Čokolada i keksi slažu se savršeno, baš zbog toga svi smo jako slabi na kolače koji ih kombiniraju. Doduše, postoji još jedan, sentimentalni razlog jer nas taj spoj momentalno lansira natrag u djetinjstvo.Kolači s kombinacijom keksa i čokolade imaju još jednu veliku prednost: najšeće ih je poprilično lako napraviti, samo treba pripaziti na odabir recepta jer premda se obično radi o jednostavnim slasticama, puno je prostora za pogreške.
Provjereni i jako dobar recept ima Stefan Božić, meštar od kužine kojeg pratimo na Instagramu simpatičnog naziva Zdravko kulinarko. Dopustio nam je da vam ga prenesemo uz poruku da s popisa sastojaka nipošto ne mičete džem. Baš on kolaču, upućuje nas Stefan, odnosno Zdravko, daje posebnu notu.
Kolač s keksom
Sastojci:
200 g tamne čokolade sa 70% kakaa
100 g kikiriki maslaca
žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
400 ml masnog kokosovog mlijeka iz konzerve
200 g keksa
200 g džema od maline
Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Prebacite je u veću posudu pa joj dodajte kokosovo mlijeko, kikiriki maslac, ekstrakt vanilije i sol. Dobro miješajte dok se sve ne istopi i sjedini.
Zatim dodajte izlomljene kekse pa sve dobro izmiješajte te prebacite u četvrtasti kalup obložen papirom za pačenje i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na par sati da se stisne.
Kada se kolač ohladio, izbadite ga iz kalupa i prelijte džemom od maline ravnomerno razmazujući. Preko džema dodajte još malo mrvljenog keksa.