StoryEditorOCM
ZdravljeISTRAŽIVAČI OTKRILI

Izloženost ovim česticama može značajno ubrzati starenje jajnika; razne probleme možete imati, ne samo neplodnost!

11. ožujka 2024. - 13:20

Studija nedavno objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism baca svjetlo na opasnosti povezane s izloženošću česticama teških metala. Istraživači su otkrili da česta izloženost ovim vrstama čestica može značajno ubrzati starenje jajnika.

"Starenje jajnika" je, naravno, normalan proces koji se ne može izbjeći. Pojam se odnosi na postupno opadanje broja jaja; opskrba jajnika postupno se smanjuje sve dok u određenom trenutku začeće više nije moguće. Ovako nastupi tzv. menopauza, s kojom nestaju i mjesečnice. Treba imati na umu da prijelaz u menopauzu obično nije nagao, već može trajati nekoliko godina. To je razdoblje poznato kao perimenopauza, koje obično počinje oko 45. godine života. Prijelaz u menopauzu mogu pratiti prilično neugodne tegobe, poput valunga.

image
/Shutterstock

Ublažavanje tegoba

Ovakve se tegobe često mogu ublažiti prirodnim metodama (biljni pripravci, zdrava prehrana i sl.), no u ekstremnim slučajevima potrebna je hormonska nadomjesna terapija. Osim očitih simptoma, prijelaz u menopauzu može donijeti i skrivene rizike. Jedan od njih je, primjerice, povećan rizik od ubrzanog smanjenja gustoće kostiju, što može dovesti do osteoporoze. Međutim, studije pokazuju da se povećava i rizik od srčanih problema.

Iako se menopauza ne može izbjeći, početak prijelaza u menopauzu i intenzitet tegoba uvelike ovise o vanjskim čimbenicima. Autori spomenute studije usredotočili su se na istraživanje utjecaja čestica teških metala.

Analizirali su uzorke urina 549 žena. Radilo se o ženama srednjih godina koje su već započele prijelaz u menopauzu. U analiziranim uzorcima otkriveni su tragovi raznih metala, uključujući arsen, kadmij, živu i olovo. Analiza je otkrila postojanje korelacije između izloženosti teškim metalima i niže količine Anti-Müllerovog hormona (AMH) kod žena srednje dobi. To je hormon koji se koristi kao neka vrsta biološkog sata. Na temelju vrijednosti ovog hormona moguće je procijeniti broj jajnih stanica u jajnicima.

image
/Shutterstock

Opasnosti

Analizirani su uzorci prikupljeni nekoliko godina prije posljednje menstruacije. Veća količina čestica teških metala u urinu značila je veću vjerojatnost ubrzanog starenja jajnika ili manju zalihu jajnih stanica. Ovo nije posebno iznenađujuće s obzirom na to da znanstvenici već neko vrijeme znaju da metali poput arsena i kadmija mogu djelovati kao tzv. endokrini disruptori, što znači da mogu negativno djelovati na žlijezde i time potiskivati ​​normalno lučenje hormona.

Prerano starenje jajnika naravno može jako otežati začeće, ali potencijalna neplodnost nije jedini problem. Prebrzo starenje jajnika ili ubrzano trošenje zaliha jajnih stanica može biti problem i za one osobe koje (više) ne namjeravaju ostati trudne. Rani početak prijelaza u menopauzu može dodatno povećati rizik od ubrzanog smanjenja gustoće kostiju ili osteoporoze. Istodobno, to također povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i kognitivnih problema. Osim toga, rani početak prijelaza u menopauzu može sa sobom donijeti intenzivnije simptome koji su inače karakteristični za ovo razdoblje.

Put teških metala u ljudsko tijelo

U današnje vrijeme, nažalost, česticama teških metala izloženi smo praktički na svakom koraku. To su čestice koje su često prisutne u vodi, pa čak i u zraku. Morski plodovi mogu biti posebno problematični jer su velike količine čestica teških metala često prisutne u ribljim organizmima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:03