StoryEditorOCM
Zdravljekolesterol prijeti

Liječnici otkrili veliki problem predškolaca: Riječ je o ozbiljnoj opasnosti; poznato i kako se s njom suočiti

Piše mozaik sd
11. travnja 2024. - 15:41
Pregledom predškolaca liječnici su utvrdili da čak 10 posto budućih prvaša ima povišeni kolesterol (ilustracija)/Shutterstock

Suvremeni način života uzima danak, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Rezultati prošlogodišnjeg pilot projekta probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred, pokazali su da čak 10 posto prvaša ima povišeni kolesterol.

Liječnici smatraju da je to posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. Kako bi podigli svijest o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika liječnici organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom "Trk! Za zdravlje!",

"Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika. Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika", rekao je dr. Ivan Pećin, pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb, piše Zagreb.info.

Utrka će se održati u nedjelju 21. travnja u 12 sati na Trgu bana Jelačića, a cijeli program počinje u 10 sati. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem stranice utrka.com, a sve sudionike utrke očekuje prigodan dar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:33