StoryEditorOCM
ZdravljeODOBRENO

Dragi muškarci, six-pack je stvar prošlosti. Žene luduju za ovim oblikom tijela - potvrdila i znanost

Piše Ana Špoljarić/Živim
3. travnja 2024. - 12:55
Taylor Swift i Travis KelceMiamipixx/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Miamipixx/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Idealan prototip savršenog muškarca bi prema sve većoj populaciji žena trebao izgledati kao Travis Kelce, američki nogometaš koji je dodatnu popularnost stekao uz američku pjevačicu, Taylor Swift. Tu je činjenicu potvrdila i lavina komentara na nedavno objavljene fotografije s plaže na Bahamima gdje je par boravio. Dad Bod je bio najčešći komentar iza kojeg stoji pojam muškarca s krupnijim, mekšim tijelom, snažnim, međutim, ne nužno i definiranim, piše Živim.

Provedena anketa i zanimljiv razlog

Opuštenu tjelesnu građu kod muškaraca, prema anketi iz 2021. koju je provela platforma Dating.com, zagovara više od 75 posto slobodnih žena, a sada su istraživači otkrili i što je razlog tome. Prema psihologu Joelu Wadeu, takav tip građe tijela potencijalnim partnericama daje do znanja da je muškarac sigurna figura za očinstvo.

- Naime, žene ne privlači samo tijelo, već što ono predstavlja - napisao je evolucijski psiholog James Sherlock sa Sveučilišta Queensland.

Nadovezao se i sociolog Simon Clay koji pak smatra da ovaj tip tijela ukazuje na partnera s uravnoteženim obiteljskim životom te mekšim crtama osobnosti.

- Blago zaokruženi muškarci možda imaju manje testosterona i stoga manje riskiraju te su stoga bolji očevi - rekao je.

Tu činjenicu potvrđuju i neuroznanstvenici s Trinity Collegea koji visoke razine hormona testosterona povezuju s povećanom agresivnošću i preuzimanjem rizika.

Drugim riječima, kada žene vide muškarca opuštenije tjelesne građe, podsvjesno misle kako vide muškarca koji će vrijeme radije utrošiti kod kuće s obitelji, nego radeći na popularnom six-packu u teretanama.

Uzori

Osim Travisa, fotografije opuštenog tijela populariziraju i druge slavne osobe poput glumaca Leonarda DiCaprija i Johna Hamma. Ipak, psiholog Wade kaže kako znanost ne pokazuje imaju li žene čisto fizičku privlačnost prema opuštenoj tjelesnoj građi kod muškaraca. Naime, jedna je studija u kojoj je testirana privlačnost muškaraca isključivo na temelju njihovih tijela, otkrila da su žene ocijenile nabildanije muškarce, s ramenima znatno širim od torza, privlačnijim od muškaraca s opuštenijim tipovima tijela. Međutim, ta ista studija pokazala je da su žene rekle da su muškarci s opuštenijim tipovima tijela djelovali privrženije, brižnije, prijateljski raspoloženiji i da su vjerojatno bolji potencijalni roditelji, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:36