StoryEditorOCM
Slatkoisprobajte!

Torta bez pečenja prava je slatka bomba raskošnog ukusa, a po Jeleninom priprema se kao od šale. Nema kora ni gnjavaže!

Piše T. S. M.
15. listopada 2024. - 07:05

Dani su sve kraći, a temperature sve niže, što, barem u našem slučaju, znači daje vrijeme za kolače i torte, dok sladoledi i lagane slastice padaju u drugi plan. Ako vam ovih dana dođe želja za komadom dobrog, bogatog kolača ili torte, sjetite se ovog recepta, jer riječ je o pravoj bombi, a zapravo ne zahtijeva osobito puno posla ni slastičarskog znanja.

Ljepota ovog recepta, koji smo dobili od Jelene Marić koju možete pratiti na odličnom Instagram profilu @jekajekago, je u jednostavnosti - sve što trebate napraviti je sluhati kremu s makom i grizom i pustite je da se ohladi, a zatim je ukrasiti. Nema kora, nema valjanja, nema pečenja, ni rezanja, ni mazanja, a rezultat je torta bogate teksture i fantastičnog okusa.

Torta s makom (bez pečenja)

Sastojci:

200 g mljevenog maka
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 kašike griza
600 ml mlijeka
150 g maslaca350 g mljeveno
g keksa

Ganache:

200 g slatkog vrhnja
200 g čokolade

čokoladni šlag
listići čokolade

Priprema:

U lonac stavite mak, šećer, vanilin šećer i griz. Prelijte mlijekom, promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri desetak minuta uz miješanje. Kad se smjesa zgusne, maknite je s vatre i odmah joj dodajte maslac izrezan na kockice pa miješajte dok se maslac ne otopi.

Dodajte mljeveni keks, dobro promiješajte pa smjesu, koja će biti dosta gusta, izlijte u okrugli kalup za torte promjera 22 cm. Dobro utapkajte, poravnajte i ostavite u hladnjaku da se ohladi.

Zagrijete slatko vrhnje, dodajte mu čokoladu izlomljenu na kockice i miješajte dok se čokolada ne otopi, pazeći da smjesa ne zavrije. Ganache malo ohladite pa ga prelijte po torti. Na kraju ukrasite šlagom od čokolade i naribanom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:15