Torta od jagode, princes krafne, krempite, ledeni vjetar, cupcakesi, palačinke..., sve su to slastice za čiju nam pripremu trebaju krema od vanilije i/ili šlag. No koliko god te dvije slastičarske potrepštine bile jednostavne i bazične, neki se muče s njihovom pripremom. Te nikako da im se zgusnu kako treba te nikako ne postižu željenu punoću okusa te sve im se nešto topi, curi, klizi... Uglavnom, shvatili ste poantu.
Srećom, postoji rješenje.
Zaboravite i šlag i kremu od vanilije. Postoji nešto puno bolje, a sjajno se snalazi u ulogama koje su inače rezervirane za njih. Ganache. Ali ne bilo kakav.
Jeste li ikad čuli za tučeni ganache? Jeste li ikad uopće pomislili da bi se ganache mogao istući? Pa, nekome je palo napamet pa je pokušao, a rezultat ga je oduševio pa je ideju podijelio s drugima na društvenim mrežama. Teško je reći tko se prvi toga dosjetio, ali ideja mu je super.
Za ovakav ganache trebat će vam bijela čokolada i slatko vrhnje te malo arome vanilije ili, još bolje, vanilija u mahuni. No, pazite, to nije cijela mudrost. Caka je u tome da se jedan dio slatkog vrhnja zagrije, a drugi dobro rashladi. Na taj način postiže se neodoljiva prozračnost ove fine poslastice kojom u mnogim receptima za kolače možete zamijeniti šlag i kreme poput onih na bazi kuhane s dodatkom maslaca ili šlaga.
Tučeni ganache od vanilije
Sastojci:
290 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
1 mahuna vanilije ili 1 žlica paste od vanilije odnosno 1 žličica ekstrakta
Priprema:
Odmjerite 100 ml slatkog vrhnja pa ga stavite kuhati vanilijom. Čim uzavre maknite s vatre i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Otopite čokoladu na vodenoj kupki, a vrhnje s vanilijom ponovno zavrijte, gotovo do vrenja.
Trećinu vrućeg vrhnja dobro izmiješajte s čokoladom, a zatim dodajte još jednu trećinu i izmiješajte te na kraju ulijte ostatak. Kad se smjesa ujednačila, dodajte joj i preostalo hladno slatko vrhnje pa sve dobro izmiješajte dok ne postane glatko.
Pokrijte ganache prozirnom folijom pa ga pospremite u hladnjak na barem tri sata kako bi se lijepo stisnuo.
Kad se stisne, ganache tucite mikserom počevši s najnižom brzinom pa sve do srednje. Gotov je kad smjesa naraste i postane prozračna. Za bolji uspjeh metlice miksera prije korištenja stavite u zamrzivač na pet minuta.