StoryEditorOCM
StilPromo

Znate li razliku između parfema, parfemske, toaletne i kolonjske vode?

Piše PROMO SD
19. veljače 2024. - 08:44

Općenito, izraz miris, koji dolazi od same riječi ‘fragrant‘, što znači "ugodan, sladak miris". Stoga, bilo koji predmet povezan s ovom riječi znači sve što pojačava miris drugog predmeta prema određenim željama. Ovaj blog objašnjava različite vrste mirisa i zašto neki traju dulje, skuplji su i imaju bolji učinak.

Važno je da razumijemo neke različite pojmove parfema, kolonjske/toaletne, odnosno parfemske vode kako bismo mogli razumjeti čemu služe i kako ili kada se koriste. Zato, u nastavku objašnjavamo 5 različitih vrsta mirisa.

Nadalje, sve navedene vrste mirisa moguće je međuostalim kupiti u drogerijama ili trgovinama kozmetike, kao što su DM, Müller, Bipa i sl.

1. Parfem

S više od 20% koncentracije ulja, vjerojatno ćete primijetiti da vaš miris djeluje od jutra do večeri. Parfemi imaju najveću koncentraciju mirisa i trajat će najduže od svih ostalih vrsta: obično šest do osam sati. Ali isto tako, parfem će zahtijevati najvišu cijenu. Ljudima s osjetljivom kožom bolje bi odgovarali parfemi jer imaju daleko manje alkohola od drugih vrsta mirisa i stoga nije tako vjerojatno da će isušiti kožu.

2. Parfemska voda (Eau de Parfum)

Sljedeća najveća koncentracija mirisa bila bi parfemska voda s koncentracijom ulja između 15 do 20%. U prosjeku možete dobiti solidnih četiri do pet sati trajanja mirisa na koži. Bez obzira na prigodu, ovaj tip mirisa može biti pouzdaniji od drugih i relativno je jeftiniji od parfema.

3. Toaletna voda (Eau de Toilette)

Eau de toilette ima koncentraciju mirisa između 5% i 15%. Jeftiniji je od parfemske vode i jedan je od najpopularnijih dostupnih vrsta mirisa. Obično će trajati dva do tri sata. Pojam toaletna voda nastao je od francuskog izraza “faire sa toilette” što znači pripremanje. Ako ga nosite svakodnevno, predlažemo da imate malu posudicu u koju ga možete nositi sa sobom većinu vremena.

4. Kolonjska voda (Eau de Cologne)

Eau de cologne ima puno nižu koncentraciju mirisa (oko 2% do 4%) od toaletne, s visokim udjelom alkohola (može se koristiti čak i za dezinfekciju!), te je stoga jeftinija od onih gore navedenih. Obično traje do dva sata.

Kolonjska uglavnom dolazi u većim bočicama jer je količinski potrebno koristiti više ovih mirisa. Izvorno se kolonjska voda odnosi na tradicionalni recept koji koristi biljne i citrusne note s malo miješanja s baznim notama.

5. Eau Fraiche

Eau fraiche je dosta sličan kolonjskoj vodi jer će miris trajati do dva sata. Međutim, ima još nižu koncentraciju mirisa - samo 1% do 3%. Iako eau fraiche ima nisku koncentraciju mirisa, ne sadrži veliku količinu alkohola. Uz miris, ostatak eau fraichea je uglavnom voda pa je ovo dobro i za one s osjetljivom kožom.

Osim ovog popisa, postoji još više različitih vrsta mirisa. Mirisi višeg ranga mogu stajati znatnu količinu novca pa ćete prethodnim istraživanjem osigurati da dobijete vrstu mirisa koju tražite. Uz vrste mirisa postoje i mirisne note koje određuju konačni miris. Iako ne morate biti stručnjak, naš savjet je da znate osnovne stvari poput ovih koje smo podijelili s vama kako biste mogli pronaći pravi miris za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:07