StoryEditorOCM
ZdravljeZAMRAČITE SOBU

Jaka vanjska svjetla tijekom noći mogla bi povećati rizik od moždanog udara, upozorava nova studija

Piše MOZAIK SD
16. travnja 2024. - 07:01

Kontinuirana izloženost umjetnom svjetlu noću može dovesti ljude u povećani rizik od moždanog udara, upozoravaju nova istraživanja.

"Savjetujemo ljudima, posebno onima koji žive u urbanim područjima, da razmotre smanjenje te izloženosti kako bi se zaštitili od njezina potencijalnog štetnog utjecaja", rekao je autor studije Jian-Bing Wang, čiji je rad objavljen u  znanstvenom časopisu Stroke.

"Unatoč značajnom napretku u smanjenju tradicionalnih kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su pušenje, pretilost i dijabetes tipa 2, važno je uzeti u obzir okolišne čimbenike u našim naporima da smanjimo globalni teret kardiovaskularnih bolesti", dodao je Wang u svojoj izjavi.

Istraživači su pratili 28.302 odrasle osobe koje žive u gusto naseljenom gradu Ningbo u Kini od 2015. do 2018. godine.

Otkrili su da oni s najvišom razinom izloženosti noćnom svjetlu imaju 43% veći rizik od razvoja cerebrovaskularne bolesti, što uključuje ishemijski moždani udar (uzrokovan začepljenom arterijom u mozgu) i hemoragijski moždani udar (krvarenje).

image
Shutterstock

Tijekom šestogodišnjeg razdoblja praćenja, 1278 sudionika razvilo je cerebrovaskularnu bolest, uključujući 910 koji su imali moždani udar.

Izloženost visokim razinama onečišćenja bila je još jedan značajan čimbenik, a oni koji su se često susretali s emisijama izgaranja benzina, nafte, dizelskog goriva ili drva suočili su se s 41% povećanim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti.

Istraživači upozoravaju da umjetni izvori svjetlosti poput LED dioda ili fluorescentnih mogu poremetiti i suzbiti proizvodnju melatonina, prirodnog hormona koji pomaže tijelu da spava.

Tijekom vremena, nedostatak melatonina može poremetiti 24-satni biološki sat tijela i dugoročne obrasce spavanja.

Autori studije kažu da su oni koji imaju kronične probleme sa spavanjem najviše izloženi riziku za loše kardiovaskularno zdravlje.

"Moramo razviti učinkovitije politike i strategije prevencije kako bismo smanjili teret bolesti od okolišnih čimbenika kao što su svjetlost, kao i zagađenje zraka, posebno za ljude koji žive u najgušće naseljenim, zagađenim područjima širom svijeta", rekao je Wang.

Wang je priznao "nekoliko" ograničenja istraživanja, uključujući nedostatak podataka o alatima za unutarnju rasvjetu i tretmanima prozora koje koriste sudionici, koji su bili samo iz jednog grada u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:12