stdClass Object ( [id] => 1316259 [title] => Obožavale su ih i Audrey Hepburn i princeza Diana: ‘stare‘ su preko 300 godina, a ove sezone opet su teški hit [alias] => obozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit [catid] => 489 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo za ples, malo za svakodnevne outfite, nekad za svečanije prigode, ponekad i za crveni tepih, ali uvijek ugodne, mekane, lagane, praktične, slatke i šarmantne. Balerinke su bezvremenske - poput čiste bijele majice kratkih rukava ili levisica, kultnih i najpoznatijih traperica na svijetu. Spoj udobnosti i stila učinio je ovu vrstu cipele vječnim klasikom koji se ove godine vratio na velika modna vrata kao glavni trend.

Svoju karijeru započele su kao cipele za balet, odakle i potječe sam naziv ‘‘balerinka‘‘, a danas su dio mode. Dospjevši u garderobu holivudske dive Audrey Hepburn doživjele su veliku premijeru i na filmskom platnu, obogatile su ormare kraljevske obitelji i pop svjetskih zvijezda pa stekle ogromnu popularnost, a danas su bezvremenska obuća, koja iz godine u godinu doživljava redizajn i upotpunjuje naše modne kombinacije.

Kao što već i sami znate - moda je zaigrana, stalno se vrti u krug i ponavlja se. Dok je u nas vladalo ‘zatišje‘, klasični par obuće, u nekim dijelovima svijeta, nikad se nije prestao nositi pa su tako balerinke, sve ovo vrijeme, šetale ulicama Pariza upotpunjavajući već dokazano nepogrešive francuske ‘chic‘ kombinacije. Osim što su sinonim pariške ‘casual‘ mode ponovno su se vratile u modu i to u neodoljivim verzijama.

ISKORAK IZ PLESA U MODU

Za razliku od drugih kultnih cipela, balerinke nisu male svoj debi na modnoj pisti ili na policama trgovinama, umjesto toga, ravna cipela nastala je na pozornici! Otkako je ušla u modu, balerinka je osigurala svoje mjesto kao nezaobilazna cipela, a imala je mnogo stilova, varijacija i funkcija. Evo kako je evoluirala kroz vrijeme...

Gotovo sedam desetljeća balet se izvodio striktno u štiklama. Danas nam je malo teško zamisliti da balerine sve one teške pokrete i skokove izvode u potpeticama. Ali da – plesalo se u štiklama i to sve do 1700-ih godina kad je francuska plesačica Marie Camargo postala prva balerina koja je nosila ravne cipele tijekom svog nastupa. Nove baletne cipele omogućavale su složeniji rad stopala i koreografiju pa su ih vrlo brzo i druge balerine počele nositi.

---

image
Shutterstock
---

Baletne cipele dosegle su nove visine kada je Salvatore Capezio otvorio trgovinu preko puta jedne od najpoznatijih i najprestižnijih opernih kuća na svijetu, "Metropolitan Opera House". Capezio je proveo mnogo godina popravljajući baletne cipele i odlučio ih je prilagoditi tako da zahtijevaju manje održavanja. Cipele su vrlo brzo postale pravi plesni hit, učvrstivši Capezija kao modnu ikonu.

Balerinke kakve danas znamo i nosimo rođene su 1947. godine u maloj pariškoj radionici. Poznata talijanska dizajnerica Rose Rispetto je svom sinu, slavnom plesaču i koreografu Rolandu Petitu uvijek ručno izrađivala baletne cipele za nastupe. Kako bi bio što bolji plesač odlučila je napraviti redizajn postojećih baletnih cipelica i napravila je novu verziju belerinki - udobniju i još praktičniju. Nove balerinke bile su lagane kao perce i idealne za ples, a uskoro su postale pravi hit među plesačima koji su hrlili u parišku radionicu po svoj novi par plesnih cipelica.

---

image
Shutterstock
---

PREMIJERA NA FILMSKIM PLATNIMA

Balerinke su se pojavljivale na mnogim ‘it‘ djevojkama zlatnog doba Hollywooda, a u njih se prva zaljubila Brigitte Bardot. Nove cipelice s Rispetto potpisom popularizirala je legendarna glumica koja je za ulogu u filmu "I bog stvori ženu" zamolila dizajnericu da joj izradi ugodnu, ali elegantnu verziju baletnih cipela koje će nositi u filmu. Domišljata Rose je tad dizajnirala balerinke na koje je dodala lagane i savitljive potplate, koje su se zajedno s Brigitte proslavile na velikom filmskom platnu i proširile ‘mainstream‘.

---

image

Brigitte Bardot

Afp
---

Kao i u današnje vrijeme, sve ono što je stilska ikona Brigitte tada nosila, zadivilo je svijet, a publika ju je mahnito kopirala. Baš kao i u film u kojem je nosila balerinke što je pokrenulo pravu lavinu popularnosti i brendiralo Rosine cipelice.

OPSESIJA AUDREY HEPBURN

Osim što je proslavila malu crnu haljinu, kapri hlače i kostime šivane po mjeri, pune suknje i haljine te crveni ruž, balerinke je naprosto obožavala, a u svojoj garderobi imala ih je u svakoj boji. Glumačka i modna Hollywoodska ikona Audrey Hepburn ponovila je val popularnosti balerinki 1957. godine, kada ih je u filmu "Smiješno lice" iskombinirala na poznatu modnu "all black" kombinaciju s hlačama cigareta kroja, a upravo te crne balerinke su njezin najpoznatiji par cipelica.

Najslavnija ljubiteljica balerinki bila je prava kraljica stila i trendseterica. Balerinke su bile njezin najdraži i najpoznatiji modni odabir obuće, a nosila ih je na sve - hlače, suknje i haljine. Naime, Audrey je cijelog života bila nesretna zbog svoje visine. Unatoč želji da postane balerina, sa svojih metar i 80 centimetara, bila je previsoka za tad svijet ‘petite‘ i krhkih žena. Onda kad je dobila svoj prvi par balerinki, za nju ih je napravio njezin prijatelj i talijanski dizajner Salvatore Ferragamo da se, kada ih nosi, može barem osjećati kao balerina. 

---

image
Afp
---

Bezvremenski modni komadi definirali su stil Audrey Hepburn koja je bila simbol ženstvenosti i elegancije. Balerinke je nosila radije nego štikle, u ‘casual‘ i ‘chic‘ izdanjima, na setu i ulici i sve žene htjele su je kopirati. Balerinke možemo reći nikad nisu bile popularnije, a trgovine su se počele bogatiti raznolikim modelima.

‘TRENDSETERICE‘ IZ KRALJEVSKE OBITELJI

Kao što već i sami znate - moda je zaigrana, stalno se vrti u krug i ponavlja se. Upravo to dogodilo se 60-ih i 70-ih kad su balerinke izašle iz mode i 80-ih se ponovno vratile kao ‘must have‘ obuća. Veliki povratnički trend započela je još jedna ikona i kraljica stila - Princeza Diana.

Lady D inspirirala je brojne dizajnere diljem svijeta svojim elegantnim i sofisticiranim stilom koji je inspiracija brojnih žena i dan danas. Uvijek je izgledala odlično, a njezin kraljevski ormar krasile su i balerinke koje smo često mogli vidjeti u njezinim modnim izdanjima. Kad se Diana zaručila za Charlesa, s obzirom na njezinu visinu, često je birala balerinke kako ne bi bila viša od njega, a kasnije je i sve svoje ‘slobodno‘ vrijeme provodila u niskim cipelicama. Ono što je Diana nosila postajao je modni trend pa su tako i balerinke postale veliki povratnički modni komad.

---

image
Profimedia
---

Male lagane cipelice vladaju ulicama i dan danas: u ‘casual‘ i ‘cool‘ izdanjima, šarolikim proljetnim kombinacijama, stilizirane na haljine, suknje i hlače... Često ih nosi i još jedna članica kraljevske obitelji - Kate Middleton. Uvijek u nepogrešivim kombinacijama, Kate je ljubiteljica klasičnog stila pa ne iznenađuje što odlično kombinira i ovaj par ugodnih cipelica u onim elegantnijim i ležernijim izdanjima. Ona godinama dokazuje da ‘jednostavno‘ može biti itekako ‘chic‘, a balerinke koje odabere nestaju s polica velikom brzinom. 

UTJECAJ BALETA NA MODU SADA

Od pozornice i modne piste pa do ulične mode i svakodnevne odjeće, danas su balerinke sveprisutne. Gotovo svaka žena posjeduje bar jedan par. Modeli balerinki mijenjali su se kroz godine i prilagođavali modnim trendovima, a dizajneri za svaku sezonu kreiraju svoje upečatljive verzije udobnih cipelica pa u trgovinama možemo pronaći bezbroj modela od raznih materijala, tekstura, boja, uzoraka i detalja, s okruglim, četvrtastim ili špicastim vrhom. Kakve god odabrali one će uvijek biti sofisticirana vrsta obuće koja je istovremeno laskava i suštinski ženstvena.

Današnji vladajući modeli balerinki nisu samo posveta povijesti plesa. Dok neki dizajneri svoje modele temelje na špic cipelicama, drugi su svoje stilove upotpunili vrpcama pa modeli jako podsjećaju na plesne cipelice balerina, a ostali su se odlučili na minimalističke verzije koje često nose ikone modernog stila J.Lo i Taylor Swift.

---

image
Stradivarius
---

Utjecaj baleta na modu itekako se vidi i dan danas. Balerinke su se vratile na modne piste s kolekcijom brenda "Miu Miu" u čijoj kampanji su modeli nosili nježne balerinke u kombinaciji s grijačima za noge. Od tada se na TikToku pojavio "balletcore", estetika usredotočena na balet što je pokrenulo i val novih outfita inspiriranim odjećom i tkaninom haljina balerina te njihovim plesnim cipelicama.

---

image
Imax Tree
---

---

image
Imax Tree
---

Za glamur se kaže da je spoj udobnosti i stila, a to ovu cipelu zaista čini vječnim klasikom. Možemo reći da su balerinke sinonim pariškog ‘chica‘ - jednostavne i udobne dok istovremeno ‘podižu‘ cijeli outfit i prilagođavaju se svakoj garderobi.

MODNI FAVORIT ZA 2023.

Bez obzira crpe li inspiraciju iz ranih 70-ih ili se oslanjaju na modu 2000-ih, društveni mediji ne mogu se zasititi nostalgičnih komada. Stoga ne čudi što su se balerinke vratile na naše Instagram feedove - ovaj put sa svježim zaokretom.

Kao i što smo već rekli, balerinke su se pojavila kao modni favorit za 2023. Dizajnerski brendovi dodali su razne boje i upečatljive detalje, kao remenčiće s logotipovima, kako bi prilagodili cipelu svom brendu. Na primjer, brend "Miu Miu" se prošle godine posebno oslonio na tradicionalni izgled špicaste cipele, dodavši svoj veliki logo na remen i pokrenuvši baletni trend. Za ovu godinu brendovi "Khaite" i "The Row" zauzeli su moderniji pristup balerinkama, dizajnirajući zgužvane siluete koje privlače stopalo u mrežici ukrašenoj kristalima i remenčićima s prednje strane.

---

image
Miu Miu
---

Balerinke mogu biti jednostavne, ali njihova svojstvena svestranost nadilazi estetiku i osobne stilove. Funkcionalne su i moderne stoga naše outfite, poslovne, ležerne pa i one svečanije, možemo upotpuniti nikad ljepšim modelima iz ‘highstreet‘ i ‘highend‘ ponude. Ove sezone nije važno jesu li izrađene od kože ili satena već da izgledaju što je više moguće autentično onim izvornim modelima.

---

---

Mnogi ih ne vole, a oni koji ih obožavaju kombiniraju ih na sve: midi ‘statement‘ suknje, svečane hlače ili odijela, uske ili široke traperice, ‘mom‘ jeans ili traperice cigareta kroja, lepršave i uske haljine... Njihovu praktičnost je teško osporiti. Idealne su ako ne preferirate tenisice ili tražite odmor od visokih potpetica.

S obzirom na svestranost danas na tržištu možemo pronaći modele za svačiji stil. Ako ste ljubitelji minimalizma vrlo lako pronaći ćete neutralne varijante balerinki u crnoj, bež ili bijeloj boji klasičnijeg stila. "Chanel" u svojoj kolekciji ima neke od svevremenskih modela balerinki, a posebno se ističu oni dvobojni ili od tvida. Za one koji pak vole malo odvažnije i netipične kombinacije dostupno je pregršt modela u jarkim bojama, sa zanimljivim uzorcima ili neobičnim vezanjem koji će privlačiti pozornost. Koji god stil preferirali jedno je sigurno - balerinke su ponovno ‘cool‘. 

---

---

NAJVAŽNIJI SU KROJ I MATERIJALI

Ako ste ljubiteljice plesa i izlazak ne možete zamisliti bez plesnog podija, idući put kad posegnete za visokim potpeticama, dvaput razmislite. Par cipela koji odlikuje udobnost i u kojima možete plesati do mile volje su u ovom slučaju prioritet. A što je bolje od trendi balerinki?

Ono što trebate znati prilikom odabira svog modela je da su kroj i materijal dvije glavne komponente bilo koje balerinke koju vrijedi nositi. Među dizajnerima potražite potplate podstavljene memorijskom pjenom i utor za prste s malo više prostora za mrdanje. Što se materijala tiče, to može ovisiti o godišnjem dobu: prozirna mrežica i riblja mreža prikladni su za sparne ljetne dane dok su teža koža i baršun neophodni za jesen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAGANE I ELEGANTNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LAGANE I ELEGANTNE 2 0 11525 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-01 10:00:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sara Šarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-20 08:53:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-20 08:53:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 489 [1] => 406 ) [catCatalogMode] => 0 [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [theme] => default [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catFeaturedItems] => 1 [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Stil [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [catOrdering] => publishUp [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obožavale su ih i Audrey Hepburn i princeza Diana: 'stare' su preko 300 godina, a ove sezone opet su teški hit [metakey] => BALERINKE, balet, povijest balerinki, modni trend 2023., [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407224.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407491.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25406651.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25406868.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/23630040.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/23630043.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407133.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407244.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407459.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407462.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25407469.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","","Miu Miu","Stradivarius","Imax Tree","Imax Tree"," Afp","Afp","Profimedia","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Audrey Hepburn iz 1954.\u00a0<\/p>","","","","","","","

Brigitte Bardot<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:26","50:50","49:58","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1366","hd_25407224_1920.jpg":"1920x1080","k_25407224_1280.jpg":"1280x1280","k_25407224_1024.jpg":"1024x1024","k_25407224_640.jpg":"640x640","k_25407224_480.jpg":"480x480","k_25407224_340.jpg":"340x340","k_25407224_220.jpg":"220x220","o_25407224_1280.jpg":"1280x910","o_25407224_1024.jpg":"1024x728","o_25407224_640.jpg":"640x455","o_25407224_480.jpg":"480x341","o_25407224_340.jpg":"340x241","o_25407224_220.jpg":"220x156","h_25407224_1280.jpg":"1280x854","h_25407224_1024.jpg":"1024x683","h_25407224_640.jpg":"640x427","h_25407224_480.jpg":"480x320","h_25407224_340.jpg":"340x227","h_25407224_220.jpg":"220x147","pp_25407224_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407224_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407224_640.jpg":"640x814","pp_25407224_480.jpg":"480x611","pp_25407224_340.jpg":"340x432","pp_25407224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_25407491_1920.jpg":"1920x1080","k_25407491_1280.jpg":"1280x1280","k_25407491_1024.jpg":"1024x1024","k_25407491_640.jpg":"640x640","k_25407491_480.jpg":"480x480","k_25407491_340.jpg":"340x340","k_25407491_220.jpg":"220x220","o_25407491_1280.jpg":"1280x846","o_25407491_1024.jpg":"1024x676","o_25407491_640.jpg":"640x423","o_25407491_480.jpg":"480x317","o_25407491_340.jpg":"340x224","o_25407491_220.jpg":"220x145","h_25407491_1280.jpg":"1280x854","h_25407491_1024.jpg":"1024x683","h_25407491_640.jpg":"640x427","h_25407491_480.jpg":"480x320","h_25407491_340.jpg":"340x227","h_25407491_220.jpg":"220x147","pp_25407491_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407491_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407491_640.jpg":"640x814","pp_25407491_480.jpg":"480x611","pp_25407491_340.jpg":"340x432","pp_25407491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x881","hd_25406651_1920.jpg":"1920x1080","k_25406651_1280.jpg":"1280x1280","k_25406651_1024.jpg":"1024x1024","k_25406651_640.jpg":"640x640","k_25406651_480.jpg":"480x480","k_25406651_340.jpg":"340x340","k_25406651_220.jpg":"220x220","o_25406651_1280.jpg":"1280x587","o_25406651_1024.jpg":"1024x469","o_25406651_640.jpg":"640x293","o_25406651_480.jpg":"480x220","o_25406651_340.jpg":"340x156","o_25406651_220.jpg":"220x100","h_25406651_1280.jpg":"1280x854","h_25406651_1024.jpg":"1024x683","h_25406651_640.jpg":"640x427","h_25406651_480.jpg":"480x320","h_25406651_340.jpg":"340x227","h_25406651_220.jpg":"220x147","pp_25406651_1280.jpg":"1280x1628","pp_25406651_1024.jpg":"1024x1303","pp_25406651_640.jpg":"640x814","pp_25406651_480.jpg":"480x611","pp_25406651_340.jpg":"340x432","pp_25406651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x881","hd_25406868_1920.jpg":"1920x1080","k_25406868_1280.jpg":"1280x1280","k_25406868_1024.jpg":"1024x1024","k_25406868_640.jpg":"640x640","k_25406868_480.jpg":"480x480","k_25406868_340.jpg":"340x340","k_25406868_220.jpg":"220x220","o_25406868_1280.jpg":"1280x587","o_25406868_1024.jpg":"1024x469","o_25406868_640.jpg":"640x293","o_25406868_480.jpg":"480x220","o_25406868_340.jpg":"340x156","o_25406868_220.jpg":"220x100","h_25406868_1280.jpg":"1280x854","h_25406868_1024.jpg":"1024x683","h_25406868_640.jpg":"640x427","h_25406868_480.jpg":"480x320","h_25406868_340.jpg":"340x227","h_25406868_220.jpg":"220x147","pp_25406868_1280.jpg":"1280x1628","pp_25406868_1024.jpg":"1024x1303","pp_25406868_640.jpg":"640x814","pp_25406868_480.jpg":"480x611","pp_25406868_340.jpg":"340x432","pp_25406868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1920","hd_23630040_1920.jpg":"1920x1080","k_23630040_1280.jpg":"1280x1280","k_23630040_1024.jpg":"1024x1024","k_23630040_640.jpg":"640x640","k_23630040_480.jpg":"480x480","k_23630040_340.jpg":"340x340","k_23630040_220.jpg":"220x220","o_23630040_1280.jpg":"1280x1920","o_23630040_1024.jpg":"1024x1536","o_23630040_640.jpg":"640x960","o_23630040_480.jpg":"480x720","o_23630040_340.jpg":"340x510","o_23630040_220.jpg":"220x330","h_23630040_1280.jpg":"1280x854","h_23630040_1024.jpg":"1024x683","h_23630040_640.jpg":"640x427","h_23630040_480.jpg":"480x320","h_23630040_340.jpg":"340x227","h_23630040_220.jpg":"220x147","pp_23630040_1280.jpg":"1280x1628","pp_23630040_1024.jpg":"1024x1303","pp_23630040_640.jpg":"640x814","pp_23630040_480.jpg":"480x611","pp_23630040_340.jpg":"340x432","pp_23630040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1920","hd_23630043_1920.jpg":"1920x1080","k_23630043_1280.jpg":"1280x1280","k_23630043_1024.jpg":"1024x1024","k_23630043_640.jpg":"640x640","k_23630043_480.jpg":"480x480","k_23630043_340.jpg":"340x340","k_23630043_220.jpg":"220x220","o_23630043_1280.jpg":"1280x1920","o_23630043_1024.jpg":"1024x1536","o_23630043_640.jpg":"640x960","o_23630043_480.jpg":"480x720","o_23630043_340.jpg":"340x510","o_23630043_220.jpg":"220x330","h_23630043_1280.jpg":"1280x854","h_23630043_1024.jpg":"1024x683","h_23630043_640.jpg":"640x427","h_23630043_480.jpg":"480x320","h_23630043_340.jpg":"340x227","h_23630043_220.jpg":"220x147","pp_23630043_1280.jpg":"1280x1628","pp_23630043_1024.jpg":"1024x1303","pp_23630043_640.jpg":"640x814","pp_23630043_480.jpg":"480x611","pp_23630043_340.jpg":"340x432","pp_23630043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2434","hd_25407133_1920.jpg":"1920x1080","k_25407133_1280.jpg":"1280x1280","k_25407133_1024.jpg":"1024x1024","k_25407133_640.jpg":"640x640","k_25407133_480.jpg":"480x480","k_25407133_340.jpg":"340x340","k_25407133_220.jpg":"220x220","o_25407133_1280.jpg":"1280x1622","o_25407133_1024.jpg":"1024x1298","o_25407133_640.jpg":"640x811","o_25407133_480.jpg":"480x608","o_25407133_340.jpg":"340x431","o_25407133_220.jpg":"220x278","h_25407133_1280.jpg":"1280x854","h_25407133_1024.jpg":"1024x683","h_25407133_640.jpg":"640x427","h_25407133_480.jpg":"480x320","h_25407133_340.jpg":"340x227","h_25407133_220.jpg":"220x147","pp_25407133_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407133_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407133_640.jpg":"640x814","pp_25407133_480.jpg":"480x611","pp_25407133_340.jpg":"340x432","pp_25407133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1497","hd_25407244_1920.jpg":"1920x1080","k_25407244_1280.jpg":"1280x1280","k_25407244_1024.jpg":"1024x1024","k_25407244_640.jpg":"640x640","k_25407244_480.jpg":"480x480","k_25407244_340.jpg":"340x340","k_25407244_220.jpg":"220x220","o_25407244_1280.jpg":"1280x998","o_25407244_1024.jpg":"1024x798","o_25407244_640.jpg":"640x499","o_25407244_480.jpg":"480x374","o_25407244_340.jpg":"340x265","o_25407244_220.jpg":"220x171","h_25407244_1280.jpg":"1280x854","h_25407244_1024.jpg":"1024x683","h_25407244_640.jpg":"640x427","h_25407244_480.jpg":"480x320","h_25407244_340.jpg":"340x227","h_25407244_220.jpg":"220x147","pp_25407244_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407244_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407244_640.jpg":"640x814","pp_25407244_480.jpg":"480x611","pp_25407244_340.jpg":"340x432","pp_25407244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2588","hd_25407459_1920.jpg":"1920x1080","k_25407459_1280.jpg":"1280x1280","k_25407459_1024.jpg":"1024x1024","k_25407459_640.jpg":"640x640","k_25407459_480.jpg":"480x480","k_25407459_340.jpg":"340x340","k_25407459_220.jpg":"220x220","o_25407459_1280.jpg":"1280x1725","o_25407459_1024.jpg":"1024x1380","o_25407459_640.jpg":"640x862","o_25407459_480.jpg":"480x647","o_25407459_340.jpg":"340x458","o_25407459_220.jpg":"220x296","h_25407459_1280.jpg":"1280x854","h_25407459_1024.jpg":"1024x683","h_25407459_640.jpg":"640x427","h_25407459_480.jpg":"480x320","h_25407459_340.jpg":"340x227","h_25407459_220.jpg":"220x147","pp_25407459_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407459_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407459_640.jpg":"640x814","pp_25407459_480.jpg":"480x611","pp_25407459_340.jpg":"340x432","pp_25407459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25407462_1920.jpg":"1920x1080","k_25407462_1280.jpg":"1280x1280","k_25407462_1024.jpg":"1024x1024","k_25407462_640.jpg":"640x640","k_25407462_480.jpg":"480x480","k_25407462_340.jpg":"340x340","k_25407462_220.jpg":"220x220","o_25407462_1280.jpg":"1280x854","o_25407462_1024.jpg":"1024x683","o_25407462_640.jpg":"640x427","o_25407462_480.jpg":"480x320","o_25407462_340.jpg":"340x226","o_25407462_220.jpg":"220x146","h_25407462_1280.jpg":"1280x854","h_25407462_1024.jpg":"1024x683","h_25407462_640.jpg":"640x427","h_25407462_480.jpg":"480x320","h_25407462_340.jpg":"340x227","h_25407462_220.jpg":"220x147","pp_25407462_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407462_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407462_640.jpg":"640x814","pp_25407462_480.jpg":"480x611","pp_25407462_340.jpg":"340x432","pp_25407462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25407469_1920.jpg":"1920x1080","k_25407469_1280.jpg":"1280x1280","k_25407469_1024.jpg":"1024x1024","k_25407469_640.jpg":"640x640","k_25407469_480.jpg":"480x480","k_25407469_340.jpg":"340x340","k_25407469_220.jpg":"220x220","o_25407469_1280.jpg":"1280x853","o_25407469_1024.jpg":"1024x682","o_25407469_640.jpg":"640x426","o_25407469_480.jpg":"480x320","o_25407469_340.jpg":"340x226","o_25407469_220.jpg":"220x146","h_25407469_1280.jpg":"1280x854","h_25407469_1024.jpg":"1024x683","h_25407469_640.jpg":"640x427","h_25407469_480.jpg":"480x320","h_25407469_340.jpg":"340x227","h_25407469_220.jpg":"220x147","pp_25407469_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407469_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407469_640.jpg":"640x814","pp_25407469_480.jpg":"480x611","pp_25407469_340.jpg":"340x432","pp_25407469_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38215542 Threads: 6 Questions: 7086794578 Slow queries: 3297833 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608069304 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/stil ) ) [link] => /mozaik/stil/obozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit-1316259 [printLink] => /mozaik/stil/obozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit-1316259?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 458847 [name] => balerinke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balerinke [link] => /tag/balerinke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339097 [name] => balet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balet [link] => /tag/balet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726924 [name] => povijest balerinki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:46:36 [main_article_id] => 0 [alias] => povijest-balerinki [link] => /tag/povijest-balerinki ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726925 [name] => modni trend 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:46:37 [main_article_id] => 0 [alias] => modni-trend-2023 [link] => /tag/modni-trend-2023 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAGANE I ELEGANTNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obožavale su ih i Audrey Hepburn i princeza Diana: ‘stare‘ su preko 300 godina, a ove sezone opet su teški hit [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-18-57-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407224.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Audrey Hepburn iz 1954. 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407224.jpg [title] => Afp

Audrey Hepburn iz 1954. 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407491.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25406651.jpg [title] => Miu Miu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25406868.jpg [title] => Stradivarius ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/23630040.jpg [title] => Imax Tree ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/23630043.jpg [title] => Imax Tree ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407133.jpg [title] => Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407244.jpg [title] => Afp

Brigitte Bardot

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407459.jpg [title] => Profimedia ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407462.jpg [title] => Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25407469.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Malo za ples, malo za svakodnevne outfite, nekad za svečanije prigode, ponekad i za crveni tepih, ali uvijek ugodne, mekane, lagane, praktične, slatke i šarmantne. Balerinke su bezvremenske - poput čiste bijele majice kratkih rukava ili levisica, kultnih i najpoznatijih traperica na svijetu. Spoj udobnosti i stila učinio je ovu vrstu cipele vječnim klasikom koji se ove godine vratio na velika modna vrata kao glavni trend.

Svoju karijeru započele su kao cipele za balet, odakle i potječe sam naziv ‘‘balerinka‘‘, a danas su dio mode. Dospjevši u garderobu holivudske dive Audrey Hepburn doživjele su veliku premijeru i na filmskom platnu, obogatile su ormare kraljevske obitelji i pop svjetskih zvijezda pa stekle ogromnu popularnost, a danas su bezvremenska obuća, koja iz godine u godinu doživljava redizajn i upotpunjuje naše modne kombinacije.

Kao što već i sami znate - moda je zaigrana, stalno se vrti u krug i ponavlja se. Dok je u nas vladalo ‘zatišje‘, klasični par obuće, u nekim dijelovima svijeta, nikad se nije prestao nositi pa su tako balerinke, sve ovo vrijeme, šetale ulicama Pariza upotpunjavajući već dokazano nepogrešive francuske ‘chic‘ kombinacije. Osim što su sinonim pariške ‘casual‘ mode ponovno su se vratile u modu i to u neodoljivim verzijama.

ISKORAK IZ PLESA U MODU

Za razliku od drugih kultnih cipela, balerinke nisu male svoj debi na modnoj pisti ili na policama trgovinama, umjesto toga, ravna cipela nastala je na pozornici! Otkako je ušla u modu, balerinka je osigurala svoje mjesto kao nezaobilazna cipela, a imala je mnogo stilova, varijacija i funkcija. Evo kako je evoluirala kroz vrijeme...

Gotovo sedam desetljeća balet se izvodio striktno u štiklama. Danas nam je malo teško zamisliti da balerine sve one teške pokrete i skokove izvode u potpeticama. Ali da – plesalo se u štiklama i to sve do 1700-ih godina kad je francuska plesačica Marie Camargo postala prva balerina koja je nosila ravne cipele tijekom svog nastupa. Nove baletne cipele omogućavale su složeniji rad stopala i koreografiju pa su ih vrlo brzo i druge balerine počele nositi.

---

image
Shutterstock
---

Baletne cipele dosegle su nove visine kada je Salvatore Capezio otvorio trgovinu preko puta jedne od najpoznatijih i najprestižnijih opernih kuća na svijetu, "Metropolitan Opera House". Capezio je proveo mnogo godina popravljajući baletne cipele i odlučio ih je prilagoditi tako da zahtijevaju manje održavanja. Cipele su vrlo brzo postale pravi plesni hit, učvrstivši Capezija kao modnu ikonu.

Balerinke kakve danas znamo i nosimo rođene su 1947. godine u maloj pariškoj radionici. Poznata talijanska dizajnerica Rose Rispetto je svom sinu, slavnom plesaču i koreografu Rolandu Petitu uvijek ručno izrađivala baletne cipele za nastupe. Kako bi bio što bolji plesač odlučila je napraviti redizajn postojećih baletnih cipelica i napravila je novu verziju belerinki - udobniju i još praktičniju. Nove balerinke bile su lagane kao perce i idealne za ples, a uskoro su postale pravi hit među plesačima koji su hrlili u parišku radionicu po svoj novi par plesnih cipelica.

---

image
Shutterstock
---

PREMIJERA NA FILMSKIM PLATNIMA

Balerinke su se pojavljivale na mnogim ‘it‘ djevojkama zlatnog doba Hollywooda, a u njih se prva zaljubila Brigitte Bardot. Nove cipelice s Rispetto potpisom popularizirala je legendarna glumica koja je za ulogu u filmu "I bog stvori ženu" zamolila dizajnericu da joj izradi ugodnu, ali elegantnu verziju baletnih cipela koje će nositi u filmu. Domišljata Rose je tad dizajnirala balerinke na koje je dodala lagane i savitljive potplate, koje su se zajedno s Brigitte proslavile na velikom filmskom platnu i proširile ‘mainstream‘.

---

image

Brigitte Bardot

Afp
---

Kao i u današnje vrijeme, sve ono što je stilska ikona Brigitte tada nosila, zadivilo je svijet, a publika ju je mahnito kopirala. Baš kao i u film u kojem je nosila balerinke što je pokrenulo pravu lavinu popularnosti i brendiralo Rosine cipelice.

OPSESIJA AUDREY HEPBURN

Osim što je proslavila malu crnu haljinu, kapri hlače i kostime šivane po mjeri, pune suknje i haljine te crveni ruž, balerinke je naprosto obožavala, a u svojoj garderobi imala ih je u svakoj boji. Glumačka i modna Hollywoodska ikona Audrey Hepburn ponovila je val popularnosti balerinki 1957. godine, kada ih je u filmu "Smiješno lice" iskombinirala na poznatu modnu "all black" kombinaciju s hlačama cigareta kroja, a upravo te crne balerinke su njezin najpoznatiji par cipelica.

Najslavnija ljubiteljica balerinki bila je prava kraljica stila i trendseterica. Balerinke su bile njezin najdraži i najpoznatiji modni odabir obuće, a nosila ih je na sve - hlače, suknje i haljine. Naime, Audrey je cijelog života bila nesretna zbog svoje visine. Unatoč želji da postane balerina, sa svojih metar i 80 centimetara, bila je previsoka za tad svijet ‘petite‘ i krhkih žena. Onda kad je dobila svoj prvi par balerinki, za nju ih je napravio njezin prijatelj i talijanski dizajner Salvatore Ferragamo da se, kada ih nosi, može barem osjećati kao balerina. 

---

image
Afp
---

Bezvremenski modni komadi definirali su stil Audrey Hepburn koja je bila simbol ženstvenosti i elegancije. Balerinke je nosila radije nego štikle, u ‘casual‘ i ‘chic‘ izdanjima, na setu i ulici i sve žene htjele su je kopirati. Balerinke možemo reći nikad nisu bile popularnije, a trgovine su se počele bogatiti raznolikim modelima.

‘TRENDSETERICE‘ IZ KRALJEVSKE OBITELJI

Kao što već i sami znate - moda je zaigrana, stalno se vrti u krug i ponavlja se. Upravo to dogodilo se 60-ih i 70-ih kad su balerinke izašle iz mode i 80-ih se ponovno vratile kao ‘must have‘ obuća. Veliki povratnički trend započela je još jedna ikona i kraljica stila - Princeza Diana.

Lady D inspirirala je brojne dizajnere diljem svijeta svojim elegantnim i sofisticiranim stilom koji je inspiracija brojnih žena i dan danas. Uvijek je izgledala odlično, a njezin kraljevski ormar krasile su i balerinke koje smo često mogli vidjeti u njezinim modnim izdanjima. Kad se Diana zaručila za Charlesa, s obzirom na njezinu visinu, često je birala balerinke kako ne bi bila viša od njega, a kasnije je i sve svoje ‘slobodno‘ vrijeme provodila u niskim cipelicama. Ono što je Diana nosila postajao je modni trend pa su tako i balerinke postale veliki povratnički modni komad.

---

image
Profimedia
---

Male lagane cipelice vladaju ulicama i dan danas: u ‘casual‘ i ‘cool‘ izdanjima, šarolikim proljetnim kombinacijama, stilizirane na haljine, suknje i hlače... Često ih nosi i još jedna članica kraljevske obitelji - Kate Middleton. Uvijek u nepogrešivim kombinacijama, Kate je ljubiteljica klasičnog stila pa ne iznenađuje što odlično kombinira i ovaj par ugodnih cipelica u onim elegantnijim i ležernijim izdanjima. Ona godinama dokazuje da ‘jednostavno‘ može biti itekako ‘chic‘, a balerinke koje odabere nestaju s polica velikom brzinom. 

UTJECAJ BALETA NA MODU SADA

Od pozornice i modne piste pa do ulične mode i svakodnevne odjeće, danas su balerinke sveprisutne. Gotovo svaka žena posjeduje bar jedan par. Modeli balerinki mijenjali su se kroz godine i prilagođavali modnim trendovima, a dizajneri za svaku sezonu kreiraju svoje upečatljive verzije udobnih cipelica pa u trgovinama možemo pronaći bezbroj modela od raznih materijala, tekstura, boja, uzoraka i detalja, s okruglim, četvrtastim ili špicastim vrhom. Kakve god odabrali one će uvijek biti sofisticirana vrsta obuće koja je istovremeno laskava i suštinski ženstvena.

Današnji vladajući modeli balerinki nisu samo posveta povijesti plesa. Dok neki dizajneri svoje modele temelje na špic cipelicama, drugi su svoje stilove upotpunili vrpcama pa modeli jako podsjećaju na plesne cipelice balerina, a ostali su se odlučili na minimalističke verzije koje često nose ikone modernog stila J.Lo i Taylor Swift.

---

image
Stradivarius
---

Utjecaj baleta na modu itekako se vidi i dan danas. Balerinke su se vratile na modne piste s kolekcijom brenda "Miu Miu" u čijoj kampanji su modeli nosili nježne balerinke u kombinaciji s grijačima za noge. Od tada se na TikToku pojavio "balletcore", estetika usredotočena na balet što je pokrenulo i val novih outfita inspiriranim odjećom i tkaninom haljina balerina te njihovim plesnim cipelicama.

---

image
Imax Tree
---

---

image
Imax Tree
---

Za glamur se kaže da je spoj udobnosti i stila, a to ovu cipelu zaista čini vječnim klasikom. Možemo reći da su balerinke sinonim pariškog ‘chica‘ - jednostavne i udobne dok istovremeno ‘podižu‘ cijeli outfit i prilagođavaju se svakoj garderobi.

MODNI FAVORIT ZA 2023.

Bez obzira crpe li inspiraciju iz ranih 70-ih ili se oslanjaju na modu 2000-ih, društveni mediji ne mogu se zasititi nostalgičnih komada. Stoga ne čudi što su se balerinke vratile na naše Instagram feedove - ovaj put sa svježim zaokretom.

Kao i što smo već rekli, balerinke su se pojavila kao modni favorit za 2023. Dizajnerski brendovi dodali su razne boje i upečatljive detalje, kao remenčiće s logotipovima, kako bi prilagodili cipelu svom brendu. Na primjer, brend "Miu Miu" se prošle godine posebno oslonio na tradicionalni izgled špicaste cipele, dodavši svoj veliki logo na remen i pokrenuvši baletni trend. Za ovu godinu brendovi "Khaite" i "The Row" zauzeli su moderniji pristup balerinkama, dizajnirajući zgužvane siluete koje privlače stopalo u mrežici ukrašenoj kristalima i remenčićima s prednje strane.

---

image
Miu Miu
---

Balerinke mogu biti jednostavne, ali njihova svojstvena svestranost nadilazi estetiku i osobne stilove. Funkcionalne su i moderne stoga naše outfite, poslovne, ležerne pa i one svečanije, možemo upotpuniti nikad ljepšim modelima iz ‘highstreet‘ i ‘highend‘ ponude. Ove sezone nije važno jesu li izrađene od kože ili satena već da izgledaju što je više moguće autentično onim izvornim modelima.

---

---

Mnogi ih ne vole, a oni koji ih obožavaju kombiniraju ih na sve: midi ‘statement‘ suknje, svečane hlače ili odijela, uske ili široke traperice, ‘mom‘ jeans ili traperice cigareta kroja, lepršave i uske haljine... Njihovu praktičnost je teško osporiti. Idealne su ako ne preferirate tenisice ili tražite odmor od visokih potpetica.

S obzirom na svestranost danas na tržištu možemo pronaći modele za svačiji stil. Ako ste ljubitelji minimalizma vrlo lako pronaći ćete neutralne varijante balerinki u crnoj, bež ili bijeloj boji klasičnijeg stila. "Chanel" u svojoj kolekciji ima neke od svevremenskih modela balerinki, a posebno se ističu oni dvobojni ili od tvida. Za one koji pak vole malo odvažnije i netipične kombinacije dostupno je pregršt modela u jarkim bojama, sa zanimljivim uzorcima ili neobičnim vezanjem koji će privlačiti pozornost. Koji god stil preferirali jedno je sigurno - balerinke su ponovno ‘cool‘. 

---

---

NAJVAŽNIJI SU KROJ I MATERIJALI

Ako ste ljubiteljice plesa i izlazak ne možete zamisliti bez plesnog podija, idući put kad posegnete za visokim potpeticama, dvaput razmislite. Par cipela koji odlikuje udobnost i u kojima možete plesati do mile volje su u ovom slučaju prioritet. A što je bolje od trendi balerinki?

Ono što trebate znati prilikom odabira svog modela je da su kroj i materijal dvije glavne komponente bilo koje balerinke koju vrijedi nositi. Među dizajnerima potražite potplate podstavljene memorijskom pjenom i utor za prste s malo više prostora za mrdanje. Što se materijala tiče, to može ovisiti o godišnjem dobu: prozirna mrežica i riblja mreža prikladni su za sparne ljetne dane dok su teža koža i baršun neophodni za jesen.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Miu Miu Stradivarius Imax Tree Imax Tree  Afp Afp Profimedia Shutterstock Shutterstock
Afp

Audrey Hepburn iz 1954. 


Afp

Brigitte Bardot

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/stil/obozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit-1316259 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6b0790abe170ad43b95b9bbc69ab1f2628444630 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obo%C5%BEavale+su+ih+i+Audrey+Hepburn+i+princeza+Diana%3A+%E2%80%98stare%E2%80%98+su+preko+300+godina%2C+a+ove+sezone+opet+su+te%C5%A1ki+hit&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fobozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit-1316259 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fobozavale-su-ih-i-audrey-hepburn-i-princeza-diana-stare-su-preko-300-godina-a-ove-sezone-opet-su-teski-hit-1316259 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAGANE I ELEGANTNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
StilLAGANE I ELEGANTNE

Obožavale su ih i Audrey Hepburn i princeza Diana: ‘stare‘ su preko 300 godina, a ove sezone opet su teški hit

Piše Sara Šarić
20. kolovoza 2023. - 10:53

Malo za ples, malo za svakodnevne outfite, nekad za svečanije prigode, ponekad i za crveni tepih, ali uvijek ugodne, mekane, lagane, praktične, slatke i šarmantne. Balerinke su bezvremenske - poput čiste bijele majice kratkih rukava ili levisica, kultnih i najpoznatijih traperica na svijetu. Spoj udobnosti i stila učinio je ovu vrstu cipele vječnim klasikom koji se ove godine vratio na velika modna vrata kao glavni trend.

Svoju karijeru započele su kao cipele za balet, odakle i potječe sam naziv ‘‘balerinka‘‘, a danas su dio mode. Dospjevši u garderobu holivudske dive Audrey Hepburn doživjele su veliku premijeru i na filmskom platnu, obogatile su ormare kraljevske obitelji i pop svjetskih zvijezda pa stekle ogromnu popularnost, a danas su bezvremenska obuća, koja iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:57