StoryEditorOCM
Slatkozaboravi dubai

Fritule s fantastičnim nadjevom po receptu iz splitskog restorana: otkrili su nam i trik za mekoću te kako neće upiti ulje

Piše T. S. M.
13. prosinca 2024. - 11:52

Fritule su ove godine u centru pozornosti, a veći dio te pažnje je poprilično negativan. Za sve je kriva Dubai čokolada, koje nam je, iskreno, više preko glave. Zbogom, Dubai fritule! Odnosno, da parafraziramo onaj stari hit: "Zaboraviiii Dubai!". 

Ako ste tradicionalist, na našim ćete stranicama naći odličnih recepata za fritule koliko vam srce, želi, evo vidite samo ovih par...

Ako, vas, pak, kopka ideja o fritulama s nadjevima i preljevima, predlažemo vam da zaobiđete kompliciranje s kadaifom i da kušate nešto puno bolje. Fritule po receptu iz splitskog restorana Kužina. Mekane su, ukusne i punjene finom kremom od pistacije i bijele čokolade, koja nam je u kombinaciji s malinom puni bolji spoj od onog gore spomenutog preskupog paštroća.

image
Privatni album

Otkrili su nam i trik za što mekše i sočnije fritule: pomiješajte oštro i glatko brašno u jednakim omjerima, a u tijesto stavite i jednu naribanu jabuku. Fritule neće upiti ulje ako u tijesto dodate rakiju i rum te ako pripazite na temperaturu ulja - mora iznositi 160 stupnjeva.

image
Privatni album

Fritule s pistacijom i malinom

Sastojci:

280 g brašna 
250 ml jogurta
50-100 g šećera
1-2 žlice rakije
1 žlica ruma
1 jaje
1 jabuka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
korica i malo soka limuna i naranče

Nadjev:

250 g slatkog vrhnja
180 g bijele čokolade
103 g Bronte pistacio paste
122 ml vode
6 g glukoznog sirupa
2 g želatine u prahu
10 g vode (za namočiti želatinu)

Pire od maline

450 g malina
100 g šećera

Priprema:

Umutite jaje, sol, šećer i vanilin šećer. Dodajte im jogurt i prašak za pecivo. Dodajte im brašno i dobro promiješati. Dodajte im ribanu jabuku te kore od limuna i naranče. Dodajtie rakiju da tijesto ne upije ulje. Sve jako dobro izmiješajte i pustite da se tijesto diže, a zatim pržite fritule u dubokom ulju zagrijanom na 160 stupnjeva Celzija.

Za kremu od pistacije namočite želatinu u vodu, a bijelu čokoladu otopite na 45 stupnjeva Celzija. U tećici spojite glukozu i vodu pa im dodajte hidriranu želatinu. Dodajte pastu od pistacija  u otopljenu bijelu čokoladu, promiješajte pa dodajte vodu u 3 navrata. Miksajte smjesu štapnim mikserom, nastojte ne dodati zraka u smjesu. Za kraj ulijte hladno vrhnje za šlag, promiješajte mikserom i prebacite u slastičarsku vrećicu.

Maline pomiješajte sa šećerom i kuhajte do željene gustoće, zatim ih usitnite štapnim mikserom i smjesu procijedite kroz sito kako biste uklonili sjemenke. Stavite je u slastičarsku vrećicu.

Pržene i malo ohlađene fritule zarežite, nadjenite ih kremom od pistacije i zatim ukrasite pireom od maline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 11:52