Oko 250 izlagača donijelo je najbolje što imaju, svoje ponos-etikete, pa su posjetitelji mogli kušati gotovo dvije tisuće različitih vina s kraja na kraj Lijepe naše
Vino i “Esplanade” vole se javno, dugo i strasno! Godinama usprkos. Sve zahvaljujući prof. Ivanu Dropuljiću i njegovima.
Kao i svake godine u posljednjih 17, krajem prosinca, uoči adventa, elegantni zagrebački hotel “Esplanade”, legendarni stari hotel s posebnim štihom kakav nema ni jedan drugi, postao je središte cijelog vinskog svijeta Hrvatske, ali i šire. Međunarodni festival vina i kulinarstva 17. Zagreb VINOcom trajao je četiri dana, od četvrtka do nedjelje. Interes izlagača je i ove godine bio toliki da ih je, kako bi svi ipak uspjeli izlagati i sudjelovati, direktor festivala Ivan Dropuljić morao podijeliti u dvije skupine po dva dana. Oko 250 izlagača donijelo je najbolje što imaju, svoje ponos-etikete, pa su posjetitelji mogli kušati gotovo dvije tisuće različitih vina s kraja na kraj Lijepe naše. Odmah na ulazu srećem Kaštelane, vinare Krolu, Vuinu, Bedalova i Kovača Matelu s kćerkom Matijom, koja uči od oca i sve više lovi konce njihove vinske priče. Donijeli su svoje lijepe crljenke, plavce, babiće, pošipe...
– Nisam te dugo vidjela na VINOcomu – velim Vuini.
– Ma kako ne, svake godine sam ja ovdje, jedino lani nisam bio – veli kao da se brani.
Nisam ni stigla do recepcije kad eto jake postave Pelješčana, vinari Matuško, sin mu Mate, brat mu Boris, pa Ivica Radović i Stanko Marinković, pa Ivo Đuračić iz PZ-a Putniković, pa... Tu su, vidim, i Korčulani Bire i Zure, Šibenčani otac i sin Rak, pa Baraka, autor krasnog babića, Hvarani predvođeni Nikolom Plenkovićem, Plančićima i ekipom iz PZ-a Svirče, najpoznatiji vinari Hrvatskog zagorja Bodren i Vuglec, oba širokih osmijeha, Zadrani, Baranjci, Istrani... Ima vinara i iz Makedonije, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije... “Esplanade” je u dane VINOcoma i velika izložba najboljih vina i veliko lijepo druženje vinskih prvaka iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Pomalo zagužvano kad se “milijun” vinoljubaca i znalaca slije po trima dvoranama “Esplanade”, ali da nije te tipične gužve i šušura, ne bi to bilo to.
A to ne bi bilo to ni bez dva barda vinskog novinarstva u Hrvata Željka Suhadolnika i Tomislava Radića. Usprkos malo višim godinama i malim problemima sa zdravljem, vele mi, nisu odoljeli da ne svrate vidjeti što ima novo i podružiti se s vinskim prijateljima.
’Sexy pjenušac’
Od štanda do štanda i eto nas do – “sexy pjenušca”. Napravio ga je neobičan čovjek Ivan Šulog, vlasnik brenda Exotic King, nadaleko najveći proizvođač egzotičnog voća. Lani smo mu kušali vino od indijanske banane, a ove godine je na VINOcom donio premijerno predstaviti prvi pjenušac od indijanske banane na svijetu i nazvao ga Sexy dreams. Zanimljiv okusom, roze, zavodljiv. Pošto je pjenušac od indijanske banane?
– Ne znam, ne prodajem ga još, ne znam pošto bih ga prodavao i zato mi je važna ova manifestacija da znam kako pozicionirati proizvod. Pjenušca od indijanske banane imam oko 50 boca. Roze boja mu je od kožica crnog grožđa. Ovo što ja radim ne radi ama baš nitko u svijetu – veli s osmijehom. Kaže da vino od indijanske banane prodaju, 50 eura boca, ima ga 3000 litara. Vidim i bočice KokaMate. Što je to? “Herbalni čaj s ekstraktom lista koke, energetsko piće koje se radi u Njemačkoj i ekološko je”, veli.
Gužva je sve veća, probijamo se, kad eto na štandu Vislandera poznatih lica, znalci vina Saša Zec i Mladen Zrno, nekadašnje perjanice i zlatni dečki Badela. Saša je danas vlasnik tvrtke vina Mozaica i konzultant Vislandera. Pitam što ima novo u ambicioznoj viškoj vinariji. Kaže Saša: “Ima puno lipih stvari, ima krasnih novih plavaca, super rose, odlične vugave.” Sa Zrnom se prisjećam kako mi je lani na VINOcomu dao probati nešto izvanredno – arhivsku križevačku graševinu iz prijeratne 1990.
Čak 33 godine staro vino bilo je – čudo! Saznajem i dobivam dozvolu za objavljivanje ekskluzive: Zrno nakon 17 godina u Badelu prelazi u Vislander. Vinski transferi me sve više podsjećaju na nogometne.
U Smaragdnoj dvorani, centralnom prostoru, eto, i Zorana Pantalona iz zadarskih Kraljevskih vinograda. Kaže: uvijek su baš tu. “Donijeli smo ovdje pokazati jednu novu kupažu i novi pjenušac od plavca maloga, extrabrut, Antique. Izbacili smo ga prošle godine i vidim publika je zadovoljna. A kupaža je bijela od pošipa, žilavke i sauvignon blanca, svježa, interesantna, nazvali smo je 1066., po godini kad su osnovani Kraljevski vinogradi, kad je kralj darovao vinograde benediktinskom samostanu. Inače ‘Esplanade’ je super, ovdje ta vinska priča ima jedan nivo.”
I Kina pršut ima
Radionice na ovom festivalu bile su baš posebne. Stižemo na onu o pršutima. U dvorani Venice Slovenac Zoran Memon, znalac i ocjenjivač pršuta koji je obišao uzduž i poprijeko cijeli svijet pršuta (a napominje mi pršuta ima samo na Mediteranu i u – Bugarskoj), držao je radionicu naslovljenu izazovno – “Bitka najboljih”. Na vođenoj radionici o pršutima cijelog Mediterana ovo je na ovim stranama bila jedinstvena prilika za degustacije i usporedbu dvaju legendarnih iberijskih pršuta: Cinco Jotas i Joselito.
“Pršuti su mi posljednjih pet godina strast i zabava. U ovu priču sam došao iz sommelierstva, iz vinskog svijeta. Naime, mi pršute ocjenjujemo i kušamo identično kao i vina. Radio sam po Španjolskoj, u Italiji, u Parmi, svuda. A koji mi je najdraži pršut? Francuski pršut s Korzike. Njegova posebnost je da se, za razliku od pata negre, španjolskih svinja gdje se one hrane žirom, ove na Korzici hrane kestenom, jer oni imaju puno kestenovih šuma. A najistočniji pršut što sam ga ja našao je elenski but u Bugarskoj iz mjesta Eleno. Zanimljivo je da i Kinezi rade pršut, ali ga oni ne jedu kao mi, oni ga ne režu na fete, nego ga režu na kockice i stavljaju ga kao začin u hranu”, objašnjava mi Memon.
Kušanje naslijepo
Znalci od vina Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović vodili su zanimljivu radionicu naslovljenu “Kabola: Marino Markežić pionir dugih maceracija”. Kabola je prvi vinar koji je u Hrvatsku iz Gruzije donio amfore, zakopao ih u zemlju i u njima njegovao vino kao u pradavna vremena. Više od 20 godina prošlo je od tada, od prvog hrvatskog vina iz amfore. Ovom prilikom kušale su se arhivske Kaboline amfore.
Uspoređivale su se malvazije Unica i Amfora odnjegovane u amforama iz 2009. i 2007. godine te iz berbe 2021. i 2019. Čulo se: kako je moguće da tako zrela vina budu toliko mlada. Imaju više od 14 posto alkohola, a još su svježa, mineralna, ukusna, dugog i pamtljivog završetka. Poslije Unice i Amfore stigao je Amfora Teran 2020. te Amfora Muškat momjanski.
Još puno toga ekskluzivnog i novog moglo se čuti, naučiti i kušati po radionicama tijekom četiri dana.
Tu je, među ostalim, bilo i premijerno kušanje nove linije vina Iločkih podruma Sofija, teme “Putovanje odležanim Sauvignon Blancom kroz klasične regije u 10 država i 5 kontinenata”, “Bordeaux legendarna berba 1982. godina”, “Kušanje Babića naslijepo”...
Prije odlaska još jedan đir kroz dvorane “Esplanade”. Zapeli smo kod Ivane Kalinić, koja je alfa i omega solinske vinoteke baranjske vinske kuće Mons Aureus.
Kušamo lijepi sivi pinot, a Ivana nam pokazuje male bočice njihove graševine: “Ovdje je jedna mala premijera ovih naših malih bočica graševine berbe 2022. u pakovanju od 1,85. Imamo i pinot i rose u toj varijanti malog pakovanja.”
Gužva je jačala, šušur bivao sve veći, točilo se sve više vina, Darko Janković je na štandu Zlatan otoka jedva odolijevao zainteresiranima (reče najviše pitaju za Zlatan exkluziv)... Na izlazu srećem još jedno poznato lice: Franjo Francem, još jedan nekadašnji Badelov prvak, godinama glavni enolog Badela, pa voditelj Vinske akademije Agrokora, jedan od “krivaca” fascinantnog Korlata... Kaže mi, sad je mladi penzić, ali je još uvijek dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Već godinama.
Što mu se čini od ovogodišnjeg VINOcoma? “Puno je mladih vinara, dogodila se jedna odlična smjena generacija, stigli su mladi, obrazovani, entuzijastični, željni znanja i dobrog vina. I to je najbolja vijest od svih.” Potpisujem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....