetuju odbacivanje nezdravih navika, poput pušenja, kao i uzimanje folne kiseline prije nego što zatrudnite, a zatim je nastavite uzimati tijekom trudnoće.

Kada zatrudnite, izbjegavajte izloženost dimu cigareta i zaštitite područje trbuha. Izbjegavajte alkohol i ograničite unos kofeina, a budite oprezni pri konzumiranju lijekova i dodataka prehrani. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek. Oprez nikada nije suvišan i sve će ove mjere zasigurno biti korisne za vašu zdravu trudnoću.

Psihološka pomoć

Iako je tema vrlo neugodna i iskustvo spontanog pobačaja bolno, žene bi se trebale fokusirati na svoje zdravlje, jer je ključno da se što prije zaustavi krvarenje i spriječi infekcija.

U ranoj trudnoći vrlo je vjerojatno da će se mrtvi plod izlučiti prirodnim putem, ali ponekad je potrebna medicinska intervencija, jer se mogu pojaviti mnoge komplikacije. Zbog toga se ne ustručavajte potražite liječničku i psihološku podršku, i od svojih najbližih i od profesionalaca.

Rizik noćnog rada i prekovremenih

Trudnice koje rade noću imaju prosječno 23 posto veći rizik za spontani pobačaj, utvrđeno je u istraživanju kanadskih znanstvenika s University of Alberta. Kod ovih ispitanica je uočen i 21 posto veći rizik za prerani porod.

Slični rizici su zabilježeni i kod trudnica koje su često radile prekovremeno, piše American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Radno vrijeme duže od 40 sati tjedno je bilo povezano i s većim rizikom za premalu porođajnu masu beba. Uz to, noćni i prekovremeni rad su u istraživanju povezani s povećanjem rizika za povišenje krvnog tlaka i preeklampsiju.
Novi nalazi su rezultat analize podataka prikupljenih od gotovo 200.000 trudnica.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/moze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina-622931 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53a909b5c45a5a769996de1d974b80221b1d687a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=+Mo%C5%BEe+izazvati+spontani+poba%C4%8Daj+i+kad+%C5%BEena+nema+pojma+da+je+trudna%3A+istra%C5%BEivanja+potvrdila+kobni+u%C4%8Dinak+%C5%BEivotne+navike%2C+evo+kako+utje%C4%8De+%C4%8Dak+i+mala+koli%C4%8Dina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmoze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina-622931 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmoze-izazvati-spontani-pobacaj-i-kad-zena-nema-pojma-da-je-trudna-istrazivanja-potvrdila-kobni-ucinak-zivotne-navike-evo-kako-utjece-cak-i-mala-kolicina-622931 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Događa se svakoj trećoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDogađa se svakoj trećoj

Može izazvati spontani pobačaj i kad žena nema pojma da je trudna: istraživanja potvrdila kobni učinak životne navike, evo kako utječe čak i mala količina

13. rujna 2019. - 10:04

Žene koje konzumiraju alkohol tijekom trudnoće – čak i u malim količinama – imaju čak 19 posto veći rizik za pobačaj nego žene koje ne piju alkohol, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Vanderbilt, u kojem je sudjelovalo više od 231.000 žena.

Ispitanice koje su konzumirale manje od pet doza alkohola tjedno, sa svakom dodatno dozom alkohola imale su prosječno šest posto veći rizikom za spontani pobačaj.

Međutim, dobro zvuči podatak o osviještenosti žena kad je riječ o opasnostima koje za trudnice i njihovu djecu predstavlja alkohol, jer je većina trudnica koje su sudjelovale u istraživanju prestala konzumirati alkohol nakon što su shvatile da su trudne. No, tada je već kasno.

"Budući da je alkohol jedna od najvećih opasnosti u ranoj trudnoći, j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:25