Vikende, ali i zadnje atome ljeta najbolje je iskoristiti uz druženja i roštilj, a pileći ražnjići u slatko-ljutom umaku savršeno će upotpuniti vaš meni - posebno sada kad temperature postaju ugodnije. Ovaj recept donosi spoj slatkog i pikantnog okusa. Ražnjići, marinirani u bogatom umaku od meda i ljutih papričica, sočniji su nego ikad prije, a pritom donose savršen balans okusa. Idealni su za okupljanja na otvorenom i svaki ljubitelj roštilja jednostavno ih mora probati.
Za pripremu umaka treba vam mrvicu više sastojaka, ali vjerujte nam – vrijedit će! Gotov je za samo desetak minuta, a onda samo preostaje uživati s ekipom koja će se, sigurno smo, oduševiti - baš kao i mi...
Pileći ražnjići u slatko-ljutom umaku
Umak:
120 ml meda
180 ml koncentrata od rajčice
80-120 ml jabučnog octa (po ukusu)
1 ili 2 chipotle papričice u adobo umaku
1 žlica adobo umaka
1 režanj češnjaka, nasjeckanog
1 čajna žličica svježe mljevenoga crnog papra
prostohvat soli
1 žlica šećera
1 žlica ulja
1⁄2 čajne žličice mljevene crvene paprike (po želji)
Za piletinu:
700 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
6 jalapeño papričica, prerezanih na pola po dužini
2 limete, sok
8 štapića za ražnjiće
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za umak i izmiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu. Odvojite 180 ml umaka, a ostatak ulijte u manju posudu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje dok se umak ne zgusne i malo reducira. Držite na toplom do posluživanja.
Pileća prsa narežite na komade ili šire trake. Nabodite ih na ražnjiće i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Jalapeño papričice narežite na pola i dodajte u lim za pečenje. Ražnjiće i papričice premažite nekuhanim umakom. (Iskoristite sav nekuhani umak.)
Pripremite vatru na roštilju. Dobro namastite rešetke pomoću papirnatih ručnika natopljenih uljem.
Pileće ražnjiće pecite na roštilju 8 do 10 minuta, 4 do 5 minuta sa svake strane. Dodajte jalapeño papričice na roštilj kada je meso skoro gotovo i pecite ih dok ne pougljene.
Izvadite na pladanj za posluživanje i iscijedite svježi sok od limete preko piletine. Poslužite odmah s toplim umakom.