StoryEditorOCM
Slanobrzo i jednostavno

U potrazi ste za savršenim umakom od šampinjona? Imamo pobjednika: uz ovaj trik bit će izuzetno kremast i bogat okusima

Piše SD SPIZA
4. siječnja 2024. - 12:15

Otkrivamo tajnu neodoljivog recepta koji će zadovoljiti sva vaša kulinarska očekivanja! Ovaj jednostavni, brzi i izuzetno kremasti umak od šampinjona prilagodit će se svakom okusu i prigodi.

Šampinjoni, s obzirom na svoju neutralnost i dostupnost tijekom cijele godine, postaju zvijezde ovog recepta. Njihov blagi okus čini ovaj umak iznimno privlačnim čak i za one koji inače nisu veliki ljubitelji gljiva. Osim toga, pristupačnost šampinjona čini ovaj umak financijski prihvatljivim i pristupačnim svima.

Priprema ovog umaka izuzetno je jednostavna i brza, a može poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani kruh, umak za tjesteninu, ili kao ukusan prilog omiljenom mesnom jelu. Njegova kremasta tekstura i bogat okus odmah će osvojiti vaše nepce.

Najbolje je konzumirati ga odmah nakon pripreme, dok je još topao. Međutim, također možete uživati u njemu i hladnom, kao namaz uz hrskave krekere... Na vama je da ga iskombinirate uz jelo kako god poželite.

Umak od šampinjona

Sastojci:

500 g šampinjona
1 poriluk
2 režnja češnjaka
2 grančice svježeg timijana
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog crnog papra
100 ml bijelog vina
200 ml slatkog vrhnja
maslinovo ulje
grančica svježeg peršina

Priprema:

Prije nego što krenete s kuhanjem, pažljivo iščetkajte šampinjone kako biste uklonili eventualne ostatke zemlje, ali ih nemojte prati. Zatim ih narežite na tanke ploške. Poriluk operite, posušite i narežite na tanke kolutiće.

Zagrijte široku posudu i dodajte maslinovo ulje, 2 drobljena režnja češnjaka i timijan. Lagano pržite, pazeći da češnjak ne zagori. Dodajte narezani poriluk i pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša, što obično traje 7-8 minuta.

Sada ubacite narezane šampinjone i pirjajte ih dodatnih 10 minuta dok ne omekšaju i puste tekućinu. Podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari, a tekućina se smanji.

Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se umak lijepo poveže.

Na kraju, pospite umak sitno sjeckanim peršinom i poslužite ga preko tostiranog kruha, uz omiljenu tjesteninu ili kao savršeni prilog pečenom mesu, poput pilećih prsa. Uživajte u ovoj ukusnoj kombinaciji okusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 15:59