Obožavamo čupavce i guštamo isprobavati različite recepte pa smo tako dosad, pored klasičnih, već kušali rafaello čupavce s bijelom čokoladom pa čak i ružičaste čupavce, super su nam australski lamingtoni - u osnovi, čupavci s dodatnim kremastim slojem - a sada imamo novu slatku opsesiju: čupavce s kremom od limuna.
Recept se ne razlikuje puno od onih koje ste, vjerujemo, svi vi već barem jednom pekli, no upotpunjen je kuhanom kremom nalik onoj za krempite, fino začinjenom sokom od limuna.
Mala napomena: kolači se pune kremom tek nakon što su umočeni u umak od bijele čokolade i uvaljani u kokos, što znači da za pripremu ove slastice treba osigurati malo više vremena, no postoji i prečica: biskvit možete, nakon što je pečen i ohlađen, prerezati uzdužno i namazati kremom pa preliti kolač umakom i posuti kokosom. Kako biste osigurali da što više umaka uđe u biskvit, nabockajte ga vilicom.
Čupavci s kremom od limuna
Sastojci:
Biskvit:
175 g brašna
165 g šećera
150 g maslaca
50 g gustina
5 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica soka od limuna
Krema:
1 l mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
10 g gustina
5 žumanjaka
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer
1 limun
Umak:
200 g bijele čokolade
200 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
Za posipanje:
200 g naribanog kokosa
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte istopljeni maslac pa prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Istucite bjelanjke s limunovim sokom pa ih oprezno umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. tijesto izlijte u posudu obloženu papirom za pečenje. Pecite dvadesetak minuta na 170 stupnjeva. gotovo je kad tijesto ubodete čačkalicom, a na njoj ne ostanu mrvice.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite ga s vatre pa mu dodajte smjesu žumanjaka i gustina, dobro promiješajte i vratite na štednjak. Kuhajte kremu uz miješanje dok se ne zgusne.
Skuhanu kremu pustite da se hladi, a za to vrijeme pomiješajte želatinu s vodom prema uputama na pakiranju, a limun ocijedite (ako je neprskan, možete koristiti i naribanu koricu). Dodajte želatinu i sok limuna u mlaku kremu te dobro promiješajte, a kad se potpuno ohladi dodajte joj istučeno slatko vrhnje i pospremite je u slastičarsku vrećicu te potom u hladnjak da se malo stisne.
Za to vrijeme pripremite umak od bijele čokolade. Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Izrežite biskvit na kocke pa jednu po jednu nabodite na vilicu i močite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos.
Svaki kolač potom prerežite horizontalno i punite kremom uz pomoć ukrasnog nastavka za slastičarsku vrećicu.