Dok gledamo slike i recepte novih, modernih slastica, često se s nostalgijom sjetimo onih koji su se nekoć pripremale. Nekoć, dok se sve činilo puno jednostavnije. Nije bilo Dubai čokolade i nismo morali znati kako se točno prži kadaif, nitko nije spominjao jestive mase za modeliranje niti mudrovao o temperiranju čokolade. Možda je razlog u tome što nije bilo društvenih mreža?
Bilo kako bilo, sjetili smo se jedne dobre stare torte, vrlo ukusne i kremaste, a jednostavne za pripremu. Nosila je poetičan način markiza i bila je vrlo popularna na području cijele bivše države. Jednom smo prilikom u srpskim medijima čitali da ju je nekoć pripremala i majka Novaka Đokovića, jer je slavnom tenisaču, dok je još jeo slatko, bila jako draga.
Nemamo razloga posumnjati u taj podatak, bila je draga svima, a kako i ne bi kad se tako lako priprema, a izgleda kao da je iz slastičarnice. Nudimo vam jedan od recepata, a vi ga možete modificirati po svom guštu.
Markiza torta
Sastojci
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuhanje
250 g šećera
200 g prženih lješnjaka
10 jaja
1 žličica ruma
mlijeko
Za ukras:
250 ml slatkog vrhnja
Priprema
Miksajte žumanjke dok ne posvijetle i postanu pjenasti pa im postupno uz miksanje dodajte 125 g šećera. Kad smjesta postane jednolična, stavite je na parnu kupelj i kuhajte je uz miješanje nekoliko minuta, dok se ne počne zgušnjavati, a šećer se u potpunosti ne rastopi.
Maknite je s vatre i dodajte joj čokoladu i rum, dobro promiješajte pa vratite na parnu kupelj dok krema ne spostane gusta i glatka. Maknite s vatre i umiješajte mljevene pržene lješnjake.
Pustite kremu da se ohladi pa joj dodajte izmiksani maslac.
Bjelanjke istucite u snijeg s ostatkom šećera. Snijeg treba biti čvrst i bez kristalića šećera. Kad ste to postigli, umiješajte ga u čokoladnu kremu.
Piškote brzo uimočite u toplo mlijeko kojem ste dodali malo ruma, zatim ih slažite na dno i uz stranice kalupa, u sredinu ulijte kremu i poravnajte je pa tortu pospremite u hladnjak. Sutradan je izvadite iz kalupa i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i drugim dekoracijama po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....