StoryEditorOCM
Slanoisprobajte

Talijanski restani krumpir puno je bolji, brže je gotov i ukusniji je nego klasični! Tajna je u ovom koraku pripreme...

Piše T. S. M.
15. listopada 2024. - 20:10

Restani krumpir jedan je od najomiljenijih priloga na našim prostorima i jedno od onih jela zbog kojih se veselimo hladnijem dijelu godine - dok nam ljeti baš i ne prija jer je poprilično kaloričan, restani je krumpir kao stvoren za jesenske i zimske jelovnike. Jelo koje svi obožavamo po svemu sudeći dolazi iz austrougarske kuhinje, no osim u Austriji, Njemačkoj i na našim prostorima priprema se, s manjim ili većim razlikama, i u Češkoj, Poljskoj pa čak i u Italiji. Doduše, ovo s Talijanima treba uzeti u malo širem smislu, jer način na koji oni pripremaju nešto što bismo mogli nazvati restanim krumpirom od klasičnog se recepta razlikuje po jednoj ključnoj razlici...

No što je uopće restani krumpir? Sudeći po nazivu, krumpir preostao od prethodnog obroka pa pripremljen tako da se to ne primijeti. To bi u ovom slučaju značilo krumpir skuhan pa zatim prepržen ili ispirjan s lukom i začinima.

Talijani ovom jelu - koje, ovisno o regiji, nazivaju različitim imenima, a jedno od njih je patate tedesche, odnosno njemački krumpir - pristupaju na malo drugačiji način: krumpir uopće prethodno ne kuhaju.

Za pripremu ovog jela krumpir se tanko nareže, stavi se u nauljenu tavu koja se zatim poklopi, zbog čega se krumpir djelomično kuha, a djelomično peče. Što se dalje događa, doznat ćete iz recepta koji slijedi, a bude li nejasnoća prilažemo i video. Sve u svemu, čini se da Talijani imaju jako dobar način za pripremu krumpira koji može opasno konkurirati klasičnom receptu za restani...

Talijanski restani krumpir

1 kg krumpira
250 g luka
60 ml ulja
sol

Priprema:

Tanko narežite krumpir, a luk narežite na polumjesece.

U širu tavu s poklopcem stavite ulje. Kad se malo zagrije, rasporedite po ulju krumpir, posolite ga i poklopite tavu. Kuhajte 10 minuta, dodajte narezani luk, posolite ga pa poklopite i kuhajte još 15 minuta.

Za vrijeme pripreme jela potrebno je povremeno protresti tavu, a krumpiri se, kad su se već malo zapekli, trebaju preokrenuti uz pomoć kuhinjske špatule ili sličnog pomagala.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 20:11