Ne znamo kako je kod vas, ali mi se moramo malo odmoriti od teških blagdanskih kolača. A dok nam ponovno ne dođe želja za raskošnim slasticama s puno čokolade, maslaca, orašastih plodova i sličnih kripnih dodataka, sladit ćemo se laganim desertićima. Jer što je život bez malo slatkoga?
Srećom, izbor perolakih recepata za kolače nikad nije bio bogatiji pa je lako pronaći opcije koje gode nepcu, ali ne opterećuju ostatak tijela, a jedan od takvih je recept za poznatu talijansku tortu od ricotte. Donekle podsjeća na cheesecake, samo što je laganija i nježnija, a za razliku od spomenute - uopće nema koru.
Kako je riječ o starinskom desertu u njemu nema želatine, čudnih dodataka za koje nikad niste čuli, a nema ni brašna. Niti mrvice. Ni šećera nema puno, tek nekih 60-ak grama, što je gotovo zanemariva količina kad je usporedimo s onom koja ide u prosječan blagdanski kolač.
Super je i to što je recept dosta prilagodljiv i dopušta biranje dodataka za još bolju aromu. Hoće li to biti grožđice namočene u rumu, svježe voće poput jabuka, malina ili krušaka, čokoladne kapljice ili korica limuna, odluka je samo na vama. Naravno, neće škoditi ni koja kap arome vanilije, prstohvat cimeta ili kapljica ruma, ali nisu obavezni.
Ono što je najljepše je da je cijeli posao oko pripreme vrlo jednostavan i brzo gotov, a zatim samo treba pričekati oko pola sata da se torta ispeče...
Torta od ricotte
Sastojci:
250 g ricotte
2 jaja
25 g kukuruznog škroba
60 g šećera
1 kruška
po želji: grožđice, komadići voća, čokoladne kapljice...
Priprema:
Izmiješajte jaja pjenačom, dodajte im ricottu i šećer, a kad dobijete glartku i homogenu smjesu, dodajte škrob i na kraju voće narezano na kockice ili drugi dodatak po želji.
Smjesu prebacite u kalup za torte i pecite na 180° oko pola sata. Ostavite u toploj pećnici s odškrinutim vratima da se malo ohladi pa premjestite na sobnu temperaturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....