U sezoni smokava nemojte propustiti priliku za napraviti domaći džem. Niti jednu minutu truda nećete žaliti, jer ovaj ćete delikatesni džem moći jesti uz kruh i peciva, ali njime ćete, također, moći obogatiti slastice, kao i hladne plate sa sirom i suhomesnatim delikatesama.
Ako se smatrate bonkulovićem, ovo je džem kojeg biste morali imati pri ruci.
Donosimo vam recept s kojim ćete dobiti dovoljno džema za napuniti dvije staklenke od 250 g.
Džem od smokava
Sastojci:
600 g očišćenih smokava (bez kore)
180-220 g šećera
1 limun i pol (kora + sok)
1 vanilin šećer
Priprema:
Ogulite smokve, stavite ih u zdjelu s limunovim sokom i limunovom koricom narezanom na trakice, šećerom i vanilin šećerom. Dobro promiješajte pa smjesu pokrijte prozirnom folijom te ostavite da se smokve mariniraju najmanje dva sata, a maksimalno 12 sati.
Zatim prebacite smjesu u lonac, maknite limunovu koru pa kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat uz povremeno miješanje. Procijenite konzistenciju: ako je previše tekuće, vratite ga na vatru i ostavite da se kuha još 20 minuta.
Da biste dobili gladak i baršunast džem, nakon što je skuhan ispasirajte ga kroz gusto cjedilo.
Dok je džem još vruć ubacite ga u staklenke do 1/2 cm od vrha. Zatvorite ih i okrenite naopako, a kad se ohlade pospremite ih na tamno i hladno mjesto.