Overlay
vikend u dvorištu

Što kažete na druženje u vlastitom vrtu ili na terasi? Uz ove jednostavne ideje stvorit ćete pravu zelenu oazu, ekipa će vam se sama pozivati u goste

Foto Shutterstock
28. lipnja 2020. - 11:15

Imate li već planove za ovaj vikend? Mi predlažemo boravak u dvorištu kuće ili na zajedničkoj terasi zgrade, a kako bi vam ugođaj bio što potpuniji, podijelit ćemo s vama i nekoliko super jednostavnih, a korisnih savjeta za uređenje vanjskog prostora. Zamislite samo da se pripremate za nezaboravno  'zen iskustvo' na otvoreno i vaš okućnica uz samo malo truda to će i postati.

Uređenje dvorišta kreće s biljkama, a odabir, količina i raspored zelenila ovisi isključivo o vašim motivima, idejama i željama. U ovom slučaju, kvantiteta može biti plus, ali i ne mora, a izbor biljaka upotpunite šarenim i  zanimljivim posudama.

Učinite svoje dvorište privlačnijim mjestom za boravak uz samo nekoliko udobnih detalja koji pozivaju na opuštanje. Opremite se stoga mekanim i velikim jastucima za sjedenje i izležavanje u hladu, a izborom boja i uzoraka naglasite svoj biljni svijet.

Izgled svog dvorišta nadogradite zidom od cvijeća ili bilja te tako stvorite dojam potpunijeg prostora. Istina, postupak će trajati neko vrijeme želite li 'zeleni zid' uzgojiti na prirodan način, no uz samo malo truda vaše će dvorište izgledati kao s naslovnice časopisa za uređenje eksterijera.

Kod izbora namještaja za svoje dvorište vodite se veličinom prostora kojim raspolažete, svojim budžetom, ali i kvalitetom materijala. Za manje prostore odaberite namještaj s tanjim okvirima, stolice bez naslona ili klupice, a praktično je odlučiti se i za opcije koje nude više mogućnosti, poput stolića na kojima se može sjediti ili nešto odložiti.

Sjedeća mjesta u dvorištu možete si napraviti i bez skupog i velikog namještaja i to uz pomoć velikih jastuka. Rasporedite ih po podu, oko stola ili u zaklonu od sunca, a kada napustite svoju malu oazu, ne zaboravite ih pospremiti kako se ne bi uništili.

Za romantičnu atmosferu poslužite se jednostavnim trikom i ukrasite svoj prostor različitim rasvjetnim tijelima.  Prirodne svijeće ili raznobojne sijalice rasporedite na različita mjesta i sami odredite ton i jačinu svjetla.

Za stvaranje dodatnog prostora za odlaganje stvari napravite si male zidne police koje ujedno mogu biti u funkciji šanka kada vama dolazi društvo, a za poseban botanički efekt, police pretvorite u male zidne vrtove na kojima će izvrsno izgledati kombinacija posuda i biljki različitih veličina i smjerova rasta.

Borave li u vašem dvorištu i djeca, postavite im mrežu za ljuljanje i opuštanje, a za nešto razigraniju atmosferu odlučite se za drvenu ljuljačku koja ne zauzima puno mjesta, a veseli one najmlađe.

14. travanj 2024 10:01