StoryEditorOCM

Jako dobra vijest za sve dijabetičare u Hrvatskoj: HZZO uvrstio nove senzore na listu pomagala bez doplate. Evo detalja

Piše Dušan Miljuš/JL
29. lipnja 2024. - 15:08

Dijabetička tehnologija stalno doživljava velike napretke i Hrvatska nimalo ne zaostaje. Među novostima na HZZO listi pomagala čak je nekoliko senzora za dijabetes!

Među njima je i dugo očekivana nova generacija senzora za kontinuirano mjerenje glukoze Dexcom ONE+, vodećeg brenda u Americi.

Riječ je o novom "sve u jednom" senzoru koji preuzima titulu najmanjeg i najpreciznijeg senzora dostupnog u Republici Hrvatskoj. Tu je i novost za roditelje kojima će biti korisna nova mogućnost praćenja djece te činjenica da senzor počinje mjeriti glukozu samo 30 minuta nakon postavljanja što je svojevrstan rekord.

Senzori za kontinuirano mjerenje glukoze su medicinski uređaji koji omogućuju stalno praćenje razine glukoze. Sastoje se od male sonde postavljene ispod kože koja mjeri glukozu u međustaničnoj tekućini te odašiljača koji podatke šalje na prijemni uređaj ili pametni telefon.

Ovi senzori pomažu osobama s dijabetesom u održavanju optimalne razine glukoze pružajući im precizne i pravovremene informacije o fluktuacijama šećera.

- Najnovijim uvrštenjima su HZZO i distributeri medicinskih pomagala u Hrvatskoj pokazali da prate svjetske trendove i tehnologiju u korist osoba s dijabetesom. Transparentnost i koncept uvrštenja senzora na HZZO listu pomagala su očigledno dovoljno kvalitetni i zanimljivi svjetskim brendovima, a u korist HZZO osiguranika.

Senzori omogućuju kontinuirano i bezbolno mjerenje glukoze uz mogućnost korištenja alarma kada se glukoza približi opasnim razinama što je odnedavno prepoznato i u transportu.

Naime, Ministarstvo zdravstva na čelu s Vilijem Berošem nedavno je ukinulo višegodišnju diskriminaciju dijabetičara u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu. Sada dobro regulirani dijabetičari uz uvjet korištenja senzora koje financira HZZO - mogu biti profesionalni vozači, komentirao je uvođenje novih senzora Davor Skeledžija, urednik portala naInzulinu.com.

Dobro je napomenuti da smo gotovo jedina zemlja u regiji čije zdravstveno osiguranje i osobama s tipom 2 dijabetesom na četiri i više doza inzulina u potpunosti pokriva trošak modernih senzora! Riječ je o praksi preuzetoj iz najnaprednijih zemalja Europske unije koja omogućuje osobama s dijabetesom, njihovim obiteljima i liječnicima kompletan uvid u kretanje šećera i pravovremenu prilagodbu terapije.

Dobro regulirani dijabetičari su potpuno radno sposobni, imaju veliku kvalitetu života i zanemariv su trošak za zdravstveni sustav u usporedbi s liječenjem skupih dijabetičkih komplikacija kao što su dijaliza, sljepilo i amputacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 15:13