Nadolazeće smo blagdane skloni povezivati s pjenušavim vinima, šampanjcima i, prije svega, bijelim vinima zbog tradicije ribljih i morskih specijaliteta koji nas prate u vrijeme adventa. Premalo, ja bih rekao, pažnje posvećujemo "slatkome od fešte".
Središnje mjesto na blagdanskom jelovniku ipak imaju kolači i razne slastice. Božićni kolači, novogodišnji kolači, adventski kolači... Desert je još jedna dimenzija svečanosti blagdana. Kolače se tradicionalno povezuje uz blagdane jer su i sami značili blagostanje.
Bili su ujedno hranjivi i okrepljujući, ali i skupi za izradu. U vrijeme kada se teže dolazilo do cijenjenih namirnica kakve su nekad bile svježa jaja, orasi, bademi, med, kakao ili čokolada, mak, rogač i slično, kolač je predstavljao skupocjenu deliciju koja je dijelom bila znak blagostanja i imetka, ali dijelom i zazivanja blagostanja, što je na kraju godine karakterističan mali ritual, koji se još uvijek ogleda i u sadnji pšenice, primjerice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....